Cerealele ucrainene: Comisia Europeană a ajuns la o înțelegere cu țările implicate

Comisia Europeană a anunţat, vineri seara, că Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria vor renunţa la măsurile unilaterale pe care le-au luat din cauza importurilor de cereale din Ucraina, urmând să vină imediat cu măsuri comune pentru toate cele cinci state, inclusiv pentru România, a declarat pentru Agerpres ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

„Comisia Europeană a anunţat că cele patru ţări renunţă la măsurile unilaterale pe care le-au luat, dar şi că va veni imediat cu măsuri comune pentru cele cinci state, interzicând importul, aşa cum am propus, pentru patru produse, respectiv pentru grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă. Importurile vor fi suspendate până la data de 5 iunie, urmând a se analiza ulterior prelungirea acestei decizii, în funcţie de situaţie”, a subliniat Petre Daea.

Nu în ultimul rând, Comisia va mai aloca 100 de milioane de euro, pentru sprijinirea ţărilor celor mai afectate de importurile de cereale din Ucraina.

În urmă cu două zile, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că în cadrul Consiliului AgriFish de la Luxemburg s-a decis ca România să fie protejată prin decizia Comisiei Europene de interzicere a importurilor de grâu, porumb, rapiţă şi floarea soarelui din Ucraina, urmând să primească suma cuvenită pentru a fi acordată fermierilor afectaţi.

De asemenea, şeful MADR a susţinut că România nu va primi cea mai mică sumă din fondurile de 100 de milioane de euro, pentru că formula de calcul „s-a schimbat în bine”.

Primele fonduri, de 56,3 milioane de euro, au fost alocate recent de Comisia Europeană pentru compensarea pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase venite din Ucraina şi limitarea impactului dezechilibrelor pieţei, României revenindu-i însă cea mai mică sumă, respectiv 10,05 milioane de euro.

Fondurile extrem de mici alocate României au adus nemulţumiri în rândul fermierilor români care au solicitat un mecanism real de sprijin pentru agricultori, în urma tranzitului cerealelor din Ucraina, care le-a adus pagube de sute de milioane de euro.

Stirea inițială

Consiliul Uniunii Europene, ce reuneşte statele membre ale UE, a aprobat vineri prelungirea cu un an, până în iunie 2024, a suspendării taxelor vamale şi cotelor pentru produsele agroalimentare ucrainene importate în UE, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Decizia de a prelungi accesul liber al produselor ucrainene pe piaţa UE a fost aprobată „în unanimitate” de ambasadorii statelor membre, a anunţat preşedinţia suedeză a Consiliului UE. Pentru a intra în vigoare, această decizie, luată la cererea Comisiei Europene, mai are nevoie doar de aprobarea Parlamentului European.

Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale şi altor produse alimentare ucrainene, fără a li se impune respectarea standardelor europene de calitate.

Pe de altă parte, mari cantităţi de cereale ucrainene destinate statelor terţe şi transportate prin „coridoarele de solidaritate” create pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte cerealele în afara UE au rămas pe pieţele ţărilor central şi est-europene.

Premierii din Polonia, România, Slovacia, Ungaria şi preşedintele Bulgariei au sesizat Comisiei Europene distorsiunile provocate astfel pe pieţele din ţările lor prin supraofertă şi prăbuşirea preţurilor.

Într-o scrisoare adresată în martie preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cei cinci lideri au estimat că UE ar trebui să reintroducă taxe vamale asupra produselor agricole ucrainene dacă afluxul acestora nu poate fi oprit prin alte mijloace. Cu toate acestea, Comisia Europeană a decis extinderea liberalizării importurilor de produse agroalimentare ucrainene până în iunie 2024, decizie validată vineri de Consiliul UE.

Pentru a-şi proteja sectorul agricol, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au interzis temporar importurile unor produse agroalimentare ucrainene, în special cereale. În acest timp, Bruxellesul insistă că măsurile unilaterale ale statelor membre în sfera comercială nu sunt permise, Comisia Europeană invocând competenţa exclusivă a UE în politica comercială.

„Contactele continuă” pe acest subiect şi „ne ocupăm în continuare” de acest caz, a transmis vineri laconic Comisia Europeană printr-un purtător de cuvânt.

Ca o formă de compensaţie pentru pierderile suferite de statele est-europene, Comisia Europeană a suplimentat săptămâna trecută cu 100 de milioane de euro ajutorul precedent de 56,3 de milioane de euro din rezerva de criză a UE destinat agricultorilor din statele est-europene prejudiciaţi de importurile de cereale ucrainene, ajutor care, potrivit premierului polonez Mateusz Morawiecki, este „prea puţin, o picătură într-un ocean al nevoilor”.

Comisia Europeană a propus de asemenea un plan prin care importurile de cereale ucrainene în Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria să fie autorizate doar pentru tranzitarea acestor ţări.

Preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European (PE), Norbert Lins, a trimis Comisiei Europene o scrisoare în care îi cere acesteia să ia măsuri pentru ca produsele agricole ucrainene să ajungă în statele UE care au nevoie de ele şi în statele terţe, nu să rămână în ţările est-europene prin care ar trebui doar să tranziteze, relatează vineri agenţia EFE.

În scrisoarea susţinută de toate formaţiunile europene reprezentate în Comisia de Agricultură a Parlamentului European, eurodeputatul Lins consideră „esenţială prezentarea unor soluţii europene, pragmatice şi constructive pentru îmbunătăţirea funcţionării Coridoarelor de Solidaritate, astfel încât produsele agricole ucrainene să fie cu adevărat exportate mai departe către ţările terţe sau către statele membre care au nevoie de ele”.

Eurodeputatul german din grupul PPE mai cere Comisiei să introducă certificate fitosanitare „ca parte a certificatelor de transport, care să confirme că cerealele ucrainene îndeplinesc standardele UE” şi în acest mod să se prevină comercializarea unor cereale ucrainene cu o calitatea necorespunzătoare. După ce a descoperit un transport de grâu ucrainean contaminat cu pesticide interzise în UE, Slovacia a interzis iniţial comercializarea grâului din Ucraina, interdicţie pe care guvernul slovac a extins-o între timp pentru toate cerealele şi o serie de alte produse alimentare ucrainene.

Eurodeputatul Lins solicită de asemenea Bruxellesului „să protejeze sectorul agrar al UE de repercusiunile invaziei ruse (din Ucraina) şi să abordeze orice perturbare a pieţei care poate genera teamă şi resentimente în rândul agricultorilor şi care să alimenteze propaganda rusă”.

O altă solicitare înscrisă în aceeaşi scrisoare este ca executivul comunitar „să cumpere grâu, în cooperare cu Programul Mondial pentru Alimente al Naţiunilor Unite, pentru a garanta că acesta este într-adevăr transportat în Africa şi Orientul Mijlociu”.

Eurodeputat german crede că suspendarea taxelor vamale europene asupra produselor ucrainene este „vitală” pentru Kiev şi „pentru toate ţările lumii” şi că „măsurile temporare la ora actuală în vigoare, împreună cu Coridoarele de Solidaritate, au demonstrat că sunt foarte eficace”, dar admite că toate acestea „stârnesc preocupare”, întrucât destabilizează pieţele agricole în UE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

20 de Comentarii

  1. Decizie în conformitate cu obiectivele „marii resetari”= falimentarea agriculturii și zootehniei europene.

  2. Le-a venit la Comisie fax de la Imperiul Amerindian cu ordin precis și lătrat: Jos labele taxării de pe cerealele ucrainene, curate și pure, deși otrăvitoare, europeni jegoși!

  3. „Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au interzis temporar importurile” chiar daca „Comisia Europeană invocând competenţa exclusivă a UE în politica comercială” … Unor guverne care-si respecta cetatenii suverani, stapani la ei acasa, vorbesc de Polonia, Ungaria, Slovacia si Bulgaria li se rupe de ce invoca Comisia Europeana!!!! Guvernul Romaniei este obligat sa refuze cerealele ucrainene pentru a-si proteja cetatenii!!! Daca ai de ales intre a-ti otravii poporul = genocid si a te supune unei coruptii din Comisia Europeana care protejeaza Ucraina doar din interese mafiote, ce ai alege???

  4. Noroc cu cereale din Ucraina ca aveam uleiul 30 de lei litru. Fermierii avari lacomi nesimțiți au stocat cerealele cu gândul sa ia mai mult , da cât kara me ar fi vrut sa ia ?? Ați văzut cu toții la protest ce utilaje de sute de miloane de euro de unde lovele??? Subvențiile trebuie eliminate o perioada sa vedem cine mai rămâne în agricultură iar după acordate doar acelor care se asociază produc procesează și valorifică materia prima în produse românești finite de calitate au angajați cu caracter permanent cu forme legale aduc plus valoare economiei creează locuri de munca bine plătite dezvolta zonele rurale..

  5. Deci observam cu totii realitatea,fara cerealele ucrainiene va fi foamete in lume..doamna Úrsula si domnul johannis prin masurile luate vor bunastarea lumii intregi.doar o minte luminata ca a domnului johannis putea sa ridice Romania la un nivel mundial neajuns vreodata.multumesc parinteluu 1 si parinteluu 2 ca sunt contemporan cu majestatea sa…

    Agricultura romaneasca e pe cele mai inalte culmi la fel cu Romania educata..deci romaniloe ajutati ucraina,cumparati produsele agroalimentare chiar daca sint cancerigene..falimentati agricultura romaneasca..e IMPORTANT ca austria sa faca profit si sa aiba bunastare sociala,rumunii oricum sint obisnuiti cu sacrificiul .toate generatiile..petrolul ,gazele si lemnul romanesc sint mai ieftine in euopa decit in romania.
    Deci ,suferiti in continuare si va fi perfect..veti suferi permanent .
    Vedem cu totii ca doar asa putin va fi invins pt ca a vindut gaz si petrol ieftin europei in nesimtirea si criminalitatea sa.

    ??

  6. UE = Tabara Militara Americana, deci americanii decid aici, nicidecum eruopenii. Asa ca …

  7. @Aiurel: dece nu te duci tu in Ucraina, unde totul e mai ieftin si mai bun? La ce mananci tu, nici n-ai nevoie de ulei. KKtul aluneca si fara.

  8. Cine este Ursula von der Leyen ?
    Execută tot ce vor americanii.
    De acolo a venit si vax-vaccinul.
    Si noi cat am crezut in ceva care s-a dovedit a fi un vax-vaccin.
    EUROPA ce mai este? O anexă a SUA ?
    CE MAI ÎNSEAMNĂ EUROPA?
    Mai ridica putin vocea doar Macron, Germania bombane in șoaptă si suferă rau de tot iar slugile din Colonia DEVALIZATA stau cu capul in pamant si zic doar YES, YES MY BOSS.
    PS. Cum si când poate Romania să scape de Alianța Răului Absolut (ARA) ?
    O țară fostă bogată, apoi jefuită continuu (si in prezent), aservita intereselor străinilor este acum o COLONIE DEVALIZATA priponita bine in COADA EUROPEI !
    Buna parte din cei care ne-au condus spre dezastru ar trebui sa-i găsim după gratii.Dar nu. Sunt bine -merci.
    Romani, vizionare placuta la televizor! Bandiții si trădătorii lucreaza pentru voi!

  9. „Fermierii”români care sgaraiau pământul și încasau fonduri grase de la hoții APIA au luat-o in barbison. După ce au luat în arendă pe doi lei hectarul arabil de la țăranii fara dinți în gura/morti acum tipa din gura de șarpe că sunt falimentați de produsele ucrainene. A sosit și în agricultura românească momentul adevărului. Mai terminați cu evaziunea fiscală si cu concediile prin Dubai! La sapa ba hoților!

  10. Aiurel? Foarte potrivit dupa cele scrise.
    Afacerile mari nu le fac fermierii ci asa-zișii traderi , straini care se imbogatesc peste măsură speculand prostia si coruptia statului roman care a abandonat agricultorii.
    Cum ajuta statul si UE agricultorii români? Mai produce Romania îngrășăminte ? Nu, nu pentru că Ion Niculaie ( nu e imaculat, dar…) a fost închis si combinatele la fel la care mai trebui adaugat si faptul ca gazele naturale sunt la austrieci care austrieci produc ingrasaminte chimice.
    Dar ce mai produce acum România?
    Pagubă! Pagubă care se acopera partial din imprumuturi bancare. Cat este acum datoria publica a României?
    O fi peste 50% din PIB ? Cat era in 1990? ZERO ! ZERO si mai aveam si câteva miliarde in cont.
    Dar si cateva miliarde bune creante
    in diverse țări. S-AU DUS TOATE !
    CE FAC PUSCARIABILII ? Sunt bine-merci! Poporul e mulțumit.
    Un popor mai mic, așa cu vreo 5 milioane de români.Mai avem o țară?

  11. Ce le pasa politicienilor din Spania , Germania , Franta si altora de fermierii din Romania , Bulgaria , Ungaria , Polonia- tari limitrofe cu Ucraina ! Habar nu au despre granele ucrainiene , care au napadit in tarile amintite …

  12. Altă afacere marca u€ facută pt profitul u$ ? Sezonul cu vaxinul s-a terminat asa că incepe altul nou cu bob de grîu și de porumb. Remarcam elementul comun în ambele afaceri : firica … de moarte / de foame. In ambele seriale joacă actori straini din China / acum din Rusia & Gubernia deci din noul bloc. Alt element comun : marfă contaminată care în mod normal este de nevîndut produsă în ori cu rețeta u$… Poftă bună ! Luati de mîncați și pieriți odată ca sunteți prea mulți care ne poluați aerul.

  13. Se sparge buba și la bugetari. Ce a tăiat Petrov in 2010 a fost mizilic, daca nu o sa taie salariile bastane cu barda nou guvern, să nu-mi spune mie Citu! Care Cițu? Cel care ne explica ce înseamna vaxinul! Ce jigodii hoațe!

  14. Batut cuie ideologice, naziste, în talpa proprie. „Consiliul european”: Johannis si Orban Victor ce-au pazit, fiindca deciziile se iau în UNANIMITATE de voturi? îi durea clantza sa spuna „nu”?!!!! Si restul, între care Bulgaria si Polonia, la fel! UrSSula fiind pe postul unui personaj ale carui initiale erau A.H. (si i-a cauzat, si el, prejudicii imense Europei). Actualii „lideri” europeni = arionetele SUA, cu totii, în dauna intereselor proprii.

  15. „a aprobat vineri prelungirea cu un an, până în iunie 2024”

    Deci, pana in Iunie 2024, robotul telefonic spune: pentru razboi apasati orice tasta !!! Atunci problema se va rezolva singura, Ukraina nu va mai exista. Continuati sa existati intr-o organizatie care va fura banii, pe fatza, fara complexe !

  16. Romania, care nu a luat nici o masura impotriva importului de cereale si produse agricole ucrainene, nu va primi mai mult de 10 milioane de euro ca sa despagubeasca miile de fermieri romani.
    Sumele cele mai mari le vor primi tarile care au luat masuri ca sa-si protejeze proprii fermieri.
    In niciun caz slugile(din Romania) nu vor primi bani mai multi.
    Taxele de export pe care ucrainenii nu le platesc, vor fi platite de popoarele tarilor est europene prin majorarea preturilor la produsele agricole si altele…

  17. Revin cu complectari. Dacă în afacerea vaxin, noi, cei cîtiva care ne-am prins, și n-am mușcat la „gratuit”, ne-am putut proteja de moartea prin intoxicare / viol cu seringa … acum e moarte prin otrăvire cu alimente și aici se încurcă lucrurile pt toți. Alimentele inscripționate și ambalate cu origine Ukracia le putem evita, dar cele care ajung să fie procesate(ex. macinate) într-o țară u€ nu mai pot fi depistate căci pe eticheta lor o să scrie ca la miere acum : „provienență din țări u€ și non u€ ” … Ai să cumperi din raft o marcă X de făină din Ro și nu ai cum să știi de unde-i grîul de fapt, iar dacă prcul din tigaie a mîncat porumb modificat genetic rețeta u$ prdus în Ukracia e și mai greu de aflat… Suntem de data asta toți in căxxx, și cei mai deștepți și ultimii proști.

  18. Cum sa interzică Romania importul de produse agricole ucrainene când România importă 80% din produsele agricole? Samsarii/traderii care cumpără producția agricolă direct din camp sunt străini așa că nu au nicio treabă cu România. Oricum, fermierii români sunt interesați decât de bani și nu de interesele poporului român.

  19. 100 de milioane e o nimica toata, nu acopera pagubele nici pentru o singura tara, dar pentru 5 tari?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.