Petiție pentru legea anti-cămătărie!

O petiție on-line privind legea anti-cămătărie, pentru a vedea dacă există sprijin în rândul cetățenilor pntru inițiativa legislativă, a fost lansată pe internet. Liderul senatorilor ALDE Daniel Zamfir este inințiatorul legii alături de avocatul Gheorghe Piperea.

„Legea anti-cămătarie te protejează de dobânzile ruinatoare, limitându-le la un plafon maxim decent. De asemenea, te pune sub protecția unui judecator în cazul în care ești amenințat cu executarea silită și cu evacuarea din locuința familială de bancă, IFN sau de colectorul de creanțe. În plus, te asigură contra riscurilor de a deveni victima speculațiilor financiare și judiciare ale colectorilor de creanțe. În fine, îți oferă un sprijin în situațiile de criză financiară cauzate de ultra-aprecierea valutei creditului în raport de moneda națională și de veniturile tale din muncă, limitând volumul plăților până la un nivel suportabil. Ești de acord cu o asemenea lege sau rejectezi ideea, preferând să aperi dreptul creditorilor financiari de a face uriașe profituri din captivitatea ta și din nefericirea ta?”, arată textul petiției on-line.

La finele lunii mai, senatorul ALDE Daniel Zamfir a depus, la Senat, un proiect legislativ care prevede limitarea dobânzii excesive pentru credite, inclusiv cele aflate în curs de derulare.
Astfel, acesta propune limitarea dobânzii excesive: „Dobânda renumeratorie în raporturile juridice în care debitorul are calitatea de consumator se stabileşte prin raportare la dobânda egală, astfel cum aceasta este definită în Ordonanţa Guvernului nr. 13/2011, art 3 (1), privind dobânda legală renumeratorie şi penalizare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor mpsuri financiare-fiscale în domeniul bancar”, potrivit proiectului legislativ.
Iniţiativa prevede limitarea dobânzii anuale efective astfel: „Dobânda anuală efectivă în cazul creditelor imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de 3% dobânda legală. Dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi 18% pe an. Dobânda anuală efectivă în cazul microcreditelor nu poate depăşi 30% pe an, dacă scadenţa este de peste 90 de zile; 100% pe an, dacă scadenţa ese între 16 şi 90 de zile; 200% pe an, dacă scadenţa este de maxim 15 zile. Dobânda penalizatoare în raporturile juridice în care debitorul are calitatea de consumator nu poate depăşi cu mai mult de 3% dobânda legală”.

De asemenea, „comisionul aplicat ca procent din valoarea sau soldul credutului este interzis”.
În înţelesul proiectului legislativ, Daniel Zamfir defineşte următorii termeni:
„Este consumator în sensul prezentei legi, persoana fizică, inclusiv codebitorul, care, cu prilejul încheierii actului juridic creator al datoriei, acţionează în scopuri care se află în afara activităţii sale comerciale sau profesionale.
Dobânda excesivă sau camata este o dobândă contractuală superioară dobânzilor comerciale curente practicate de instituţii de credit pe piaţa financiar-bancară internă, fiind în mod manifest disproporţionată faţă de media acestor dobânzi comerciale curente. Se prezumă că dobânda este excesivă ori de câte ori depăşeşte dublul mediei dobânzii comerciale curente.Creditul de consum este un împrumut sau un credt a cărei valoare maximă este de 20.000 euro, în echivalent lei, a cărei perioadă maximă de rambursare este de cinci ani, indiferent dacă este garantat sau nu cu ipoteci imobiliare.
Comisionul aplicat ca procent din valoarea sau soldul credutului este interzis.
Dobânda anuală efectivă înseamnă costul total al creditului pentru consumator, exprimat ca procent anual din valoarea totală a creditului”.
Propunerea legislativă privind protecţia consumatorilor împotriva camătăi şi a altor forme de abuz de putere economică a fost înregistrată la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

6 Comentarii

  1. Hai,am inteles acest Zamfir a luat de la banci credite in franci elvetieni si nu a mai vrut sa dea banii inapoi,dar a luat si de la camatari?Te obliga bancile sau camatarii sa imprumuti bani de la ei? E aiurea asta cu interzicerea camatariei ,mai bine interzice fumatul…Omul asta de cate ori are o problema personala,vine cu un proiect de lege..

  2. Sa nu uitam ca lipseste si o lege anti paraindarat. O lege i. potriva traficului de influenta avem deja de pe vremea dinainte de 89. O parte e sa existe legile si sa fie scoase activitale in afara legii. Apoi vine povestea cu punerea i practica, unde se face pe alese.

  3. Susțin demersul. Atât timp cât băncile striga însemna că e bine. 🙂

  4. Concret: am un depozit de 2000 euro la … nu spun care banca, la 6 luni.
    Dobânda este de 0,05% pe an. Nu sunt tare la aritmetica, dar cu calculatorul am stabilit că voi primi după 6 luni o dobândă de 0,50 euro. Nasol, pentru ca plătesc un comision de administrare a contului de 1 euro pe luna. Propun multa pușcărie pentru toti cei care incearca sa faca ordine in acest domeniu: suntem idioți si trebuie sa-i ingrasam pe cei care pot sa ne tampeasca.

  5. Am 15 mii de euro intrun cont de 3 luni si ii las acolo ca stau bine. Nu stiu ce cont este, ce dobanda are, dar lunar astia imi iau 2 euro din suma. Adica eu pun bani la ei, ei ii folosesc si eu cand scot banii nu am nici macar suma pe care am depus-o. Astea sunt dobanzile si serviciile bancare in Romania, tara de unde bancile straine scot cel mai mult profit culmea, de ce? Pentru ca: stabilesc un robor cum au placul influentat de doi mari factori: lichiditati – cum dracu sa ai lichiditati cand tu dai dobanzi inexistente deponentilor si daca cumva se aduna ceva bruma de lichiditati vine BNR si o sufla, apoi inflatia, care eu sincer nu o observ dar BNR sta cu ochii pe produse volatile, oua, lapte, cartofi, unt, asa ne explica dl Isarescu ca e nasol cu inflatia. Si uite asa merge bankingul in Romania la romani.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.