Clacă de miliarde pe feuda tehno-mogulilor

Elon Musk a avut motive serioase să se simtă atât de neîmplinit încât să cumpere Twitter pentru 44 de miliarde de dolari. Musk a fost un pionier al plăților online, a schimbat fața industriei auto, a revoluționat zborul spațial, ba chiar a experimentat niște interfețe ambițioase creier-computer. Realizările sale tehnologice l-au făcut cel mai bogat antreprenor din lume. Însă nici aceste realizări și nici averea nu i-au asigurat intrarea în noua clasă conducătoare, a celor care exploatează forța capitalului cloud. Twitter îi oferă lui Musk ocazia de a-și atinge acest obiectiv”, scrie Yanis Varoufakis, pentru Project Syndicate.

Încă de la începuturile capitalismului, puterea a fost dată de bunuri, de furnalele Bessemer, de roboții industriali și așa mai departe. Astăzi, cei care au o putere inimaginabilă sunt proprietarii capitalului cloud.

Gândiți-va la compania Amazon, cu rețeaua ei de software, hardware și depozite, gândiți-vă la dispozitivele Alexa care stau pe blatul vostru din bucătărie și interacționează direct cu voi. Acesta este un sistem cloud capabil să sondeze emoțiile noastre mai bine decât orice companie de publicitate. Experiențele astfel înregistrate sunt folosite pentru a ne exploata preferințele și pentru a produce noi reacții. Apoi, inteligența artificială produce noi răspunsuri la răspunsurile noastre, la care noi răspundem din nou, muncind practic la îmbunătățirea algoritmilor.

Spre deosebire de capitalul analog, care se reduce la crearea unor mijloace de producție care să fabrice bunurile dorite de consumatori, capitalul cloud funcționează ca un mijloc care are misiunea de a ne modifica comportamentul în funcție de interesele deținătorilor acestui capital cloud. Același algoritm care trece prin același labirint de servere, cabluri de fibră optică, telefoane mobile și relee produce simultan mai multe miracole.

Primul miracol al capitalului cloud este capacitatea sa de a ne vinde obiectul unor dorințe pe care tot el ni le-a creat. Amazon, Alibaba și multele companii care le imită în fiecare țară pot să pară pentru un ochi neinițiat niște piețe monopolizate. Însă ele nu sunt deloc ca o piață – nici măcar o piață digitală hiper-capitalistă. Chiar și în piețele care sunt acaparate de o singură firmă sau persoană, oamenii pot interacționa relativ liber. Însă odată ce ai intrat pe o platformă precum Amazon, algoritmul te izolează de ceilalți clienți și îți oferă strict informația pe care proprietarii vor să o primești.

Cumpărătorii nu pot vorbi unul cu altul, nu se pot asocia, nu se pot organiza pentru a-l obliga pe vânzător să reducă prețul sau să îmbunătățească calitatea produselor. Vânzătorii sunt și ei în această relație izolată cu algoritmul și trebuie să plătească proprietarului algoritmului pentru fiecare tranzacție încheiată. Oricine și orice este intermediat nu de mâna invizibilă și dezinteresată a pieței, ci de un algoritm invizibil care lucrează pentru o singură persoană, pentru o singură companie, în ceea ce este, în esență, o feudă în cloud.

Musk este poate unul dintre lorzii tehnologiei care a privit de pe margine și neputincios acest marș triumfal al noului tehno-feudalism. Compania sa Tesla folosește foarte inteligent cloud computing, pentru a transforma fiecare mașină într-un nod al unei rețele digitale care generează uriaș de multe date și care îi leagă pe toți șoferii de mașini Tesla la sistemele lui Musk. Compania sa de rachete SpaceX și miile sale de sateliți lansați pe orbită contribuie semnificativ la dezvoltarea altor moguli ai capitalului cloud.

Dar cu Musk cum rămâne? Era foarte frustrant pentru copilul minune al lumii afacerilor să nu aibă o cale de access la uriașele profituri pe care le oferă capitalul cloud. Asta însă până acum: Twitter poate fi această cale de acces.

Imediat după ce a preluat compania și s-a proclamat șeful twiterelor, Musk și-a afirmat angajamentul de a face din Twitter „piața publică” în care de poate dezbate orice și despre oricine. A fost o tactică deșteaptă de a abate atenția la o dezbatere globală fără sfârșit despre cât de multă sau de puțină încredere ar trebui să aibă lumea în Twitter, odată ce a fost cumpărat de un mogul care a manipulat informațiile anterior, chiar pe același forum.

Comentatorii liberali sunt neliniștiți că Musk l-a reprimit pe Donald Trump pe Twitter. Stânga este disperată că Twitter a intrat pe mana unui Rupert Murdoch a erei digitale. Oamenii cumsecade cu diferite viziuni se plâng de tratamentul aplicat de Musk angajaților de la Twitter. Dar Musk? El pare să fie atent la scopul său principal: într-un mesaj postat pe Twitter, el spune că vrea sa transforme Twitter în ”aplicația pentru orice”.

În definiția mea, asta înseamnă că Twitter urmează să fie o cale către capitalul cloud care să îi permită proprietarului său să modifice comportamentul consumatorilor, să se folosească de munca gratuită a utilizatorilor Twitter și să-i transforme în șerbi pe propria feudă și, nu în cele din urmă, înseamnă că Musk le va cere vânzătorilor de pe Twitter o taxă. Până acum, Musk nu a deținut nimic capabil să devină o „aplicație pentru orice” și nu a reușit nici să creeze una pornind de la zero.

Câtă vreme Musk s-a ocupat cu fabricarea unor mașini electrice dezirabile și a profitat de pe urma cuceririi spațiului, Amazon, Google, Alibaba, Facebook, WeChat și alte companii și-au întins tentaculele asupra platformelor și interfețelor ce aveau potențialul să devină ”aplicație pentru orice”. A rămas la vânzare doar o singură asemenea interfață.

Acum, provocarea pentru Musk este să consolideze capitalul cloud al Twitter și să-l conecteze la uriașa rețea de date pe care o are deja de pe urma celorlalte afaceri, îmbogățind rețeaua cu datele obținute de mașinile Tesla care circulă prin toate colțurile lumii, cu datele de la miile de sateliți. Dacă va reuși să-i calmeze pe angajații ce au mai rămas la Twitter, următorul pas al lui Musk va fi să elimine trolii, pentru ca Twitter să știe exact care este identitatea utilizatorilor săi.

Într-o scrisoare trimisă companiilor de publicitate, Musk a spus că reclamele irelevante vor fi considerate spam, în vreme ce campaniile relevante vor fi considerate conținut. În aceste vremuri tehno-feudale, asta înseamnă că mesajele care nu pot modifica comportamentul utilizatorilor vor fi considerate spam, în timp ce mesajele care pot influența modul de a gândi al oamenilor sunt singurele care contează – adevărata putere.

Twitter nu va putea fi niciodată un forum public, pentru că este o companie privată. Nici nu a fost vorba despre așa ceva. Întrebarea mai pertinentă este dacă Twitter va reuși să-i asigure noului proprietar o cale de acces în noua clasă conducătoare neofeudală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 17

15 Comentarii

  1. Tesla a fost genial, vorbea opt limbi, a dezvoltat aproape de unul singur tehnologie care a valorificat puterea electricității pentru uz casnic fara fire și a inventat lucruri precum generatoare electrice, radio FM, telecomandă, roboți, bujii, lumini fluorescente și mașini care emit fulgere enorme, care pot prăji creierul uman. Avea o memorie fotografică, ca o capcană de oțel și o abilitate nebună de a vizualiza chiar și cele mai complexe piese de mașinării, făcea calcule avansate și ecuații de fizică în capul lui, memora cărți întregi la un moment dat și a reușit cu succes experimente științifice pe care tehnologia modernă ÎNCĂ nu le poate replica. Mașina care-i poartă numele și tehnologia de sub capotă sunt niste glume caraghioase care doar exploatează comercial renumele inginerului nebun.

  2. ma uit la cele doua comentarii de pe forum propagandistice si ma gindesc cit de pupat era Musk de catre aceiasi limbrici cind a dat unda verde Starlinkului pentru tabara CIA din Ucraina :))) Articolul foarte bun

  3. …..”Întrebarea mai pertinentă este dacă Twitter va reuși să-i asigure noului proprietar o cale de acces în noua clasă conducătoare neofeudală.”…… Raspuns siplu: DA! …..Accesul, il asigura altii.

  4. Motorul UE = Principala Putere economica a Europei = Germania se cutremura !

    Tentativa de LOVITURA DE STAT in Germania .

    Ne intereseaza si pe noi ?

  5. Musk nu a inventat nimic, nu a creat nimic. Articolul spune Musk a fost „pionierul”, „a schimbat fata”…Ca si Gates, Musk este doar o alta paiata mediocra jucand rolul „politistului bun”. Musk este noul „salvator” dupa ce vechii „salvatori ai omenirii” de genul Gates au cazut in dizgratie. Propaganda functioneaza. Nu uitati ca Musk are acelasi trecut ca si Gates, cu bunic de aceeasi etnie, cu aceleasi solutii eugenice pentru noi ceilalti si niciodata pentru copiii lor. Va rog, treziti-va pentru ca noi, oamenii de rand pe care aceste „genii” vor sa-i elimine, noi ii creem pe Musk or Gates. Noi ii putem face sa dispara prin a nu utiliza produsele lor. Un automobil hibrid va ramane tot timpul mai but decat o masina electrica pentru care schimbarea bateriei costa cat pretul unui automobil nou…Exista Ubuntu…Avem libertate atata vreme cat inca putem sa alegem. Acesti „salvatori” vor sa ne controleze ca pe animale.

  6. Victor Prietene, ai gresit tinta. Elon este un alt frontman pentru elita globalista ca si Zuckerborg. ACCEL a dat 12 mil pentru start-up la Facebook, iar ACCEL are legaturi directe cu In-Q-Tel care este ,,bratul” de capital de risc al CIA, asa cum se admite in locuri precum biblia fraierilor, Wikipedia. Ce este DARPA? Este Defense Advance Research Projects Agency, noua componenta tehnologică a DoD. O parte a noii tehnologii de „aparare” este data mining. In 2002, a devenit cunoscut faptul ca DARPA a infiintat IAO ( Biroul de Conștientizare a Informațiilor), un precursor al unui sistem de supraveghere in masa (Big Brother literalmente) care facea data mining pe cetateni americani. In alta ordine de idei, topul 5 al actionarilor Twitter arata asa: Elon Musk, The Vanguard Group, Inc. Morgan Stanley, BlackRock Inc, State Street Corp. Ai inteles cine e Elon si intelegi ce prostii spui mai sus?

  7. Apropo de Wikimedia, din care Wikipedia este un proiect care depinde direct de sprijinul unor binefacatori foarte bogati, cu legaturi diverse in industria farmaceutica. Unul dintre cei mai notabili sustinatori ai Fundatiei Wikimedia este „Open Society Institute”, fondat de Soros Fund Management LLC. Si asta inainte de a incepe sa luam in considerare faptul ca unii dintre cei mai prolifici contribuitori la Wikipedia sunt CIA, Partidul Laburist Britanic sau Vaticanul lucru care explica inacuratetea, manipularea, falsificarea si ,,umbrirea” datelor, de-a dreptul fara nici un scrupul. Faptele nu sunt binevenite pe Wikipedia cand contesti interesele ,,bombardierilor” din elita cabalista.

  8. Corect comentariul. Vezi că peste câteva luni in Europa va fi considerat delict de opinie. In Irlanda deja erai cu miliția gândirii la ușă.

  9. ‘Miliția gândirii’ este deja un delict de opinie, când este scrisă pe un forum public sau doar gândită. Elon Musk este prototipul algoritmului de creare de false personalități pt publicul care doreşte sau visează să devină „Elon Musk”. Elon Musk este el însuşi un produs oferit spre vânzare de marketingul virtual. Tesla este prototipul algoritmic (cloud) pt cei care se visează oameni de ştiință super genii care „făceau experimente pe care tehnologia modernă nu le poate replica”. „Inteligența artificială” este un alt concept ciudat sau un paradox, ori un pleonasm, inteligența umană care vrea să acumuleze cât mai multă putere sau bogăţie este identică cu „inteligența artificială”, sau amândouă au aceleaşi dorințe şi voință.

  10. Pe botul masinii Tesla este un T, simbolul unei tesle, aia cu care se da in oaie, nu este portetul ilustrului savant care a ajutat omenirea atat de mult.

  11. Fara sa verific autorul acestui comentariu, dupa titlu am recunoscut un trol asiatic rus, Cătălin trompeta asiatica rusesca . Mai badie, se spune ca istoria se repeta pe alte niveluri de dezvoltare al societății. Deci tot ce,,mănânci” tu este concentrat intr-o fraza. Dar pe tine in orice spui te interesează sa critici capitalismul , de unde ,,micul bucătar” este aprovizionat de mogulii care il folosesc. Si Marx când a scris ,Capitalul” trăia la Londra si mânca fripturi in sânge si bea cel mai bun vin produs in capitalism. Si ii ,,plângea “cu lacrimi de crocodil pe pauperi. ,,L’ Humanite” ziarul comunist francez , din anii ‘60 prezenta cea mai tare proba ca , comunismul intr- o țara liberă nu va ,,face purici”: un membru la PCF, dentist a fost intervievat de un ziarist: dacă Franța va deveni comunista cabinetul stomatologic va fi luat de stat. Răspunsul a fost: cum sa mi-l ia , este al meu. Vezi tu ma ,,trompeta” asta este realitatea pe care vrei sa o denigrezi tu.

  12. Se pare ca intram in al 4-lea val amticipat de Alvin Toefler.Dupa informatica(inca neasimilata de multi dintre noi)ne „strecuram”in psihotronica.Anticipatiile lui Jules Verne si Isaac Asimov(ce pareau doar romane sci-fi la vremea aparitiei)devin realitate.Vom trai intr-o lume halucinanta(G.Orwell 1984).Solutia data de Orwell a fost o societate paralela(considerata regresiva)care traia intr-o dimensiune dorita de cei care au reusit sa evadeze.Bunastare-control sau libertate-lupta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.