Construcția care rade 100 ha de păduri

Șantierul pentru construcția liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV Reșița – Porțile de Fier, inaugurat luni, 30 septembrie, de către compania de stat Transelectrica, ar urma să traverseze nouă arii naturale protejate de interes national și European, iar peste 100 de hectare cu păduri urmând a fi definitiv defrișate. Societatea, aflată în portofoliul Ministerului Economiei, nu a oferit rute alternative. De aceea, activiștii Agent Green au organizat un protest spontan la sosirea premierului Viorica Dăncilă și a ministrului economiei, Niculae Bădălău, și au cerut ca linia electrică să nu treacă prin ariile naturale proteajte, afișând totodată mai multe bannere cu mesajul ”LINIA ELECTRICĂ Porțile de Fier – Reșița / NU PRIN PARCURILE NAȚIONALE”.

”Situația pădurilor din România este deja tragică, iar acum statul vine cu mega linia electrică prin inima parcurilor naționale pe care le va defrișa, desi pădurile din aceste arii protejate înseamnă doar 1% din suprafața României. Doamnă prim-ministru, nu ne permitem să mai pierdem niciun metru pătrat din ultimele păduri seculare. Lăsați pădurile în pace și faceți bine să mutați traseul liniei electrice pe lângă ariile naturale protejate”, a declarat Gabriel Păun, președintele Agent Green

Traseul LEA 400 kV Reșița – Porțile de Fier are 117 km, costă 123 milioane de lei și ar urma să străpungă 42 km. din 9 arii naturale protejate cu o bandă lată de 54 de metri, însumând peste 100 de hectare de păduri planificate a fi defrișate. Vor fi afectate rezervații ale biosferei, parcuri naționale sau naturale precuum Porțile de Fier, Cheile Nerei-Beușnița, Semenic-Cheile Carașului, Geoparcul Platoul Medenți. De asemenea, vor avea de suferit rezervațiile Iaraștița și Gura Văii-Vârciorova precum și situle de importanță comunitară: Cheile Nerei-Beușnița (Anina, Bozovici), Domogled-Valea Cernei, Platoul Mehedinți (Topleț, Ilovița), Porțile de Fier (Drobeta Tr. Severin, Ilovița, Breznița-Ocol, Topleț), Semenic-Cheila Carașului. Linia va trece și prin arii de protecție specială avifaunistică: Cheile Nerei-Beușnița, munții Almăjului-Locvei, munții Semenic-Cheile Carașului.

Cei de la Agent Green cer autorităților să suspende construcția și să ofere rute alternative în afara parcurilor naționale situri Natura 2000 și să dispună revizuirea acordului de mediu nr 6/21.11.2013, care a fost emis pentru acest proiect întrucât de la cea dată au trecut mai mult de cinci ani, în prezent fiind în vigoare o nouă lege privind evaluarea impactului asupra mediului, Lg.292/2018, documentația necesitând revizuire conform dispozițiilor art. 18 al. 12 și 13 din această lege.

Cabinetul Dăncilă a aprobat la finele lunii mai, Hotărârea de Guvern privind scoaterea din fondul forestier a terenurilor necesare construcției Liniei Electrice Aeriene (LEA) 400 kV Porțile de Fier-Anina-Reșița, componentă a trecerii la 400 kV a axului Porțile de Fier-Reșița-Timișoara-Săcălaz-Arad, un proiect esențial pentru închiderea inelului de 400 kV al României, menținerea securității energetice la nivel național și creșterea capacității de interconexiune cu țările vecine. Realizarea proiectului „LEA 400 kV Porțile de Fier-(Anina)-Reșița”, componentă a trecerii la 400 kV a axului Porțile de Fier-Reșița-Timișoara-Săcălaz-Arad este inclus pe lista Proiectelor de Interes Comun European, făcând parte din clusterul „Mid Continental East Corridor”, datorită contribuției proiectului la implementarea priorităților strategice ale Uniunii Europene privind infrastructura energetică transeuropeană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

17 Comentarii

  1. Mai Cosmine,pareai om destept!Padurea se regenereaza. e doar o chestiune vremelnica,pentru constructie a unei linii de transport energie electrica vitale,papagal eco!Nu mai pune botul la toate miseliile!

  2. Peste tot in tara trec linii de inalta tensiune. O sa creasca zmeuris si afine pe acea zona si iarba pentru pascut ….apoi brazii se refac .

  3. Cand e vorba de interese straine se taie deindata! Totul se distruge!

  4. Babaiatule,nu mai facem nimic! Broaste testoase,lupi,ursi,pasarici si pasaroi, tot felul de lighioane care musai trebuiesc protejate. Padure taiata pt. fire electrice,tragedie! Si se gasesc ziarici corecti politic,ultra-stangisti sau pur si simplu platiti sa scrie si uite asa de 30 de ani nu facem nimic.

  5. schweighofer is ikea au ras peste douazeci de mii de hectare de paduri. n-a fost nicio problema …::))

  6. Sa ne spuna concret cei de la Sgentul Verde ce specii de animale si plante dispar. Cate sunt acum si cate vor ramane. In rest, comunicate cu date generale, cu lozinci si citate .

  7. Eu vad altfel lucrurile! Daca o lucrare de importanta nationala afecteaza cumva padurile , este in regula , doar ca beneficiarul , pe banii lui , ar trebui sa planteze doi puieti , intr-o arie stabilita de minesterul mediului, pentru fiecare arbore doborat. Ocoalele silvice urmand sa asigure puietul ! Imi cer scuze , deoarece am mai spus asta si cu alte ocazii ! Probabil ca este o tampenie a mea , un fix , pe care nimeni nu da doi bani ! Chiar asa sunt eu lipsit de orisice fel de intelegere ?! Poate ! Asa ca-mi cer scuze , daca considerati ca am luat-o razna !

  8. Tinta e padurea nu linia aeriana (LEA) care v-a ramine in stadiul de organizare de santier (baraci ruginite).

  9. Cand protejatii penalului iohanis radeau sute de hectare de padure, nu v-ati ofuscat.

  10. Inelul energetic de 400kv al RO asigura export de energie electica ieftina de la Portile de Fier catre Ungaria ,ca sunt multi baieti destepti in tara asta care cred ca beneficiul de 1miliard de lei de la Hidroelectrica li se cuvine.Asta e problema principala la noi cat esti mare deputat la putere trebuie sa-ti asiguri neamul pe 7 generatii!

  11. Cei care aproba astfel de calamitati sunt niste cretini. Ruta ocolitoare este obligatorie.

  12. Băi, cum trăim de o viată uneori mai bine, uneori mai rau în țara nostră Romània și nu știm că toată țara, probabil de când nu mai avem armată, este zonă protejată. Cine sunt totuși acești ticaloși. Dacă deschizi Google maps și privești harta autostrăzilor la Netherlands, Belgium, Switzerland țara nu se vede de autostrăzi. Urmează Franța, Germania, Slovaci, Ungaria cu o rețea densă de linii vezi duble brăzdează de-a lungul și de-a latul țarile. Cânte sunt pe România este sub jenant, mult 1% din suprafață. Și totuși cât circ cu liliecii, urșii, brostele, zone protejate. Indivizii de la asemnea organizații gen Agent Grefn ar trebui închiși pentru subminarea economiei naționale. Cum dracu s-a putut în celelalte țări să acopere construcția autostrăzi, căi ferate de mare viteză, tunele, aeroporturi, linii electrice, parcuri acvatice, stațiuni turistice, fabrici, uzine etc… peste jumatate din suprafața țării și nu au dat de mici o arie protejată. Descreierații de protestatari pastrează zonele virgine pe când vin austriecii și suedezii să barbiereacă tot. Unde au tăiat și defrișează acești nu-i centimetru de zonă protejată si picior de Agent verde. SRI apără Constituția.

  13. Păi , cum altfel.. Doar e câștigul imediat al românului patriot,. Al românului care nu ințelege schimbările climatice. Nu știe orientările mondiale.. El are de dus un cablu, cum altfel decât prin defrișarea a sute de hectare, mai ales din arii protejate,. ce mai conteazăă ” o arie protejată” ,. o lege ,.. doar nu e primul caz unde niște legi nu contează. E interesul național.. să nu ai păduri… implicit aer sau ape ,.. Dar ai cablu bre. Ai cablu,.și român deștept, patriot.

  14. @marele urs: bine ca ‘intelegi’ tu bai spalatule pe creier si inghiti pe nemestecate orice gogorita cu conditia sa vina de la forurile globale care iubesc mult romania. Cu exceptia sutelor de mii de hectare taiate de schweighofer pt ikea si alte mari multinationale globale. Alea nu sunt protejate, doar ce serveste dezvoltarii Romaniei e cu probleme

  15. Problema nu este ca vor sa construiasca linia electrica, care este buna si utila. Problema este ca ii doare la pedala pe unde o construiesc, si au facut-o tocmai prin Parcurile Nationale, adica zone protejate strict prin lege. Bineinteles ca puteau sa o duca pe altundeva, dar era mult mai scump. Asa ca jos cu padurea din parcul national. Traverseaza 9 parcuri si rezervatii naturale. Pur si simplu nu ii intereseaza asta. Ei vor doar profit.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.