Comedia gigacaloriei la Bucureşti continuă

Producătorul de energie termică Electrocentrale Bucureşti, aflat în proprietatea Ministerului Energiei, doreşte să dea în judecată Primăria Bucureşti pentru neachitarea subvenţiei pe gigacalorie pentru populaţie, căutând în acest sens să angajeze o casă de avocatură.

Informaţia apare în convocatorul unei adunări a acţionarilor Elcen, programată la 25 ianuarie. Pe ordinea de zi se află şi „aprobarea achiziţiei serviciilor juridice de asistenţă şi reprezentare pentru formulare acţiuni în instanţa de judecată de către Societatea Electrocentrale Bucureşti SA împotriva Municipiului Bucureşti, precum şi susţinerea în toate fazele procesuale, având ca obiect soluţionarea diferendului dintre părţi rezultat din neexecutarea de către Municipiul Bucureşti a obligaţiei legale de a asigura din bugetul local, respectiv de a vira în contul escrow, în conformitate cu prevederile OUG 115/2001 şi OG 36/2006, sumele necesare acoperirii diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei”.

Tot atunci, se va aproba şi achiziţia de servicii juridice de consultanţă în vederea „identificării unor soluţii legale, viabile, care să asigure continuitatea în condiţii optime a serviciului public de alimentare cu energie termică în Municipiul Bucureşti, alternative la Memorandumul cu tema Realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică prin sistem de alimentare centralizată cu energie termică integrat (SACET) în municipiul Bucureşti municipiul Constanţa, aprobat în şedinţa Guvernului României din data de 27.03.2013, precum şi soluţii legale de eliminare/reducere a blocajului financiar înregistrat de Societatea Electrocentrale SA în relaţia cu regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice – RADET Bucureşti”.

ELCEN are de recuperat de la RADET aproape un miliard de euro, din care 650 milioane euro reprezintă debitul principal (pentru marfa livrată), iar restul sunt penalităţi.

Elcen are mari probleme să îşi plătească gazul de la Romgaz pentru producţia gigacaloriei. La jumătatea lunii noiembrie, Consiliul de Administraţie al Romgaz a decis continuarea furnizării gazelor naturale necesare producției de energie termică în Bucureşti prin semnarea unui nou contract pentru o perioadă de o lună. Urma ca până la data de 15 decembrie 2015 să se încheie o convenţie de eşalonare a datoriilor restante pe care producătorul energiei termice Elcen o are către Romgaz, condiţie obligatorie pentru continuarea furnizării de gaze natural, se arată într-un comunicat Romgaz. Contractul dintre Romgaz şi Electrocentrale Bucureşti, pentru furnizarea gazelor naturale, a fost prelungit până la data de 31 decembrie 2015, în aceleaşi condiţii contractuale, a anunţat săptămâna trecută Romgaz. Însă contractul de anul viitor este condiţionat de încheierea Convenţiei de eşalonare, aspecte care
urmează să fie renegociate.

Elcen, producătorul căldurii pentru Bucureşti, utilizează gazul produs de Romgaz.
Căldura este distribuită bucureştenilor de către Radet, regia Primăriei Capitalei. Elcen are o datorie de peste 360 milioane de lei către Romgaz. Însă şi Elcen are recuperat o creanţă de peste 3,6 miliarde de lei de la Radet. S-a ajuns în această situaţie din mai multe cauze:

– Nerealizarea procesului de transfer al Electrocentrale Bucureşti de la Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri către Municipiul Bucureşti şi fuziunea de creare a Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică, încălcând Memorandumul adoptat de Guvernul României în data de 23 martie 2013;

– Datoriile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice către regia autonomă, în sumă de aproximativ 715 milioane de lei (715.352.764 lei).

– Datoriile Primăriei Municipiului Bucureşti către regia autonomă care sunt în valoare de aproximativ 260 de milioane de lei (258.969.243 lei). Aceste datorii sunt înregistrate ca urmare a nerespectării protocolului încheiat între Primăria Municipiului Bucureşti, ELCEN şi RADET, protocol aprobat printr-o hotărâre de Consiliu din 2008.

– Neachitarea la termen a deconturilor Primăriei Municipiului Bucureşti către Radet privind subvenţia la încălzire. În prezent, suma totală este de aproximativ 250 de milioane de lei (249.978.156 lei),aferentă perioadei februarie – august 2015;

– Datoriile acumulate de Radet Bucureşti către furnizori, în special Enel (22.250.124 lei), Apa Nova Bucureşti (8.468.586 lei) şi GDF Suez (5.100.000 lei);

– Imposibilitatea efectuării investiţiilor în ultimii 10 ani din cauza nealocării de fonduri privind modernizarea instalaţiilor care aparţin patrimoniului public al Municipiului Bucureşti. Pentru normalizarea furnizării de apă caldă şi căldură sunt necesare investiţii de aproximativ 100 de milioane de euro anual, timp de 10-12 ani, în reţelele şi centralele aparţinând Municipiului Bucureşti.

– Refuzul Primăriei Municipiului Bucureşti de a înainta spre aprobare Consiliului General al Municipiului Bucureşti actualizarea tarifului din anul 2011 până în prezent. Ceilalţi furnizori de servicii au preţuri majorate cu peste 40 de procente.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.