Cifrele care arată că românii au câștigat mai bine

În luna octombrie 2019, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.090 lei, cu 49 lei (+1,0%) mai mare decât în luna septembrie 2019, conform datelor oferite de Institutul Național de Statistică (INS). Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.116 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 34 lei (+1,1%). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (7.118 lei), iar cele mai mici în
fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.801 lei). Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,6%.

În luna octombrie 2019, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna septembrie 2019 ca urmare a acordării de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), cât şi a disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 9,8% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice; între 3,0% şi 5,5% în industria metalurgică, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea echipamentelor electrice, transporturi pe apă, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de
asigurări şi ale fondurilor de pensii), cercetare-dezvoltare; între 2,0% şi 3,0% în activităţi de poştă şi de curier, alte activităţi extractive, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), alte activităţi industriale n.c.a., activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea de mobilă, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea altor produse din minerale nemetalice, colectarea şi epurarea apelor uzate, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, extracţia minereurilor metalifere.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna septembrie 2019 de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările în unele activităţi economice, de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie. Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 19,4% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv 17,6% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului; între 3,0% şi 8,0% în fabricarea produselor din tutun, activităţi de editare, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), activităţi de servicii anexe extracţiei; între 1,5% şi 2,5% în activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea băuturilor, tranzacţii imobiliare.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+3,8% ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice), în administraţie publică (+1,3%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (+0,8%).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Rezolva problema asta penalis&sica, au primit ordin să nu cumva sa ne-o luam in cap cu salariile si pensiile, si sa piardă din profit băncile si multinationalele.

  2. 1000 de Euro IN MEDIE, pentru o Familie cu DOI Copii ?
    Si ASTA in Mintile VOASTRE este „BINE” pentru MASA de BoBOULENI, Baza STATULUI ?

    La TREIZECI de ANI dupa Lovilutzia LIFTESQUE ?
    CCARE se voia MANTUITOARE de FOAME, in primul rand ?

    CE de RRAAAHHHAAAT consumau si INCA mai SE consuma la TV-uri despre Frigul si Foama ANILOR 1980 -1990,
    cand Ceasusescu BOLNAV si MANIPULAT pe Baza Bolii de Catre Profitorii Regimului CARE SPECULAU Mancarea, sfatuindu-l sa CONTINUE cu Ratzia ALIMENTARA !
    Au SCOS Banii SPECULATZI astfel IMEDIAT dupa Lovilutzie …
    Ce de CONSULTINGs poPULAU Anuntzul Telefonic !
    Adica se CONCENTRA Capitalul FURAT de la TOTI Speculantii …
    Afara de PLANUL de AFACERI cerut de BANCI …
    In care se AFLA Ideea de Business a Fraierului HOTZ care NU era IN SISTEM …

    ACUM Foamea este MASCATA de FALSE Alimente, OTRAVURI Degenerante !
    Frig NU mai este, dar NICI CALDURA Suficienta in Case, in schimb SCUMPA.
    TV-urile sunt PLINE de Emisiuni TAMPITE si Tembelizatoare cu PROGRAM.

    Cu MILIOANE de Romani GONITZI in Bajenie de PROSTIA si TICALOSIA Unui SISTEM Dracesc in MOD Expres ?

    Va pot demostra ca pe Calea ACEASTA, de fapt cam ACEEASI si in Occident, difera DOAR Proportia, dar in ESENTZA este la fel :

    Degnerarea BIOLOGICA accelerata prin :

    – Insufiecientza de NUTRIENTZI, chit ca BoBBOULENII au Impresia FALSA de Satzietate.
    – OTRAVIREA Constant-Ticalss-Abject PROGRAMATA prin CHIMIZAREA Ticaloasa a Agriculturii, sub FALSA Argumentatie ca altfel ar fi FOAMETE.
    – Procesarea SUPLIMENTAR Ticaloasa a „Alimentelor” recuperate DIN DESEURI in fapt …

    CE ma bucura, este ca SI MAJORITATEA Imbecililor PUTERNICI care FAC Asa CEVA se INTOXICA si EI … 🙂
    Adictzia la Matzuu’ GROS este Asa de MARE, ca fac Jocul Dreacului …

    Care „SE RADE” de Ei …

    DESI, daca ar fi cu ADEVARAT Sparcaiala LUMII, ar CITI CE scriu EU si Altzii Catzva (FFF PUTZINI … 🙂
    despre HRANA, NU MANCARE.

  3. Citez:”Cifrele care arată că românii au câștigat mai bine”! De ce nu se spune si cu cat au crescut preturile? Doar laude ca romanii au castigat mai bine? Ma uit la preturi si ma apuca groaza,ex: cartofii 1kg=1 franc elvetian,in ro 1kg cartofi=2,50-4,00 lei dar sa nu uitam ca salariile sau veniturile intre elvetia si Romania,este fix uriasa prapastie intre bogatii si saracii din Romania! Si nu numai la cartofi!

  4. se putea intelege ca romanilor le merge bine si din plictiseala au sanctionat PSD-ul pt ca le-a oferit o sansa, acum asteapta cu infrigurare taierile ca sa fie fericiti ca si vecinul este somer sau a ramas fara bani…

  5. huo.a crescut salar cu 14 la suta, dar carnea cu 30 la suta,cartoful si ceapa cu 300 la suta,covriogul u 50 la suta,SPAGA peste tot cu 100 la suta. bautura cu 50 la suta. AFJERIM

  6. PAM-e scrie si cu cat a crescut GOGOASA,merdeneaua sau n-ai voie e la GHENERAL?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.