Compass: Prionul, o proteină care face „gauri” în creier, dar și un burghiu

Un prion este un tip de proteină care poate determina ca proteinele normale din creier să se plieze anormal. Bolile prionice pot afecta atât oamenii, cât și animalele. Se pot răspândi prin aerosoli sau alimente. Deși prin aerosoli, este calea rapidă către creier. Cea mai comună formă de boală prionică care afectează oamenii este boala Creutzfeldt-Jakob (BCJ), dar nu numai. Si COVID-19 se unmara printre aceste boli. Reacțiile inflamatorii severe și îmbătrânirea sunt două legături comune foarte puternice între bolile neurodegenerative și COVID-19. Recent s-au făcut mai multe asocieri interesante și fascinante între infecția cu SARS-CoV-2, neurobiologia prionilor și PrD (Prion like Domains) este ceea ce susțin oamenii de știință. Această degenerare conferă creierului un aspect spongios, de unde și numele, Encefalopatie spongiformă.

Astăzi în „Compass” discutăm cu profesorul Valentina Giuffra, de la Universitatea din Pisa, Departamentul de Cercetare Translațională a Noilor Tehnologii în Medicină și Chirurgie și despre Prion: Experții în paleopatologie și istoria medicinei sunt familiarizați cu Prionul, dar nu ca entitate moleculară: era instrumentul de trepanare al lui Hipocrate. Hipocrate a inventatn burghiul cu coronă ca si instrument de trepanatie. Acest burghiu special decupeaza din calota o bucata de os.

Folosesc elitele un termen care provoacă o suferință incredibilă pentru toți pacienții care suferă de o astfel de boală, de la binecunoscutele tulburări prionice la boli precum Alzheimer, Parkinson, COVID-19 și HIV pentru a spune literal că astfel de oameni au o gaură în cap? „O gaură în cap” este, conform dicționarului, și numele pentru cineva care este retardat mintal până la o anumită măsură. Așa încearcă unele elite să-și bată joc de milioane de oameni care suferă de declin cognitiv din cauza tuturor bolilor cauzate de plierea greșită a prionilor?

Ce știm despre etimologia acestui termen? Se spune că termenul a fost inventat de profesorul Stanley Prusiner. Așa spune și el însuși Prusiner. În 1997 a fost distins cu Premiul Nobel pentru descoperirea acestui agent proteic infecțios. Într-un interviu despre originea termenului „prion”, el joacă rolul profesorului plin de umor și deștept, dar nu menționează când și cine l-a menționat pentru prima dată. El explică că s-a gândit mai întâi la un acronim pentru această proteină, apoi cum a vrut să sune foarte original și puțin englezesc, dar și francez. Ce coincidență că instrumentul de trepanare al lui Hipocrate a fost și un prion. Deci, numele proteinei, un agent patogen care practic face „gauri” în creier este sinonim cu un Fierăstrău coroană pentru a găuri craniu. Prusiner nu a menționat niciodată această coincidență cinică. Ne putem întreba dacă în ultimele decenii nimeni nu l-a întrebat despre „fierăstrăul” grecesc (Prion). Hipocrate a folosit prionul împotriva convulsiilor la nivelul craniului și a creierului spongiform. Cât de amuzant, mii de ani mai târziu, agentul patogen pentru creierul spongiform poartă același nume ca un instrument medical pentru trepanare. Chiar și etimologia nordica oferă câteva perspective grozave despre prioni, cum vechiul „ferăstrău” grecesc (crone drill bid) a fost un instrument de „tăcere” în mitologia germanica. Fără îndoială că prionii, în caz de pliere eronata, nu se pot asocia cu un plus al valorii congnitive, ci dimpotriva.

Am asistat cu totii la  eforturile de a schimba nume neetice pentru boli precum gripa porcină și variola maimuțelor. Profesorul Prusiner nu este disponibil pentru un interviu pentru a ne spune de ce termenul Prion nu trebuie schimbat și el.

S-ar putea argumenta că oamenii de știință, sau cel puțin un număr limitat de semeni cinici folosesc, cel puțin de acum înainte, odată ce sunt conștienți de adevăratul sens etimologic al termenului, într-o manieră izolatoare, abuzivă și disprețuitoare.

Stanley Prusiner on the Origin of the Term Prion (worldneurologyonline.com)

Discovery of the First Hippocratic Cranial Trepanation from the Greek colony of Himera, Sicily (6th-5th century B.C.) – Paleopatologia

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Radu Golban 90 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Compass:
    Prigojinu,
    o proteină care face „gauri” în creier, dar și un zemel.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.