Cine vorbește când Iohannis și Kovesi deschid gura?

John Brennan, fost director al CIA

Fostul director al CIA John Brennan a fost vedeta presei americane și a marilor agenții de presă în weekendul ce a trecut. Pretutindeni apar declarațiile despre președintele Donald Trump făcute de fostul șef CIA.

Brennan îl acuză pe Trump că a corupt instituțiile Statelor Unite și că este un autocrat. Brennan, care a fost şef al CIA în timpul lui Barack Obama, a avertizat într-un interviu la postul de televiziune NBC că „principiile democratice pe care este fondată ţara sunt pe cale de a se eroda”. Întrebat despre modul în care CIA ar putea evalua stabilitatea administraţiei, el a afirmat că „noi l-am considera ca un guvern foarte corupt care este în acest moment sub controlul acestui individ puternic care a putut corupe instituţiile şi legile ţării”. „Cred că nu mai este vorba de o democraţie dacă un autocrat (…) o are în mâinile sale”, a adăugat el.

Ce nu relatează aproape deloc presa americană și de aiurea sunt declarațiile aceluiași Brennan, la același post NBC, despre prezumpția de nevinovăție. Prin cele spuse mai sus, un fost șef al CIA atacă o persoană, fie ea și președintele SUA. Prin ceea ce vom reproduce mai jos, fostul șef al CIA face ceva cu mult mai grav – atacă însăși baza sistemului juridic american, baza oricărui sistem de justiție sănătos.

”Oamenii sunt nevinovați până când se presupune că sunt implicați într-o anumită activitate infracțională”, a spus Brennan, la NBC. Unii jurnaliști au încercat să-l apere pe John Brennan, arătând că, probabil, fostul șef al CIA a dorit doar să fie sarcastic și că nu aceasta este înțelegerea lui despre ceea ce înseamnă prezumpția de nevinovăție.

Însă toate scandalurile prin a trecut până acum administrația Trump demosntrează că prezumpția de nevinovăție a fost luată cu asalt de serviciile secrete și de așa-zișii lansatorii de alerte sau avertizori de integritate plasați de serviciile americane în instituțiile statului.

Scenariul este simplu: se lansează o presupunere, presa preia și dezvoltă tot mai mult subiectul, sămânța posibilei vinovății este sădita în mintea publicului, cel acuzat este tarat pentru totdeauna. Și toate acestea fără vreun proces, fără vreo sentință a judecătorilor.

Atât declarația fostului șef CIA despre prezumpția de nevinovăție, cât și scenariul ”execuției” politicienilor ne par cunoscute. Știm cum justiția devine spectacol mediatic la ușile DNA. Și apoi avem expresia ”penali” folosită de președintele României, Klaus Iohannis, expresie pentru care a și fost amendat de CNCD, în urma cu un an. ”Utilizarea termenului ‘penali’ de către preşedintele Klaus Iohannis reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate a persoanelor care se află în procedură judiciară fără a fi condamnaţi, potrivit art. 2, alin. 1, si art 15. din OG 137/2000, republicată”. O plângere a fost depusă în 2018 și pentru folosirea de către fosta șefă a DNA a expresiei ”festivalul inculpaților disperați”.

Ne putem întreba doar cine a împrumutat de la cine aceast modus operandi și această viziune asupra statului de drept, în care prezumpția de nevinovăție nu există, nu contează. Să o fi preluat șeful CIA de la Klaus Iohannis? Sau să o fi preluat vreun agent CIA detașat la București de la Codruța Kovesi, pentru ca apoi să o fi prezentat șefilor din SUA?

Democrația avertizorilor de integritate ”apolitici”

Ce nu avem încă la un nivel precum cel din SUA în viața justiției și a politicii din România sunt lansatorii de alerte, așa-zisii whistle-bloweri sau avertizori de integritate. Punctul de plecare al actualei investigații pentru impeachmentul președintelui Trump este plângerea depusă de un asemenea whistleblower. Despre identitatea lui se cunoaște doar atât – este un agent CIA detașat să lucreze la Casa Alba, care, între timp, s-a reintors în agenția de informații. Scurta sa trecere pe la Casa Albă, cât să tragă cu urechea la discuțiile despre convorbirea telefonică dintre Donald Trump și omologul ucrainean Volodimir Zelenski, s-ar putea solda cu destituirea președintelui despre care fostul șef al acestui ”lansator de alertă” spune că este un ”autocrat”.

Stephen Miller, consilier la Casa Albă, a susținut că în spatele acestui scandal este ”statul profund”. ”Cunosc diferența dintre un whistleblower și un agent operativ al statului profund”, a spus el. Iar site-ul Breitbart scrie următoarele despre această afacere ”Ukrainegate”: ”Când The New York Time ne informează că whistleblower-ul lucrează pentru CIA – fosta moșie a lui John Brennan – și că, prin urmare este ”apolitic”, asta îți provoacă o criză de râs. Când cineva se uită la modul în care a fost scrisă plângerea lui, este evident că a avut parte de mult ajutor la informare și redactarea documentului. Da, acesta este statul profund în acțiune, iar statul profund vrea sânge”.

Având în vedere acest ultim atac împotriva președintelui Trump și că a apărut chiar și un al doilea avertizor de integritate in cazul Ukrainegate, și mai având în vedere și că în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, dar și în Consiliul European și Parlamentul Europeana se discută tot ai mult despre măsuri pentru protejarea așa-zisilor avertizori de integritate, nu mai este mult până să trecem la o ”noua democrație”. Este democrația în care alegerile nu mai se joacă prin dezbateri politice și lupta dintre programele politice, ci prin lansarea unor alerte de integritate la momentul porivit, de către agentul potrivit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11

14 Comentarii

  1. La Brennan cel mai mult mi-a placut definitia actualei conduceri a SUA:Kakistocrație!
    Cred ca aceasta „Kakistocrație” isi face de cap si in Romania!

  2. Sper sa va fie clar ce se intampla din 1990 in Romania cu cetatenii din tara, cu nivelul de trai,escrocherii si furaciuni gen ‘bechtel+’!

  3. Retorica asemanatoare cu cea de la Bucuresti ! La Washington Trump este un autocrat , la Bucuresti Iohannis este un dictator …! De unde or fi venind acelasi fel de indicaţii ?

  4. boss, scrii bine, dar azi e lumea obosita.
    lasa institutiile astea de forta, pune si tu pe tapet o chestie cu fetite, cu trosneala, poate ne mai destindem.
    de la cei de sus, … nicio sansa!

  5. Barack Osama l-a instalat pe camaradul Brennan la sefia CIA unde a facut ultimile restructurari, a adus la departamente oameni de incredere,acestia la randul lor inaltand in functiile subalterne agenti din propriile retele de ILEGALI!
    Cominternul care a asasinat celebritati de culoare a reusit performanta, printr-un grup de miliardari bolsevici, sa aduca la Casa Alba un alt „american” de culoare, la a doua generatie!!! Martin Luther King a fost asasinat de sovietici si apoi Barack Osama a fost pus tot de bolsevici la carma SUA!Autorul confunda filiatiile, Infractorii Kövesi si Natzi fiind sub coordonarea conducerii bolsevice a CIA ca agenti multipli, Secu, BND, KGB! Doar se faceau pe aici valuri gen sunami despre „experimentul FBI in Romania! Sa credem ca si in SUA e in voga diversiunea „adversitatii dintre servicii?
    Ofiterul sovietic, pardon, rasputinist, de legatura cu CIA si FBI e maresalul de Securitate Maior-ul…

  6. nascretinule,iar esti confuz de la droguri proaste
    nimeni in Romania nu l-a numit pe debilul Cotrocenist ‘dictator”

    ca sa fii dictator necesita anumite calitati.Debilul cotrocenist ot Sibiu e prea idiot ca sa fie macar :autocrat”

    Si nici macar jegoasa presa sorosista nu l-a numit pe Boss Trump ‘autocrat”
    a-l compara pe Bosst Trump cu debilul cotrocenist e ca si cum l-ai compara pe Ozzy Osbourne cu drogangiul tudor churila scuze chirila

  7. Ia cautati voi de la Cotidanul in arhiva viastra si veti gasi un articol,parca anul trecut sau anterior,in care era un paragraf cu:”venim noi in Romania su facem curatenie”! Atunci am comentat eu foarte dur la aceste ziceri ale amarlicanilor. Deci,toate erau deja in plan de ceva timp si abia acum au inceput micile dezvaluiri sa nu zic santajuri sau intimidari ori inchiderea gurilor! Parca au fost destui/ule premiati/te sau medaliate de americuta de ani de zile, ce au facut concret aceste persoane in favoarea dezvaluitorilor ani de zile de abia acum se aud destule? Au haituit o natiune si complicat(a se citi agatat,bagat) o tara in porcarii in favoarea lor ca persoana.ro! Iaca acum se poate vedea debandada in care au tarat tara si natiunea!

  8. Normal! Daca baiatu’ a fost in echipa lui barac atunci este evident cat de competent este. La fel ca cei numiti de petrov si acum de claus.

  9. john brennan in anii studentiei a fost cunoscut pentru simpata lui fata de gus hull secretarul general al pcus …dupa anii studentiei a ajuns in cia culminind cu detinerea postului de director cia…cia urmasa oss official insa in fapt ,urmasa lui jeweish telegraph agency …..jidanii …..un om ca brennan este ca john mc cain adica santajabil si util….

  10. Ce mi-e CIA, ce mi-e DIA.. Una il vrea jos pe Trump, ailalta l-a pus sus.. Da important e ca putem cita din Breitbart.

  11. Dacă șeful CIa sub mandatul maimuțoiului comunist Baracă HUSEIN Obama , formațiune paramilitarî care comite crime , hoții , tîlhării și pornește războaie , ne vorbește despre principii democratice , e cam la fel ca Șora , care ne-a spus el cum e cu libertatea , în timp ce era consilier la Ana Pauker

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.