Conferinţă CCIR pe insolvenţa sistemică

Camera de Comerț și Industrie a României și SCA Piperea și Asociații, în parteneriat cu RomInsolv SPRL, organizează, în ziua de 3 noiembrie 2022, începând cu ora 10:00, conferința „Indiciile macro-economice ale insolvenței sistemice. Realități și soluții pentru redresare”.

Inflația, creșterea dobânzilor, scăderea puterii de cumpărare și reducerea abruptă a venitului intern brut nu sunt singurele indicii ale unei posibile depresiuni economice pe final de an 2022 și început de an 2023. Programele guvernamentale de susținere a economiei contra efectelor negative ale perioadei de pandemie, cum ar fi IMM Invest, denotă o realitate cruntă, diferită de previziunile care au stat la baza conceperii acestora, precum și un risc major de dezechilibre bugetare. S-a considerat că, oricât va costa, statul va sprijini economia și populația, în speranța că economia își va relua creșterea la ieșirea din pandemie. Evoluția în V s-a dovedit a fi însă, o evoluție fluctuantă în W, urmată de o scădere și o stagnare prelungită (L), cu mari „șanse” de a deveni o groapă de potențial. Astfel, programul IMM Invest, alături de altele concepute în această perioadă, nu înseamnă altceva decât o expunere a statului pe garanții pentru credite care depășesc 10 miliarde de euro. Mai mult de 85% din sumele obținute de la bănci au fost utilizate de către IMM pentru capital de lucru, doar 15% fiind utilizate pentru investiții. Și mai grav, capitalul de lucru nu a fost utilizat pentru nevoile curente de finanțare, ci pentru „rostogolirea” datoriilor istorice.

Insolvența poate fi o soluție de evitare sau de tratament judiciar/administrativ al dificultăților financiare ale întreprinderilor – conferința își propune să identifice și să fixeze aceste soluții, într-o manieră simplă, comprehensivă, ușor de utilizat, atât de către comercianți, cât și de către instituțiile creditoare, autorități și instanțe. Legea insolvenței, care tocmai s-a modificat, permite noi metode de alertă, prevenție și tratament extrajudiciar al dificultăților financiare ale întreprinderilor debitoare.

Falimentul, la rândul său, poate fi utilizat ca o metodă rapidă, onestă și ordonată de asanare a mediului economic, prin eliminarea din matricea de afaceri a întreprinderilor neviabile, care contaminează mediul de afaceri, inclusiv prin reintroducerea în circuitul juridic, fiscal și economic al activelor inițial neviabile, într-un mod care poate să fie prietenos cu mediul și respectuos cu reglementările ecologice.

Procedurile de insolvență pot fi utilizate chiar și ca metode de privatizare a întreprinderilor publice aflate în dificultate financiară, metode care pot fi utilizate fără teama de intervențiile restrictive ale autorităților din domeniul ajutorului de stat.

De asemenea, procedurile de insolvență pot fi soluții la gravele crize de supra-îndatorare în care ajung tot mai mulți simpli particulari, cetățeni care sunt afectați de creșterea exponențială a costului vieții, de ratele crescătoare ale creditelor ori chiar de falimentul angajatorului, cu consecința șomajului de lungă durată.

Legislația fiscală permite, de asemenea, proceduri administrative de redresare a contribuabililor cu datorii, care îmbină eșalonarea cu ștergerea unei părți din datoria fiscală. Aceste proceduri pot fi utilizate chiar și de către întreprinderile insolvente, cu condiția ca acestea să intre în vigoare după ce debitorul iese din insolvență.

Tematica conferinței

Indicatori economici care se înrăutățesc și costuri care cresc vertiginos. Soluții de consolidare sau de creștere a lichidității
Alerta și responsabilitatea managerială ca mecanisme de prevenție a dificultăților financiare ale întreprinderii
Întreprinderi mari și IMM-uri în dificultate. Rolul băncilor și al programelor de stat (de tipul IMM Invest) în finanțarea – punte
Redresarea și ștergerea datoriilor
Insolvența cu metodă de salvgardare
Facilitățile fiscale ca metode de redresare. Eșalonarea și ștergerea datoriilor bugetare, în sistemul OG nr.6/2019
Falimentul ca metodă de asanare a economiei și de reintroducere a activelor viabile în circuitul economic
Insolvența comercianților persoane fizice
Destinul personalului întreprinderilor insolvente
Conferința va fi deschisă de Mihai Daraban, Președinte al CCIR și Gheorghe Piperea, Managing Partner, Piperea și Asociații.

Speakerii confirmați

Florin Spătaru, Ministru al Economiei
Daniel Zamfir, Senator
Florian Neagu, Director Banca Națională a României
Florian Geantă, Președinte Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului
Dumitru Nancu, Președinte Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM
Călin Coșar, Președinte Camera de Comerț și Industrie România – Israel
Alexandru Rățoi, asistent universitar, avocat Piperea și Asociații
Irina Sorescu, avocat Piperea și Asociații
Florian Mateiță, asociat RomInsolv SPRL

Evenimentul se va desfășura la sediul CCIR Business Center, Amfiteatrul A. I. Cuza.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.