Cîțu trebuie să-și dea demisia pentru a mai putea fi propus Prim-ministru. Sau…

Nici nu a apucat să se bucure de Decizia CCR referitoare la neconstituționalitatea moțiunii de cenzură a USRPLUS și AUR, că Florin Cîțu s-a trezit pe cap cu moțiunea de cenzură depusă de către PSD. Oricît ar părea de curios, abia acum Florin Cîțu are șanse reale de a rămîne Prim-ministru și după ce moțiunea PSD ar trece!

Cu o condiție, însă: să-și dea demisia înainte de votul moțiunii de cenzură! Dacă are sau nu curaj sau dacă Iohannis îi va garanta că vrea să-l păstreze, vom vedea în zilele imediat următoare, căci deja s-a stabilit calendarul moțiunii PSD, votul final urmînd să fie dat săptămîna viitoare.

Calculele sînt simple. Să vedem și să analizăm variantele.

– VARIANTA 1: CÎȚU NU ÎȘI DĂ DEMISIA ȘI ESTE DAT JOS PRIN MOȚIUNE. În acest caz, Iohannis nu-l mai poate nominaliza căci ar încălca Decizia CCR, iar aventura lui Cîțu ca Prim-ministru s-ar încheia definitiv. PNL ar avea însă un avantaj teribil, căci s-ar îndeplini condiția cerută de USRPLUS și ar reveni la masa discuțiilor pentru formarea unui nou guvern al „alianței de dreapta”. Și PSD ar avea de cîștigat, căci dărîmarea Guvernului Cîțu ar fi un succes care ar aduce puncte procentuale în sondaje și un capital uriaș la viitoarele alegeri. Chiar și AUR ar rămîne cu cota de vizibilitate semnificativă dobîndită atît de semnarea acelei moțiuni care a forțat punerea în discuție a căderii Guvernului Cîțu, cît și de faptul că a devenit un partid frecventabil prin „alianța” cu USRPLUS pentru semnăturile moțiunii lor.

După cum se vede, în această variantă, în afara lui Florin Cîțu, toată lumea ar avea de cîștigat, inclusiv populația, care ar scăpa definitiv de acest bețivan / drogat, condamnat în SUA, care este o pată pe obrazul întregii țări.

VARIANTA 2a. CÎȚU ÎȘI DĂ DEMISIA ÎNAINTE DE VOTUL MOȚIUNII. În acest caz, moțiunea nu se mai discută, Klaus Iohannis desemnează un membru al guvernului ca Premier interimar, după care îl nominalizează tot pe Florin Cîțu. Presupunînd că USRPLUS rămîne pe poziții, la votul de învestire guvernul cu care Cîțu ar veni în Parlament ar cădea, iar Iohannis ar fi obligat să facă o altă nominalizare, situația fiind cea descrisă mai sus, cînd USRPLUS ar fi de acord să revină la guvernare fără Florin Cîțu ca Prim-ministru.

În acest caz, tot PNL ar avea de cîștigat, căci rămîne la guvernare, însă va trebui să facă față unor negocieri dure cu USRPLUS, care vine cu atuul teribil că ei i-au păstrat pe liberali la Putere și i-au scăpat de Cîțu. PSD ar rămîne astfel cu botul pe labe, putînd fi iarăși acuzat că intenționat a împiedicat discutarea moțiunii AUR+USRPLUS pentru a se ajunge la această variantă care reface vechea alianță.

VARIANTA 2b. CÎȚU ÎȘI DĂ DEMISIA ÎNAINTE DE VOTUL MOȚIUNII.

În această subdiviziune a variantei 2, Iohannis ar putea juca și o altă carte. Căzînd guvernul prin demisia Premierului, ar putea să nominalizeze o persoană indezirabilă, pe care să n-o accepte nimeni, astfel încît guvernul propus de aceasta să nu obțină votul de învestire în Parlament. Atunci, Iohannis ar putea să-l nominalizeze din nou pe Florin Cîțu, sub amenințarea că va dizolva Parlamentul, ceea ce ar însemna alegeri anticipate.

PSD ar vrea, cel puțin declarativ, să se ajungă la anticipate, avînd în vedere scorul din sondaje, putînd să garanteze parlamentarilor săi că-și vor păstra mandatele și în viitorul Pralament, numai că toate celelalte partide ar avea o mare problemă prin faptul că parlamentarii lor nu vor fi de acord cu anticipatele din teama că n-ar mai intra în Parlament, pierzînd astfel toate avantajele mandatului de acum, inclusiv pensia specială! Chiar și parlamentarii USRPLUS s-ar gîndi de două ori înainte de vot, chiar dacă Florin Cîțu ar deveni noul Prim-ministru, căci sondajele nu le sînt favorabile acum.

VARIANTA 2c. CÎȚU ÎȘI DĂ DEMISIA ÎNAINTE DE VOTUL MOȚIUNII. Această subdiviziune cuprinde varianta în care Klaus Iohannis ar înțelege care este rolul său constituțional și ar deveni, în ultimul ceas, om de stat. În acest caz, ar uita că PNL este „Partidul Meu” și ar chema toate partidele la consultări, încercînd să găsească împreună cu acestea o soluție acceptată de o majoritate, oricare ar fi ea, care să ne pună iarăși pe drumul unei societăți normale.

Această variantă ar încheia cel mai repede criza politică!

În acest caz, unii poate pierd ceva, dar de cîștigat ar avea România, dacă partidele vor fi în stare să găsească un Prim-ministru care să adune în jurul său un guvern cu oameni pricepuți, deștepți chiar (nu cred că ar fi o misiune imposibilă), care să gestioneze bine crizele pe care le traversăm acum: economică, medicală, politică.

În acest fel, toată lumea scapă de Florin Cîțu, ceea ce este un cîștig uriaș pentru noi, toți!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ion Spânu 1818 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Sau varianta care se va intampla, cade guvernul prin motiune si Iohannis il pune pe Catu din nou premier iar focile de la PSD si USR Cruce vor bate din palme si vor inchide gura. Nu ma credeti? O sa vedeti intr-o luna dupa ce scoate SRI-ul dosarele de la saltea ca asa se intampla, ce credeti ca vrea Germania sa isi piarda omu de influenta, sau Franta sa isi piarda partidul lgbtistilor. Hai sa fim seriosi.

  2. Mişu St. Popescu vrea să divorţeze.
    Lung prilej de vorbe şi de ipoteze !
    Varaianta 1:
    Unii spun că Mişu singur e de vină,
    Că la ei în casă n-a fost zi senină.
    Că nu poate nimeni să-i mai intre-n voie
    Şi-a avut norocul de-a găsit pe Zoe,

    Varianta II
    Alţii spun că totuşi nu-i de vină el,
    Că din contra, Mişu e un soţ model,
    Însă ea, Popeasca, este o ingrată.
    C-ar fi stat şi-acuma tot nemăritată,

  3. Ce pensie specială pierd parlamentarii ?! Aceasta nu se mai plătește din luna martie.

  4. Chestia cu demisia dinaintea motiunii este o petarda lansata de propaganda securitatii. S-au repezit sa puna botul o sumedenie de romani zapaciti de prea multele ore in care casca gura la tv dar si multi ziaristi. Interesant!

  5. depinde,depinde:
    Pierre Bérégovoy a fost un om politic francez, membru al Partidului SOCIALIST, prim-ministrul Franței,
    a sarbatorit ziua muncitorilor ziua de 1 mai prin demisie cu un glontz in cap!
    (o fi fost demis?).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.