Cine sunt posibilii laureaţi ai premiului Nobel pentru Pace

Actori ai primăverii arabe şi militanţi pentru drepturile omului din Afganistan şi Rusia figurează printre posibilii laureaţi ai premiului Nobel pentru Pace 2011.

Lista candidaţilor este ţinută secretă şi doar câştigătorul va fi dezvăluit vineri de comitetul norvegian.

Lina Ben Mhenni, supranumită „Tunisian Girl” . În vârstă de 27 de ani, ea militează pentru apărarea drepturilor omului şi a realizat cronica „revoluţiei iasomiei” din Tunisia pe Internet, sub pseudonomul „Tunisian Girl”. Ea a denunţat în ianuarie represiunea desfăşurată de regimul lui Zine El Abidine Ben Ali, care a sfârşit prin a se exila.

Esraa Abdel Fatah, în vârstă de 33 de ani şi Ahmed Maher, în vârstă de 30 de ani sunt doi militanţi pe Internet cofondatori ai Mişcării 6 aprilie care a mobilizat o mare parte din tinerii egipteni împotriva regimului, inspirând manifestaţii gigantice în piaţa Tahrir din Cairo în ianuarie şi februarie, care îl vor îndepărta de la putere pe preşedintele Hosni Mubarak.

Wael Ghonim, simbolul „revoluţiei Facebook” care a mobilizat tinerii egipteni împotriva regimului lui Hosni Mubarak. El a apărut pe scena publică la 7 februarie, cu puţin timp înainte de înlăturarea lui Mubarak, în cadrul unei emisiuni a unui post privat egiptean. Milioane de telespectatori l-au ascultat şocaţi pe acest absolvent de informatică şi angajat al gigantului de Internet Google povestindu-şi cele 12 zile de captivitate legat la ochi şi la mâini de Securitatea de stat, poliţia politică a lui Mubarak.

Svetlana Gannuşkina, cofondatoarea organizaţiei ruse Memorial împreună cu Andrei Saharov. Această organizaţie neguvernamentală a fost înfiinţată în 1989 pentru a inventaria crimele regimului sovietic şi pentru a salva memoria victimelor represiunilor dar a devenit rapid apărătoarea drepturilor omului, mai ales în Cecenia.

Afgana Sima Samar este o pionieră a luptei pentru drepturile femeilor, care a sfidat multiple ameninţări cu moartea în ţara sa, devastată de război. Ea conduce în prezent Comisia afgană independentă a drepturilor omului, prima organizaţie de anchetă privind încălcarea drepturilor omului din ţară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.