Companiile energetice îi răspund lui Dragnea

Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) își exprimă profunda îngrijorare privind recentele declarații politice care stigmatizează companiile energetice și zvonurile asociate referitoare la introducerea unui impozit pe cifra de afaceri.

ACUE face referire la discursul de diminică seara al liderului PSD, Liviu Dragnea. Acesta a acuzat companiile energetice că îşi ascund profiturile, pentru a plăti taxe cât mai mici în România. Dragnea a atins problema creşterii taxării, şi, potrivit unor informaţii care circulă în mediul politic, se studiază introducerea unui impozit suplimentar pe profit la companiile din energie sau chiar pe cifra de afaceri. Noua taxă suplimentară urma să fie de 5%. „Dacă aceste informații “pe surse” s-ar materializa, consecințele ar fi devastatoare, nu numai pentru sectorul energetic, ci și pentru întreaga economie românească și pentru români. De asemenea, este de așteptat să apară numeroase falimente și nici o companie să nu fie în măsură să își asume rolul de furnizor de ultimă instanță”, susțin reprezentanții Federației. Înfiinţată în mai 2012, ACUE are 30 de membri, printre care se numără grupuri importante din domeniul energiei electrice și gazelor naturale, respectiv E.ON România, ENGIE România, ENEL România, CEZ România, C.N.T.E.E. Transelectrica SA, Societatea Energetică Electrica SA, WIEE, WIROM GAS, GAZ EST, cu un număr total de circa 27.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de Euro. Valoarea totală a investițiilor realizate de membrii ACUE în perioada 2005-2017 depășește 10 miliarde de euro.

Intrucât furnizarea de energie este o activitate bazată pe marje mici de profitabilitate, introducerea unui impozit pe cifra de afaceri, spune ACUE, ar avea mai multe consecințe. Astfel, furnizorii și traderii de energie ar fi expuși riscului de a rămâne fără lichidități, ceea ce i-ar obliga să își întrerupă activitatea de vânzare a energiei electrice, a gazelor naturale și a agentului termic. Această situație va determina, la rândul ei, probleme semnificative de siguranță a aprovizionării cu energie, în special în perioada de iarnă, putând genera un risc pentru securitatea națională. De asemenea, adaugă ACUE, capacitatea investițională a companiilor energetice ar fi grav afectată, iar investitorii ar fi nevoiți să sisteze programele de investiții, deși există un consens larg că sunt absolut necesare investiții de mai multe miliarde de euro pentru continuarea modernizării sistemului energetic și pentru dezvoltarea de noi capacități și a unor noi resurse. Dată fiind importanța strategică a sectorului energetic și rolul acestuia pentru Bursa de Valori București, introducerea unui astfel de impozit pe cifra de afaceri ar avea consecințe foarte grave asupra prețului acțiunilor și ar crea pagube colaterale, pe scară largă, companiilor românești listate, pieței de capital, dar și zecilor de mii de români care au investit în acțiunile acestor companii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4568 Articole
Author

14 Comentarii

    • Cum să-l mai naționalizezi, colegule? Că nu mai merge cu japca, ca pe vremea comuniștilor, iar cu bani, de unde, dacă nu mai avem nici măcar o bancă comercială cu capital majoritar statul român! A avut grijă japița isărescu.

    • iar vă duceţi după fentă … ce sector energetic să naţionalizezi???? – sunt doar intermediari de vanzare a energiei . centralele hidro, termo,nuclearo, etc si liniile sunt ale statului chiar şi acum ,producătorii sunt căpusati de acesti intermediari care cel mult au niste stâlpi, contoare şi birouri. cumpără ieftin de la stat şi vând scump la fraieri( adică nouă)

  1. „grupuri importante din domeniul energiei electrice și gazelor naturale, respectiv E.ON România, ENGIE România, ENEL România, CEZ România, C.N.T.E.E. Transelectrica SA, Societatea Energetică Electrica SA, WIEE, WIROM GAS, GAZ EST, cu un număr total de circa 27.000 de angajaţi „Toate aceste CAPUSE „distribuitori” caci nici-unul nu produce, doar Ro produce ! AU FARAMITAT SISTEMUL ENERGETIC ROMANESC, ca in nici-o alta tara ! SIstem nergetic NATIONAL, construit si apartinand ROMANIEI pe care s-au insirat ZECI,SUTE DE DISTZRIBUITOZRI ! -au o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de Euro,deci acesti nerusinati cu cifra de afaeri imense, nu platesc nimic statului roman;-toate obligatiile sunt puse asupra abonatilor casnici ,pt.ca industria a fost lichiditat!-mii de familii la bloc s-au debransat si orasul precum si satul traiesc in frig si scumpete !
    -o cauza o constituie BURSA DE VALORI BUc unde ei SPECULEAZA CEEA CE APARTINE POPORULUI ROMAN,impozit pe cifra de afaceri este un indicator de SPOLIERE CE RAMANE IN UMBRA , valoarea unei actiuni fiind un FURT LEGALIZAT SI ARBITRAR nevand legatura cu pretul real al energiei FURATE ROMANILOR !CIFRA DE AFACERI NU POATE FI RUPTA de PROFITUL ACESTOR „JUCATORI” !ROMANIA SI-A FACUT SISTEMUL SAU NATIONAL ENERGETIC- CU CE DREPT L-AU NATIONALIZAT? UNDE SCZRIE ? SI DACA SCRIE UNDEVA ESTE ILEGAL! Ceuasescu a fost omorat pt.ca nu aveam caldura ! ACUM AVEM JAF SI GER! Revizuirea acestor imposturi, ilegalitati ce duc la genocidul Poporului Roman se impune.CIFRA LOR DE AFACERI ASCUNSE ESTE ATENTAT LA SIGURANTA NATIONALA ! PArlamentul sa revizuiasca toata legislatia ERONATA facuta de SRI,ARMATA ,la indicatiile NATO, UE care „au indicat” legi la pachet pt. capital,multinationale, genocidul CONTRA ROMANILOR FIIND EVIDENT!

  2. Căpușele străine din energie s-au speriat! Auzi la ele! Cică „furnizarea de energie este o activitate bazată pe marje mici de profitabilitate”! Gogomănia asta o cred doar generația PRO, ăia îndobitociți cu exatlonul! Auzi și concluzie „risc pentru securitatea națională” de parcă îi doare undeva pe străini de securitatea națională a României!

  3. Daca e asa nasol in sectorul asta, sa vanda statului si sa plece. Nu-i tine nimeni cu forta…

  4. Nu pleaca cainii de la macelarie, asa ziceau si ceilalti profitori cu gazul din M. Neagra, v-ati invatat toti sa carati sacii cu bani in paradisurile fiscale unde sa nu platiti taxe iar cand e vorba sa mai dati si voi un doi lei, gata dati faliment. Prima data as trimite audituri de la guvern la fiecare companie, sa vedem de ce in urma privatizarilor nu s-au facut investitiile in retele, majoritatea retelelor electrice sunt de pe vremea lui Ceausescu, transformatoarele la fel, pe stalpi nu ati dat macar o pensula de vopsea, sa nu mai zic de revizii sau vizite de mentenanta, cum bate vantul mai tare cum cad stalpii macati de rugina sau de inghet. Nu va convine, luati-va talpasita, sectorul energetic nu ar fi trebuit niciodata privatizat, in afara de cresterea tarifului si salarii exorbitante date managerilor, nimic altceva, infrastructura de gaze le fel, cate zone noi ati legat la reteaua electrica sau de gaz? Cate zone sunt inca nelectrificate? La blocuri sunt aceleasi retele electrice de 40-50 de ani, la bunici nu s-au mai schimbat firele pe stalp din 1960, de cand au fost conectati. Asa ca de care investitii vorbiti si profit mic? Profitul e foarte mare, mai ales ca ati luat totul de-a gata si doar sifonati banii in paradisuri fiscale. Stim cu totii ce salarii sunt in energie asa ca poveste voastra nu tine.

  5. Suntem foarte ingrijorati de marja mica de profit. Inseaman ca nu sunt eficienti asa cum se spunea, distrigaz nu a fost o companie pe pierdere atunci cand a fost „privatizata”. In afara de birocratie si preturi marite nu au adus nimic . Modernizari, extinderi de retea, nimic.

  6. Te pui cu repetentul? A ramas el repetent la transporturi dar e competent in energie. Asa s-a nascut, cu darul asta al curentului electric. Baga destele in priza si se scutura hidrocentrala. Aveti grija mare, domnilor din energie!

  7. Guvernul nu trebuie sa aiba decat un raspuns la asta. Daca nu-si pot permite sa plateasca cuvenitele impozite statului, sa plece si sa lase statului roman ceea ce de fapt ii apartine. Statul este capabil sa plateasca si impozitele si sa incaseze si dividendele la bugetul de stat. De castigat nu ar avea decat poporul roman.
    Si pentru Rezistenti, Tefelisti si altii ca ei:Cum explicati faptul ca una din cele mai bogate tari ale Europei are populatia cea mai saraca? Chestia cu coruptia autohtona nu tine, atata vreme cat capitalul romanesc reprezinta doar 7%.

  8. Pam-pam, iar ai dat-o pe nesimtire? Ciumetii astia care fac specula cu kw si cu mc de gaze sunt companii energetice, asa cum ne spui tu in titlu? Ar trebui declarata activitatea de vanzare/facturare a produselor energetice ca fiind activitate non-profit, asa cum e in Ungaria, si atunci sa vedeti ce patriotic pleaca astia acasa in Cehia, Italia si de pe unde dracu mai sunt. Sa plateasca TOTI 1% impozit pe cifra de afaceri si sa se considere bucurosi, norocosi si fericiti.

  9. Acesti banditi bisnitari de energie care nu produc nimic si lucreaza pe stalpii pusi de comunisti m-au lasat doua zile fara curent cu doi copii mici si un batran in casa.

  10. Sa le pună impozit de să îi doară capul, doar pe incasari. Adica pe ce umfla direct de la consumator. Mai clar, impozit gros, descurajant, pe sumele directe, fără accize și TVA. SA VEDEȚI CA ATUNCI O SA ȘI INVESTEASCĂ!!! Nu ca acum, când palmeaza ordinar mentenanta, dând-o drept investiție, la preț enorm, făcută și asta cu subsidiarele. Sa nu mai vorbim de consultanta și alte artificii FINANCIARE, cel puțin nerușinate! NU CRED CA Guvernanții nostri, oricare ar fi, VOR FI ÎN STARE SA DETERMINE CORPORAȚIILE SA DEVINA CÂT DE CÂT FAIR PLAY. POATE ELE II VOR DA JOS ȘI VOR Pune GUVERNUL MEU. Oare cum drakului trebuie sa alegem, acum din cinci în cinci ani, între doi păduchi lati mereu? Când între Iliescu și Vadim sau între Băsescu și Nastase/Geoana, sau si mai pervers, între sas și albanez? Crinutule, ne-ai belit cu fuziunea pdl-ista, altoita pe momâia iohannista. Acum ni se propune și baga pe gat alt kkachat? Ciolosh!? Ar fi culmea sa ajungă și retardatul asta președinte! Mai știi? Dacă ar fi fost impus Punctul opt de la Timișoara, cred ca altfel ar fi stat lucrurile;sigur mult mai bine.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.