Constantin Daicoviciu: Înaltă gratitudine Partidului

„(…) avem astăzi şcoala pe care am visat-o noi, oamenii şcolii, şcoala care formează pe om, şcoala creatoare de valori ştiinţifice, şcoala care uneşte, prin procesul de învăţământ şi al cercetării ştiinţifice, profesorii şi studenţii, de diferite naţionalităţi. E şcoala vieţii, şcoala poporului, e şcoala socialistă.

(…) Luând cuvântul, tovarăşul Nicolae Ceauşescu a mulţumit pentru înaltele aprecieri rostite de cadrele didactice şi de oamenii de ştiinţă clujeni la adresa partidului nostru şi a subliniat că oraşul Cluj s-a dezvoltat continuu în anii regimului nostru socialist, ocupând în prezent un loc de cinste în ansamblul ştiinţei şi culturii din ţara noastră. (…) Oare ce preţuire şi mulţumire mai înaltă, mai profundă, îşi poate dori un dascăl în faţa acestor aprecieri?

(…) această înaltă apreciere a realizărilor noastre, urările de noi succese în activitatea de viitor închinată prosperităţii scumpei noastre patrii ne-au dat un nou imbold la muncă. Ne-am angajat şi ne angajăm solemn în faţa conducerii de partid şi de stat să împlinim întreaga misiune măreaţă şi plină de răspundere, de a învăţa şi educa tineretul, spre fericirea poporului nostru, spre înălţarea şi înflorirea patriei noastre socialiste România, spre nepieritoarea glorie a Partidului Comunist Român” (Constantin Daicoviciu, „Înaltă gratitudine Partidului”, „Viaţa Studenţească”, anul X, 30 noiembrie 1965, nr. 18, p. 3).

„(…) Prin Tine, mândră Întruchipare a puterii populare, ne simţim cu toţii puternici şi stăpâni pe soarta noastră. Tu neclintit aşezământ al nostru, ai făcut să fie un trup şi un suflet Partid, Cârmuire şi Popor. În pragul celui de-al II-lea deceniu de slobodă ţară, încrezători şi hotărâţi, spre Tine privim, pe Tine Te slăvim şi Te mărim, chezăşie a viitorului nostru, puternică, veşnică Republică Populară Română!” (Constantin Daicoviciu, „Tribuna”, anul I, nr. 47, 28 decembrie 1957, p. 1).

(Constantin Daicoviciu, 1898-1973, a fost profesor de antichităţi clasice şi epigrafie la Universitatea din Cluj [1923-1968], decan imediat după eliberare, subsecretar de stat la Ministerul Asigurărilor Sociale şi Muncă [din ianuarie 1947] şi rector între anii 1957 şi 1968 la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj, director al Muzeului de Istorie al Transilvaniei [1945-1973], membru al Academiei Române din 1955. Din punct de vedere politic, Daicoviciu a fost apropiat de conducătorul comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.