Christine Lagarde solicită Chinei mai multă claritate în privința politicilor sale economice

Directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Christine Lagarde, a cerut vineri mai multă claritate din partea Chinei privind politicile sale economice, după prăbușirea pieței bursiere, care a afectate piețele financiare globale, transmite AFP, citată de Agerpres.

„China demarează o reechilibrare istorică a modelului său de creștere, iar activitatea economică este moderată, la un nivel mai sustenabil. Cu toate acestea, reechilibrarea este un proces dificil, iar efectele ei se simt în întreaga lume, ceea ce întărește necesitatea unei clarificări suplimentare privind politicile Chinei, în special cele legate de cursul de schimb”, a explicat șeful FMI, în timpul vizitei în Camerun.

Banca Centrală a Chinei (PBOC) a coborât joi cursul de referință al yuanului în raport cu dolarul cu 0,51%, până la 6,5646 yuani pentru un dolar, ceea ce reprezintă cel mai scăzut curs de schimb pentru moneda chineză după luna martie 2011. Este vorba, de asemenea, de cea mai mare depreciere înregistrată de moneda chineză după luna august a anului trecut, când Beijingul a decis o devalorizare surpriză a yuanului cu aproape 5% în decurs de o săptămână. Un yuan mai slab face exporturile chineze mai competitive pe plan internațional, dar scumpește importurile Chinei.

Deși mulți economiști spun că o depreciere graduală a yuanului era de așteptat, după ce alte state importante și-au depreciat monedele în ultimii ani, decizia Chinei a provocat temeri pe piețele financiare globale în legătură cu capacitatea Guvernului de la Beijing de a gestiona încetinirea creșterii economiei chineze.
Analiștii susțin că Banca Centrală a Chinei trebuie să-și explice mai bine intențiile privind yuanul.

„Așa cum am subliniat de câteva ori în ultimele săptămâni, această tranziție nu va fi ușoară, fiind afectată și de cererea mai scăzută pentru materii prime”, a afirmat Christine Lagarde.

China este un consumator important de materii prime, iar încetinirea creșterii sale economice a afectat prețurile resurselor pe plan global. Cotația petrolului Brent a coborât miercuri sub pragul de 35 de dolari per baril, pentru prima dată după luna iulie 2004.
Directorul general al Fondului Monetar Internațional a avertizat că „fragilitatea” economiei mondiale va persista și în 2016.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.