Aceeași Mărie, cu altă pălărie?

Ce să fie, ce să fie? Concurs politic de prostit cu „starea de alertă”

Cum o dai, cum o întorci, purtatul măștilor în spațiile închise va rămâne obligatoriu și după 15 iunie, deși PSD a anunțat că nu va vota în Parlament prelungirea stării de alertă pe care și-o dorește Guvernul Orban. În fapt, PSD, care este de acord cu purtarea măștii în spații închise și distanțare, și liberalii se luptă să-și impună propria versiune după 15 iunie, care tot obligații va aduce, în orice variantă.

UPDATE Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, a declarat miercuri că vrea o discuţie cu premierul Ludovic Orban pentru a conveni o formă legislativă.

Ciolacu a spus că PSD nu va vota starea de alertă, dacă aceasta va avea forma de acum o lună. În schimb, liderul PSD afirmă că se va găsi o soluție pentru a nu exista un vid legislativ.

În urma discuțiilor cu Raed Arafat, la care au participat și liderii USR și Pro România, dar și liderul de grup al UDMR, Marcel Ciolacu a spus, miercuri, la Digi24, că s-a ajuns la concluzia că spitalele trebuie deschise bolnavilor cronici.

„Am picat de acord că spitalele trebuie deschise bolnavilor cronici, limitarea spitalelor suport COVID în perioada următoare, deoarece avem exemple de spitale suport COVID care nu au niciun pacient, iar localitățile respective nu mai beneficiază de asistență medicală. Trebuie să meargă zeci de km către cel mai apropiat spital”, a spus Ciolacu.

Totodat[, vrea stare de alertă doar în zonele cu focare.

„Nu considerăm că este nevoie de stare de alertă pe întreg teritoriul României. Ținând cont de aceste excepții, de purtarea măștilor în locuri închise, distanțarea de 1,5 metri, lucruri care mi se par corecte și pe care le susținem și noi”, a spus Ciolacu.

„Dacă starea de alertă va fi aceeași formă ca acum o lună, sub nicio formă PSD nu o să o voteze. (…) Putem veni cu alte soluții, putem veni cu o lege. (…) Nu vom lăsa un vid legislativ. Eu nu sunt Ludovic Orban. Vom găsi o soluție să existe un cadru legislativ care să acopere acest lucru. Nici eu nici colegii mei nu o să punem în pericol viețile oamenilor, dar sub nicio formă nu o să mai votăm anumite aberații pe care Guvernul vrea să le trimită la Parlament sub această mască și această amenințare că dacă nu votați și se întâmplă ceva rău, voi sunteți de vină, Parlamentul. Nu merge”, a mai spus Ciolacu.

Declarații susținute de președintele interimar al #PSD Marcel Ciolacu în cadrul emisiunii "Studio politic" la postul de televiziune Digi 24

Publicată de Partidul Social Democrat pe Miercuri, 10 iunie 2020

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a avut miercuri o întâlnire cu Marcel Ciolacu, la care a participat și Dan Barna și Victor Ponta,  pentru a-i convinge de necesitatea prelungirii stării de alertă.

Surse politice au spus apoi presei că s-a discutat despre redeschiderea spitalelor, în condiţiile în care trebuie ajutaţi bolnavii cronici să aibă acces la tratament. De asemenea, s-ar fi convenit oprirea achiziţiilor directe făcute de Guvern.

De asemenea, s-ar fi căzut de acord ca cei care vin din zone cu risc epidemiologic să stea în izolare 14 zile, dar să fie şi testaţi la finalul acestei perioade.

Totodată, trebuie să se păstreze purtarea măştii în spaţii închise şi distanţarea socială.

Potrivit surselor, se aşteaptă propunerea concretă a Guvernului, pentru că aceste măsuri pot fi implementate şi fără stare de alertă.

„PSD va sprijini în Parlament implementarea unor măsuri responsabile de protecţie la adresa populaţiei”, au mai precizat sursele citate.

Social-democrații vor să facă un proiect de lege prin care să reglementeze eventuale restricții după finalizarea stării de alertă. Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro că pesediștii iau în calcul să depună în Parlament o inițiativă legislativă care să stipuleze anumite obligații ca de exemplu purtatul măștii în spațiile închise să fie obligatoriu. Adică, tot un soi de stare de alertă cu obligații impuse, dar fără denumirea aceasta.

Orban a mai vărsat și el o lacrimă

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, la Brăila, că îi roagă pe parlamentari să decidă asupra prelungirii stării de alertă  în funcţie de analize obiective şi nu de interese politice de moment.

„Nu este o temă care ar trebui politizată. Eu m-am ferit să o politizez şi îi rog pe cei din Parlament să decidă în funcţie de criterii şi analize obiective, nu în funcţie de interese politice sau electorale de moment. (…) Mai au timp să se gândească. Eu îi sfătuiesc să nu trateze politic problema, ci să o trateze din perspectiva nevoii de a asigura sănătatea publică, de a apăra viaţa şi sănătatea cetăţenilor români. Nu există o altă abordare pentru noi. Nu este moftul nostru politic prelungirea stării de alertă. Din punct de vedere politic, pot să vă spun că nu este un avantaj. Pe de altă parte, suntem oameni raţionali, suntem oameni care ţinem cont de interesul public şi, pentru a asigura sănătatea şi viaţa românilor, este fundamentală menţinerea stării de alertă. Vom apela la toate pârghiile constituţionale şi legale pe care le avem, pentru a păzi sănătatea românilor, indiferent ce vor face unele partide din Parlament”, a declarat Orban.

Potrivit lui Ludovic Orban, „a pune punct stării de alertă înseamnă, de fapt, punerea în pericol a sănătăţii cetăţenilor României”, pentru că, nemaiavând pârghiile necesare pentru respectarea legii, „practic, nu o să mai putem frâna răspândirea virusului în comunitate”.

„Mai mult decât atât, nu vom avea nicio pârghie pentru a interveni în focare, unde nerespectarea regulilor duce la îmbolnăvirea unui număr mai mare de oameni. În anumite companii, cămine de bătrâni, sate sau cartiere va fi imposibil să putem să dispunem carantinare sau măsuri de protecţie. O relaxare totală în momentul de faţă va duce la creşterea numărului de persoane infectate. Nu putem estima care va fi această creştere. Orice creştere a numărului de infectări, creşte numărul de persoane care riscă să sufere un deces. Punem în pericol inclusiv viaţa oamenilor, dacă renunţam la măsurile care sunt aferente stării de alertă. Orice fel de creştere a numărului de persoane care riscă să se infecteze sau se vor infecta efectiv poate să ducă la alte măsuri de restricţie, poate să ducă la perturbări ale altor activităţi, pe care noi în mod gradual, cu nişte măsuri de protecţie, le relaxăm”, a spus Orban.

Ludovic Orban a mai menţionat că „încă există răspândire în comunitate a virusului” şi că „interacţiunile între oameni au crescut exponenţial, ca urmare a măsurilor de relaxare”.

„Din acest motiv, avem nevoie de baza legală pentru a putea impune respectarea tuturor regulilor pe care le-am instituit prin hotărâri de guvern, prin ordine comune de ministru şi, de multe ori, prin autoreglementarea diferitelor domenii de activitate. Propunerea formulată de preşedintele României şi susţinută de Guvernul pe care îl conduc este o propunere care are la bază o analiză făcută de specialişti. Este nevoie de starea de alertă, pentru a putea menţine toată măsurile de protejare a sănătăţii şi vieţii cetăţenilor. Se ştie foarte clar că, fără stare de alertă, nu avem dreptul de a impune niciuna dintre regulile pe care le-am impus pe perioada stării de urgenţă şi, ulterior, pe perioada stării de alertă. Starea de alertă nu înseamnă înăsprirea condiţiilor, ci înseamnă continuarea, în mod organizat, raţional, a planului de relaxare, pe care l-am pus la punct şi pe care, vedeţi, îl aplicăm periodic, din 15 în 15 zile. Ideal, obiectivul nostru este să ajungem la o relaxare care să fie însoţită de toate măsurile şi regulile care trebuie respectate, astfel încât să putem să nu mai închidem activităţi, dacă va reveni cumva valul doi sau dacă va exista o creştere a numărului de îmbolnăviri”, a completat acesta.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8518 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Oameni buni, in tarile civlizate real, mastile se poarta doar cand fluxul de oameni este prezent in spatii inchise, in rest nu e nicio problema! Problema e strict la crizatii scaunari din Romania care mint si manipuleaza cras! Obligatoriu, recomandarea trebuia doar pentru primele 2-3 saptamani statul in casa cand circula coro peste tot si nu cateva luni de zile! Daca tot cetateanul e raspunzator de viata si sanatatea lui, de ce pastele mamii lor de clampai scaunari au inchis spitalele si iti ordona sa stai in casa amenintand cu pedepse financiare?! Ce scarba mi-e de scaunarii urlatori, bugetari de lux, care terorizeaza cetatenii romani!

  2. Trebuie luat exemplu de la Germania,Italia,Franta,Bulgaria,Ungaria,etc.Daca ăia au oprit orice restrictie la fel trebuie sa facem și noi.Dar cu PNLu care-i trebuie starea de alerta pt. angajarea PCR la stat,și pt.derularea de afaceri fara licitație,ei ar ține starea de alerta și 30ijjjj de ani! Problema e la tradatorii românilor care sustin acest guvern-peeseedeeu lu ciolacu! Cum a zis Mircea Badea: PSDu? le doresc să moară-n chinuri!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.