Gazprom s-a reorientat după sancțiunile occidentale

Gazprom este responsabil pentru mai mult de jumătate din creşterea importurilor de gaze ale Chinei în acest an, a anunţat directorul general al grupului energetic rus, Alexei Miller, fără a prezenta cifre, transmite Reuters.

Exporturile de gaze naturale ale Gazprom, în special spre Europa, aproape s-au înjumătăţit anul trecut după impunerea sancţiunilor occidentale, în urma invadării Ucrainei de către Rusia, şi a exploziei gazoductului Nord Stream.

Rusia, a cărei economie este puternic dependentă de vânzările de materii prime, şi-a diversificat exporturile de petrol din Europa către Asia şi alte regiuni.

Într-un comunicat, Miller a informat că în 2023 consumul de gaze naturale al Europei a scăzut pentru al doilea an consecutiv. Cererea de gaze a scăzut în 2022 cu 56 de miliarde metri cubi (bcm), iar în primele opt luni din 2023 cu încă 26 miliarde metri cubi.

„În acelaşi timp, vedem o creştere a pieţei de gaze din China. Importurile de gaz ale Chinei au crescut în primele opt luni din 2023 şi Gazprom este responsabil pentru mai mult de jumătate din această creştere”, a adăugat Miller.

Rusia livrează gaze Chinei prin conducta Power of Siberia. Exporturile prin această rută au ajuns anul trecut la 15 bcm şi ar urma să ajungă la 22 bcm în 2023.

Recent, vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că Rusia speră să se ajungă până la finalul anului la un acord pentru aprovizionarea Chinei cu gaze prin planificata conductă Power of Siberia 2.

Moscova vrea ca prin conducta de 2.600 km – care va avea o capacitate de 50 miliarde metri cubi (bcm) de gaze pe an – să înlocuiască exporturile pierdute către Europa.

Analiştii se aşteaptă ca Gazprom să livreze doar 50-65 bcm Europei şi Turciei anul acesta, faţă de un nivel de vârf de aproximativ 200 bcm în 2018.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

11 Comentarii

  1. Nu numai spre China dar si spre India.Sunt stiri vechi dar acum un an erau interzise. Doar cei curajosi le publicau.

  2. Lacomia si Militarismul American au avut efectul pervers dr readucere a Rusia pe calea buna…Calea buna era inchiderea treptata a robinetelor care aprovizionau de 70 de ani cu precadere dupa 1990 pe Inamicul de secole al Rusiei, Europa de Vest, cea care a organizat trei mari Cruciade impotriva Rusiei la 1812, 1940 si 2008….Gorbaciov si Eltan sunt Marii Criminali, razboaiele din Europa de dupa 1990 lor le datoram ca si inhamarea totala a Rusiei la jugul Occidental din care doar Oligarhii rusi au profitat….O fi rau Putin, dar e mult mai valorod decat Gorbaciov…Gorbaciov a demolat din prostie si lene, Putin incearca Reconstructia.

  3. Titlu de ieri: Achizițiile UE de GNL rusesc au crescut cu 40% față de nivelurile de dinainte de război, arată un nou studiu
    Citate: Pentru a face lucrurile mai incomode, trei state membre pot fi găsite printre cei cinci clienți majori ai GNL rusesc în primele șapte luni ale anului său: China s-a clasat pe primul loc cu 8,7 milioane de metri cubi în achiziții, urmată de Spania (7,5 milioane de metri cubi), Belgia (7,1 milioane de metri cubi). ), Japonia (7 mcm) și Franța (4,5 mcm)…Țările de Jos, Grecia, Portugalia, Finlanda, Italia și Suedia au fost, de asemenea, enumerate de Global Witness drept consumatori actuali de GNL rusesc. Cifrele se bazează pe datele de expediere obținute de la Kpler, o firmă de analiză.
    În ansamblu, se estimează că UE a cumpărat 52% din toate exporturile de GNL ale Rusiei între ianuarie și iulie, o cotă de piață care depășește pragul de 49% din 2022 și 39% din 2021. gata.

  4. Nu prea știu ce primește Gazprom pentru gazul ăla. Din Europa primea dolari și tehnologie, plus alimente. Din China…
    Și or fi plătind și chinezii gazul în ruble? Întreb, pentru un prieten! ?

  5. Asa o fi, dar livrarile se fac prin intermediari iar pretul este altul ca dinainte de razboi. Europa va produce tot mai scump si China la fel de ieftin. Deja China produce electrice sub 10 mii (!) de dolari. Faliment scrie pe Europa de vest.

  6. Sancțiunile își fac efectul, buey !
    Rusia e pe butuci, buey !
    Economia UE (în general) și a Germaniei (în special) DUDUIE, buey !
    Iar în România SE VEDE iar LUMINIȚA DE LA CAPĂTUL TUNELULUI, buey ! măRog…?

  7. stai linistit tovarase, in 2024 nu va mai exporta in China fiindca isi va iei siberia inapoi.

  8. Cica sanctiuni! Beee, ne lasi cu prosteala? Gura bate curul, a se citi totul se face pe ascuns prin intermediari. Voi credeti ca tot ce se scoate pe gaura gurii, toate sunt reale 100%? Personal, nu cred nici 49% din ce se da publicitatii, pentru ca peste ceva timp, se va afla adevarul, adevarul real pentru care, toti politicienii mincinosi romani, trebuie luat la ghiogeala si cu bolovani! Exact metoda covid ca practica in orice pentru ca, la altceva, o metoda noua, ceva deosebit si nou, nu se pricep. Ei-politicienii romani cer prin modul lor de lucru, sa ii trezim la realitate. Poate ca vom incerca cat de cat sa ii trezim la viata reala.

  9. @ moromete….Tu esti mai prost ca Morometele lui Marin Preda…. China nu are nevoie de Siberia pe care oricum o foloseste!!!..China are nevoie de Rusia ca de aer…Fara Rusia, Amerecanii haleau de mult China. China comunista bate economic la fund amerecanii, bataie pe care SUA nu o suporta, turbeaza! Sa te invinga economic comunistii e o rusine imensa pentru amerloci. Mai bine sa te bata mafiotii rusi decat comunistii!! …Daca vrei iti spun si de ce Morometele lui Marin Preda era un prost.

  10. Asa pleasca pentru China mai rar. Sa te trezesti ca niste idioti obsedati de rusofobie refuza gazul rusesc ieftin si acum il primesti tu ! Cred ca lui Xi nici acum nu-i vine sa creada!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.