Cine sugerează să nu se mărească pensiile

Consiliul Fiscal, condus de Daniel Dăianu, sugerează că decizia liberalilor de a menține calendarul de mărire cu 40% a pensiilor la 1 septembrie 2020 nu ajută la consolidarea bugetară. ”Consolidarea bugetară nu este posibilă în condițiile menținerii calendarului actual de aplicare a noii legi a pensiilor și a coordonatelor actuale ale politicii fiscal-bugetare. Această afirmație are în vedere ipoteza că nu este credibilă o creștere majoră și rapidă a veniturilor fiscale prin îmbunătățirea colectării, care să permită menținerea actualului calendar de aplicare a legii pensiilor. Proiectul de buget pentru anul 2020 trebuie să răspundă dezideratului obiectiv de consolidare bugetară prin semnalarea unei schimbări de tendință, necesară atât din perspectiva apărării echilibrelor macroeconomice și robusteții economiei, cât și din cea a respectării regulilor fiscale europene și naționale”, susține Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, într-o Opinie referitoare la rectificarea bugetară anunțată de ministrul Florin Cîțu.

Proiectul de rectificare bugetară consemnează o revizuire descendentă, de o amploare fără precedent de la adoptarea LRFB, a veniturilor totale ale BGC (-18,3 mld. lei), în timp ce cheltuielile bugetare totale se diminuează doar într-o măsură mult mai redusă (-2,1 mld. lei), deficitul bugetar potrivit metodologiei naționale majorându-se astfel cu 16,3 mld. lei până la un nivel de 44,7 mld. lei, echivalentul a 4,3% din PIB, sau mai mult cu 1,54 pp față de nivelul asumat anterior. Astfel, depășirea considerabilă a pragului de 3% pentru deficitul bugetar potrivit metodologiei europene, dincolo de care CE poate declanșa procedura de deficit excesiv, este iminentă, spune Dăianu.

Majorarea deficitului bugetar comparativ cu prima rectificare bugetară în cuantum de 16,3 mld. lei are loc în principal ca urmare a reducerii estimărilor privind: încasări din TVA (-3,4 mld. lei), contribuții de asigurări sociale (-2,9 mld. lei), taxa pe utilizarea bunurilor ca urmare a neorganizării în acest an a licitației pentru închirierea benzilor de frecvență 5G (-2,4 mld. lei), alte sume primite de la UE pentru programele operaționale finanțate în cadrul obiectivului convergență ca urmare a refuzului CE cu
privire la decontarea post factum din fonduri europene a unor proiecte finanțate inițial din fonduri naționale (-1,8 mld. lei), reducerea estimărilor privind veniturile nefiscale (-0,9 mld. lei) precum și majorarea cheltuielilor de asistență socială (+3,5 mld. lei) și a celor de capital (+1,1 mld. lei). Evoluțiile observate la nivelul BGC validează evaluarea și avertizările CF formulate în cadrul opiniilor aferente proiectului de buget și primei rectificări bugetare. Diferențele în sensul unui deficit mai ridicat față de evaluarea anterioară a CF, 4,3% comparativ cu 3,4% – 3,7% din PIB, provin în principal pe partea de venituri din: neorganizarea în acest an a licitației pentru închirierea benzilor de frecvență 5G (-2,4 mld. lei), venituri încă și mai reduse față de proiecția CF din contribuții de asigurări sociale (-0,9 mld. lei) ca urmare a încetinirii dinamicii indicatorilor pieței muncii, și încasări mai mici din venituri nefiscale (-0,9 mld. lei). Pe partea de cheltuieli, diferențele au drept sursă creșterea mult peste așteptări a cheltuielilor de asistență socială (+2,2 mld. lei față de estimarea anterioară a CF) și alocări discreționare mai mari în cazul cheltuielilor de capital (+1,1 mld. lei). În plus, economiile anticipate de CF la nivelul cheltuielilor de cofinanțare aferente proiectelor cu finanțare europeană nu s-au materializat la nivelul scontat (reducere de doar 1,9 mld. lei față de 2,5 – 3,5 mld. lei, estimarea anterioară a CF).

În concluzie, proiectul celei de-a doua rectificări bugetare consfințește un derapaj bugetar de proporții, iar principalii factori care au condus la acest rezultat sunt de natură permanentă și, prin urmare, dificil de corectat. Mai mult, în opinia CF, balanța riscurilor cu privire la noua proiecție de sold bugetar este înclinată ușor pe partea negativă, respectiv înregistrarea unui deficit bugetar mai ridicat, având drept surse posibile nerealizări la nivelul veniturilor nefiscale și depășiri ale cheltuielilor cu bunuri și servicii. În sens contrar poate acționa o reducere, comparativ cu nivelul bugetat, a cheltuielilor de investiții, în condițiile în care ecartul dintre nivelul planificat și execuția la zi este încă relativ ridicat, mai spune Dăianu.

În aceste condiții, Consiliul Fiscal apreciază că sunt necesare măsuri credibile de consolidare bugetară, considerând atât nivelul actual al deficitului, cât și perspectiva pe termen mediu. Aceasta din urmă este influențată considerabil de noua lege a pensiilor care implică cheltuieli suplimentare comparativ cu anul 2019 de 0,7% din PIB în anul 2020, 2,7% din PIB în anul 2021 și respectiv 3,7% din PIB în anul 2022.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4577 Articole
Author

19 Comentarii

  1. Daianu asta nu a fost DOVEDIT ca un turnator abject la Securitate ? (asta oficial, ca cine stie daca n-o fi avut si grad ?!). Si acuma vine sa ne faca „teoria chibritului” ca nu e bine ca oamenii sarmani sa aiba putin mai mult la pensie ?!? Sictir, sluga securista ! E bine ca si generatiile mai tinere (da, stiu, mai sint printre ele si prostovani care cad pe spate cind iti vad aspectul spilcuit si aerele de Harvard) sa stie despre ce jigodie oportunista si cu tupeu este vorba !

  2. Niciunul din astia nu spune ca cheltuielilie cu sekuritatea, avioanele, tancurile, elicopterele, protocolu pt Cotroceni, clientela PNL… etc, imping deficitul in sus. Numai de banii celor mai saraci cetateni ai UE se iau.

    • Uite nick-nimic cu creierasul mic dar curat pt. că e bine spălat si apoi indoctrinat face PSD fata mare iar pnl si johannis niste depravati!
      Prostia face ravagii!

  3. Daianu asta e asa de inteligent ca si-a incredintat toti banii escrocului de Sima. Asta e caricatura de la sefia unei institutii care-si da cu parerea despre orice.

    • Să comparăm pensia minima din România cu cele din U.E. si avem răspunsul.

  4. BLA,BLA,BLA. Sint tzaroaie care au ajuns la deficit 100 la suta din pibul lor imens,si vezi doamne ca ne baga brucselu in infringement pestru un cacatis de 1,3 la suta.D e parca nu e de ajuns sa se incrunte,sa maraie IOHANNIS la VARZA DE BRUCSEL ,sa chelalaie aia de frica.

  5. Toti maresalii Secu finantisti au fost aruncati in lupta pentru a bloca legile de marire a veniturilor amarastenilor
    care, traind mai bine, nu mai pot fi manipulati in halul asta miselesc! Mai poate contesta cineva concertarea vocilor unor securisti ceausisti demascati de decenii? Sau, se mai poate contesta calitatea de Colhoz Bolsevic a unei „Europe” care ne fredoneaza acelasi refren? Oare, contestarea de catre nazistii autohtoni a cresterii economice nu era necesara in acelasi sens, de spulberare a piedicilor in calea austeritatii? Cresterea economica ii ardea la ficati pe bolsevicii nazificati
    care s-au axat cre-tinoid, precum Kapo-ul din Deal, pe…”guvernul esuat”!? Nu numai ca existau resursele maririlor de venituri, dar nazistii au gasit si fonduri suplimentare pentru executarea ordinului de la filialele Comintern din Langley si Bruxelles ca Romania sa-si continuie politica de transformare a tarii in depozit de fier vechi militar, industrial si de deseuri cat mai toxice. Ciuma rosie stalinist-rasputinista,baso-yohanista marsaluieste victorios pe calea transformarii Romaniei intr-o lada de gunoaie a…istoriei marxismului!!!

  6. Băi Dăianule, tu, mason dovedit și loază securistă, de ce nu recomanzi reducerea efectivelor serviciilor și eficientizarea lor, așa cum ai cerut industriei…
    Se știe că serviciile sunt supradimensionate dar în interesul cui? că nu al poporului român…
    Păi de ce nu propui tu nenorocitule să se ajusteze schema de personal a serviciilor la a șasea parte din cât sunt acum, așa cum ar fi normal pentru România? Ai reduce și finanțarea de la bugetul de stat și uite-așa ai avea bani de pensii mai mult decât suficient… încă ar mai și rămâne bani pentru alte investiții.

  7. nu va mai plangeti, au fost 7 ani rai cu „c rosie”. Impertinenta strigatoare la cer, sa Creasca PIB-ul. Le-ati strigati:…sa va ia…pt ca ati crescut veniturile. Atata samavolnicie sa dubleze veniturile celor saraci este de neiertat. Nu a spus presedintele ca: a scapat tara sa nu iasa din UE. Acum va trebuie sa ne incadram in Recesiune. Guvernul urgent trebuie sa distruga orice incercare de crestere economica. Solidaritatea europeana cere sa scadem PIB-ul, sa-i salvam UE dundu-le gratis ultimul graunte de prosperitate, exodul sa se accentueze mai ales tinerii, cat mai multi medici si cu studii la export…

  8. Cum dracu se face ca intotdeauna cand vin astia „de driapta”…nu mai sunt bani,iar pt populatie nu se poate, nu se poate, nu se poate…doar pt straini si multinationale…se poate. Cum vine asta ? Populatia are ce a votat si o sa ii iasa pe nas.
    #Prostia se plateste

  9. Atatia cat preved regulenetarile internationale prin care este monitorizata si Banca-NR-ul…

  10. Daianu ,mare specialist !
    De cand il stiu, el este împotriva cresterii salariilor si pensiilor! El stie numai sa taie ,alte idei nu are!
    Mare specialist!

  11. De la siluirea Justiției, la băgarea mâini-n buzunar! Băăă, da’ de șușele, porturi și aeroporturi nu se ocupă nim’a?

    • Nesimtitul asta cistiga la banca mondiala nici 3000 de dolari pe luna.Acum in romania de cred ca de 5 ori mai mult.Aici sa taie prima data salarii si pensii nesimtite.

  12. Ii dau lui Daianu ( mason, securist, antiroman, subjugat intereselor obscure straine suma de1300 lei
    ( pensia ,dupa 35 de ani de munca, tehnician )sa traiasca 0 luna de zile.
    In conditiile in care:
    facturile per total apartament ( asta , daca nu vrea dumnealui sa ma mut la….cort, unde nu am nevoie
    nici de caldura, nici de lumina, nici de apa , nici de cablu, nici de telefon. DE NIMIC !!!!!! )
    – intretinerea ( 6 luni pe an, iarna ) , 600 lei, si restul facturilor cca. 800 lei ;
    – medicamente lunar de aprox.200 lei :
    – precizez ca…. nu trebuie sa se strice, sa se defecteze nimic timp de o luna , ca sa pot si eu sa
    MANANC ( daca mai am voie , domnule Daianu )
    – cand ati mincat ultima data o portocala sau o ciocolata, domnule Daianu ca eu abia astept sa vina
    Craciunul sa-mi iau si eu macar cate una din ele ?
    SA VA FIE RUSINE !
    Ati adus pensionarii la sapa de leemn.
    Eu ma gandesc ca …sub mine , sunt oameni , cca 2 mil. cu pensii sub 1000 lei ( care au construit Romania
    iar unul ca Daianu au demolat-o, furat-o, distrus-o )
    Deci, ce ziceti domnule meritam sau nu aceasta nenorocita de majorare.
    Si asa una e 40 % la 900 lei si alta e la 6000 lei .
    Castigul este tot pentru cei cu pensii mari si f.mari.

    Si a pro pos de ce nu propuneti INTERZICEREA PENSIILOR SPECIALE ( in Croatia de exemplu a fost constitutional,
    num ai la noi nu se poate , pentru ca nu se vrea )
    De ce UNII SUNT MAI PRESUS DE LEGE !
    Este hotie la drumul mare .
    Numai 30 % din valoarea acestor pensii au la baza contributivitatea restul e FURT DIN BANUL PUBLIC .
    Despre asta ati auzit domnule Daianu !
    RUSINE

  13. „Consiliul Fiscal apreciază că sunt necesare măsuri credibile de consolidare bugetară”…sa inceapa cu reducerea salariilor bugetarilor de lux aflati prin BNR, ASF, CF, servicii, administratie, deconcentrate, etc., sa reduca finantarile partidelor, ONG-urilor, sa elimine pensiile speciale (sau sa impoziteze drastic partea din pensie pt. care nu s-a contribuit) …si cate ar mai fi, pana sa se ajunga la amaratii pensionari, cei care au contribuit 100% pentru ceea ce primesc.

  14. Gândirea dăunează grav sănătății! Asa e pentru unii imPAUNati cu neștiința.
    Comparăm pensia,salariul dar nu vrem să vedem si PIBul pe cap de locuitor in tarile din vest? Dar unde nu e… !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.