Ciolacu: România nu are capacitatea să atragă toți banii din PNRR

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi că nu crede că statul român va avea capacitatea de a atrage toate fondurile pentru spitalele trecute prin PNRR sau prin exerciţiile financiare, menţionând că Guvernul trebuie să se aşeze la masă cu mediul privat pentru a dimensiona ce sume pot fi atrase de către sistemele public şi privat de sănătate.

„Am intrat la guvernare, după cum bine ştiţi, într-o situaţie complicată pentru România. Economia era pe marginea prăpastiei, aveam criză energetică, criză sanitară şi mari tensiuni sociale şi a mai trebuit să apară şi un război total incorect, mai ales că avem cea mai lungă graniţă cu ţara atacată de către Putin. În această situaţie am gândit şi vom continua să gândim o abordare echilibrată pe motoarele mari de creştere economică, numite investiţii şi consum. Investiţii mai mari înseamnă producţie mai mare, locuri de muncă mai multe şi automat creştere economică. Fructele creşterii economice trebuie redistribuite mai departe către oameni prin politici publice şi prin stimuli economici pentru companii, iar a proteja puterea de cumpărare a populaţiei prin indexări de venituri înseamnă a menţine un consum care să susţină în continuare mersul economiei”, a afirmat Marcel Ciolacu la evenimentul de lansare a versiunii în limba română a „Cartei Albe a IMM-urilor din România”.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a spus că ţara noastră se află încă într-o situaţie dificilă din punct de vedere economic şi social, mai ales că nu se ştie ce se întâmplă în zona euro sau în continuare în Ucraina.

„Cu atât mai mult, în asemenea momente statul trebuie să fie alături de investitorul privat. Dacă am merge pe sloganul de genul: trebuie să lăsăm piaţa liberă să regleze singură lucrurile, mi-e teamă că vom privi la o adevărată junglă, la care cei mari şi puternici vor supravieţui, iar mulţi dintre cei mai mici vor dispărea. Ar însemna să ne uităm la sute de mii de companii mici şi mijlocii care ar investi mai puţin deoarece există incertitudine, scade cererea, cresc costurile”, a adăugat Ciolacu.

Liderul PSD a susţinut că liberalizarea energiei a generat un jaf uriaş, cu costuri uriaşe pentru toţi, menţionând că PSD a considerat că în asemenea momente trebuie să intervină statul.

„Nu putem face acest lucru, iar eu nu o să stau niciodată cu mâinile în sân, aşteptând divina intervenţie a mecanismelor invizibile ale pieţei libere. E suficient să ne uităm la ce se întâmplă cu marea piaţă liberă din energie. Liberalizarea a generat un jaf uriaş, cu costuri uriaşe pentru noi toţi. Noi considerăm în asemenea momente trebuie să intervină statul şi de aceea am plafonat preţurile la gaze şi energie, atât pentru populaţie, cât şi pentru IMM-uri. Suntem printre singurele state europene, dacă nu singurul stat european care a plafonat pentru IMM-uri”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Potrivit acestuia, România nu are capacitatea administrativă pentru a atrage toate sumele pentru investiţiile publice ale statului.

„În schimb, trebuie să dimensionăm, să avem simţul realităţii asupra capacităţii administrative a statului român de a atrage toţi banii europeni, atât din fostul exerciţiu financiar, cât şi prin PNRR, cât şi prin viitorul exerciţiu financiar european. Nu trebuie să ne facem bugete şi să spunem că vom atrage toate sumele de investiţii publice ale statului pentru că nu vom reuşi acest lucru. România încă nu are capacitatea administrativă de atrage toate aceste sume. În acest moment, România ar trebui să atragă în jur de un miliard de euro pe lună. Atunci, trebuie cu Ministerul Fondurilor, domnul prim-ministru gândită acea porţiune pe care statul nu o poate atrage în marea infrastructură, indiferent de cât ar modifica legile de achiziţii şi ea trebuie redirecţionată către mediul privat”, a subliniat Marcel Ciolacu.

El a menţionat că nu crede că statul român va avea capacitatea de a atrage toate fondurile pentru toate spitalele trecute prin PNRR sau prin exerciţiile financiare.

„Vă dau un singur exemplu. Vorbim de investiţiile din sistemul sanitar. Nu cred că statul român va avea capacitatea de a atrage toate fondurile pentru toate spitalele trecute prin PNRR sau prin exerciţiile financiare. Acolo trebuie statul român să se aşeze la masă şi Guvernul României cu mediul privat şi să dimensioneze cu mediul privat ce sume pot fi atrase de către sistemul public de sănătate şi ce sume trebuie atrase către sistemul privat de sănătate”, a arătat Ciolacu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

12 Comentarii

  1. Nu Romania nu are capacitate de a absorbi banii europeni,ci voi guvernul, politicienii,va pricepeți la furat dar la adus bani in țară vă v-ați scremut tot anul cu cât să măriți pensiile și salariile și nici acum nu spune-ți,dar de mărit impozitele cu 50/, imediat v-ați înțeles, rușine.

  2. @nelu
    Sper sa va taie pensiile complet, doar asta meritati voi mumiile din mileniul trecut ce mereu ati votat cu stanga

  3. Incapacitatea Romaniei esta masurata de capacitatea guwernarii a-si pune shuncile la munca.

    Nu este in stare „guvernul meu” demisia si „meu” de la Cotroceni si guvernul. Au aia reduceri prin Tenerife nu ratati ocazia.

  4. Atunci de ce v-ați raliat cu diareea galbeno albastră?…
    Daca aveti sînge în instalații faceti alegeri anticipate!…sa dispară în veci PNL-ul…

  5. Cu USR-istul transpirat Ghinea – autorul blestemat al PNRR-ului asta, trebuie sa se aseze la masa Guvernul, deoarece, nenorocitul asta de Ghinea USR-ist, si-a tras un plan personal cu „consultante”, fara aplicabilitate concreta. Acum, USR istii si-au cuplat firmele cu „consultante” pt actiuni si activitati inexistente in Romania, dar, nenorocitii astia de paduchi ai lu’ Ghinea, se ingrasa din banii PNRR, iar Poporul plateste.

  6. PNRR-ul o găselniță și care a fost făcut de rezistii români împreună cu cei de la .u.e. și trecut la secret. Toți vorbeau de bani dar nimeni nu vorbeau de conditiile impuse „to do list” impuse de sorosistii de la .u.e.! Așa că mai ușor cu banii europeni care nu vor veni sub nicio forma. Bine a făcut Ungaria că renunțat la banii lui Soros O alta împovărare a amărâților cu decontare la străini.

  7. ‘ Nimeni ín drum ‘ nu a ínțeles cá asta s-a dorit pentru colonie.

  8. Ok, Ciolace, n-ați dezvoltat mecanismele de parandărături, asta e.
    Da’ banii ăia de nu-i atrageți voi, rămâne să-i plătim noi, sau se scade la socoteală?
    Întreb și io, că mă știi că am boală pe hoții mai dibaci decât mandea.

  9. Dar voi, politruci mizerabili, ce ati facut pina acum? La puscarie cu voi, ordinarilor!

  10. Vedeți?! Asta trebuia sa spuneți în minunata aia scrisoare trimisă UE. Ca statul român îmbibat de incompetenta PSD, și nu numai, nu va putea sa folosească banii din PNRR.

  11. Si cum ramane cu 80 miliardele de euro ale lui Klaus? Le cedam Ucrainei pentru reconstrucție ca voi sunteți o adunătură de natangi dar hoți.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.