Cifra record atinsă de cheltuielile militare globale

Cheltuielile militare globale au depăşit pentru prima dată 2.000 de miliarde de dolari pe an şi se pare că vor creşte şi mai mult, pe măsură ce ţările europene îşi întăresc forţele armate ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, scrie Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

În 2021, ţările au cheltuit în total 2.113 miliarde de dolari pentru armatele lor, în creştere cu 0,7% în termeni reali faţă de anul precedent, potrivit unui raport publicat luni de Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

După o scurtă perioadă de scădere a cheltuielilor militare între 2011 şi 2014, acestea au crescut timp de 7 ani consecutiv, potrivit datelor SIPRI. În urma invaziei la scară largă a Ucrainei, mai multe guverne europene au promis o revizuire a cheltuielilor pentru a spori capacităţile forţelor lor.

„Europa se afla deja pe o tendinţă de creştere, iar această tendinţă se va accelera şi intensifica”, a declarat Lucie Beraud-Sudreau, director al programului SIPRI privind cheltuielile militare şi producţia de armament, într-un interviu. „De obicei, schimbarea se întâmplă încet, până când te afli într-o criză şi atunci schimbarea se produce cu adevărat. Cred că acolo ne aflăm acum”.

Revenirea din 2015 a fost parţial alimentată de creşterea cheltuielilor în Europa, după ce anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 a ridicat nivelul de ameninţare perceput, în acelaşi timp în care administraţia americană condusă de Donald Trump a sporit presiunea asupra aliaţilor din NATO pentru a cheltui mai mult pentru forţele lor armate, a spus Beraud-Sudreau.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Si se mai intreaba unii fraieri „cui prodest” razboaiele si mortii aferenti?!
    De retinut ca aceste razboaie „reci sau calde” sunt cinic provocate de politicieni ptr a crea CERERE pentru industria militara. Oamenii nu conteaza.
    Castigator detasat este „administraţia americană condusă de Donald Trump a sporit presiunea asupra aliaţilor din NATO pentru a cheltui mai mult pentru forţele lor armate”.
    Pierzator net este „„Europa se afla deja pe o tendinţă de creştere, iar această tendinţă se va accelera şi intensifica”

    https://www.cotidianul.ro/ue-va-ajunge-un-pavilion-de-complezenta-al-americii/?unapproved=749002&moderation-hash=1d7b7d61caebb10f11c75fd7049782e2#comment-749002
    „Țările NATO vor începe să cumpere mai multe arme de la complexul militaro-industrial american. Asta va duce și la creșterea prețului armelor.”

  2. Adica Putin e agentul Occidentului si isi distruge natiunea cu buna stiinta.

  3. Este un laitmotiv ,

    inarmarea Armatelor este consecinta proastei prestatii politice si amenintarilor
    proferate de liderii contemporani ai Lumii.
    Nu te inarmezi -dispari iar daca te inarmezi esti primit intr-o Alianta multinationala .

  4. Niste jeguri si zdrente perciunati, clapaugi si nasosi, arza-i-ar para si focul, ca de cand e lumea asta nu se mai satura!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.