Cine își va putea amâna plata creditelor

UPDATE În şedinţa de Guvern de joi, Executivul a aprobat ordonanța privind amânarea plăţii ratelor la bancă atât pentru persoane fizice, cât şi pentru firme.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat, joi seara, că de suspendarea ratelor la bănci vor putea beneficia cei ale căror venituri au fost afectate „direct sau indirect” de Covid-19. Ordonanța care prevede această posibilitate a fost adoptată de Guvern.

Cîțu a precizat că ratele la bănci pot fi suspendate la cererea debitorului, persoană fizică sau juridică. Durata de suspendare poate fi cuprinsă între una și nouă luni, dar aceasta nu va depăşi data de 31 decembrie 2020.

„De la data intrarii în vigoare a OUG se poate suspenda plata ratelor la cererea debitorului cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020. Deci ordonanţa spune cu până la nouă luni, dar nu mai mult de 31 decembrie. Debitorul poate opta să suspende obligaţia de plată a ratelor scadente, aferente imprumutului pe o perioadă cuprinsă între una şi nouă luni. Am făcut acest lucru pentru că s-ar putea să fie persoane care doresc doar să suspende pe perioade de o lună, dăuă sau trei luni”, a explicat Florin Cîțu.

Acesta a mai spus că cererile se pot depune până la încetarea stării de urgență. De asemenea, ministrul a precizat şi cine poate beneficia de suspendarea ratelor la bancă.

„Suspendarea plăţii ratelor bancare se acordă doar debitorilor ale căror venituri au fost afectate <direct sau indirect> de situaţia gravă generată de pandemia de Covid-19”, a mai spus Cîțu.

Solicitarea pentru amânarea ratelor se poate depune până la încetarea stării de urgenţă, electronic sau telefonic, fără a fi nevoie de semnarea unor acte adiţionale.

Florin Cîțu a precizat că dobânzile se vor eșalona.

„Articolul 4 a stipulat: dobânda datorată de debitori, corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent. Deci, se vor adăuga creditului, dar se eșalonează pe toată durata creditului. Efortul nu va fi foarte mare imediat pentru a plăti această sumă. Excepție la creditele ipotecare pentru care se plătește eșalonat până la maxim cinci ani”, a mai spus ministrul Finanțelor.

Premierul Ludovic Orban a declarat anterior la începutul şedinţei de Guvern că în Ordonanţa de Urgenţă privind amânarea ratelor la bănci vor fi incluse şi contractele de leasing.

„Suntem pregătiţi cu ordonanţa. Vizează persoane fizice, persoane jurdice PFA, întreprinderi individuale. Se suspendă ratele pe o perioada de până la 9 luni”, a declarat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

Ludovic Orban a insistat să fie prevăzute în OUG și contractele de leasing, deoarece unul dintre cele mai afectate sectoare este cel al transporturilor.

„Insist să fie expres prevăzute contractele de leasing. Pentru că ştim că unul dintre sectoarele afectate este sectorul transporturilor”, a cerut Ludovic Orban.

Declaratie de presa ale ministrului de Finante, Florin Cîţu, despre amanarea platii ratelor

Declarații de presa ale ministrului de Finante, Florin Cîţu, despre amanarea platii ratelor

Publicată de Ministerul Mediului – România pe Joi, 26 martie 2020

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4580 Articole
Author

8 Comentarii

  1. La impozitul pentru case și teren agricol se amână scutirea până în iunie 2020?
    La impozitul pentru case și teren agricol se amână scutirea până în iunie 2020?
    La impozitul pentru case și teren agricol se amână scutirea până în iunie 2020?

  2. Măi, Catule, este pentru oameni sau pentru cine?
    Ce v-a iesit este si mai greu de inteles.
    De ce atatea conditionalitati, cum crezi că cei buni platnici isi mai asumă plata ratelor când totul este in progress, mlastinos?!
    De de să mai plateasca, cei care mai pot inca, in special bugetari, ratele si să alimenteze conturile bancilor, cand ei se afla in PERICOL?!
    Cum de v-a venit prostia asta in cap, cum de nu reusiti să va calibrati pe STARE DE URGENTA, RAZBOI, MOARTE, ECONOMIE SHUT DOWN, RECESIUNE ETC.?!
    E asa de greu sa lucrati PENTRU OAMENI?!
    CUM dreacu’ să îi PUNETI PE OAMENI SĂ NEGOCIEZE CU BANCILE, să le dea tot felul de dovezi, in situatia asta?!
    Ce dezamagire!
    Se pare ca tit arcul socialist si ai lor parteneri politici sunt SOLUTIA URGENTA pentru Tara asta greu incercata!
    Cam ar trebui să dati jos Guvernul, cei care mai răspundeți romaneste pentru Tara asta!

  3. Misto, dobanda la dobanda… ‘Urmeaza lucruri fantastice pentru TOTI romanii!’ – F.Catu, ministru de finante

  4. Corect „Jalle123” .
    „….Atenție, dobânda corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare! Acest lucru înseamnă că debitorii vor plăti ulterior dobândă și la dobânzile restante, nu doar la capitalul restant – o rată este compusă din dobânzi și capital, iar dobânzile formează cea mai mare parte din rată în perioada de început a creditului…..” ( Profit.ro / https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/financiar/banci/ultima-ora-suspendarea-ratelor-la-banci-aplicata-pentru-debitorii-cu-veniturile-afectate-de-epidemia-de-coronavirus-dobanzile-restante-se-vor-capitaliza-surse-19316247)

    O întrebare pentru Guvernanți :
    – Pe când normele metodologice ?

    „….Creditorul analizează apoi cererea și o aprobă după condițiile din normele metodologice ce urmează a fi emise. ….”( Profit.ro / profit.ro/povesti-cu-profit/financiar/banci/ultima-ora-suspendarea-ratelor-la-banci-aplicata-pentru-debitorii-cu-veniturile-afectate-de-epidemia-de-coronavirus-dobanzile-restante-se-vor-capitaliza-surse-19316247)

    În rest … s’auzim numai de bine şi să nu uităm că „Bancherul este un tip care îţi împrumută umbrela pe timp cu soare, dar o vrea înapoi în minutul în care începe să plouă.” (Mark Twain)

  5. Cum era de așteptat, a ieșit o ordonanța care “ajuta” debitorii la bănci. Cum? Ajutând bancile sa mai pună ceva la Pușculița.
    Adică se va plăti băncilor dobânda la dobânda, basca ceva comisioane, stabilite unilateral de către bănci.
    Este exact aceeași politica precum “ajutorul” acordat firmelor cu Șomajul tehnic. Acolo beneficiază toate firmele
    Dar numai cele care ….adică doar câteva.
    Curat murdar Montană Cher !
    Dar nu este nimic, vine și scadentă. PNT-CD -ul are nevoie de însoțitori.

  6. Deci dobanda pt intarziere se amana o plateste acum statul si cetateanul mai tarziu. Ca la camatari,iti dam un ragaz dar te costa ceva dobanda…mai facem un extra ban si din ghinionul asta!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.