Petiţia Declic, semnată de mii de oameni

Peste 20.000 de oameni au semnat o petiţie lansată de Comunitatea Declic şi solicită reintroducerea în Codul Silvic a articolului care prevede confiscarea camioanelor care transportă ilegal materiale lemnoase.

Acest articol a fost eliminat de reprezentanţii Guvernului, netransparent, după finalizarea consultărilor publice, spune Declic, într-un comunicat transmis miercuri.

„Semnatarii petiţiei cer parlamentarilor să reintroducă în legea noului Cod Silvic, ajunsă pe agenda Senatului, prevederea care a dus până acum la confiscarea a sute de camioane care transportau lemn furat. Proiectul legii noului Cod Silvic intră în dezbaterile comisiilor de raport din Senat în zilele care urmează, ocazie cu care articolul din lege privitor la confiscarea camioanelor poate fi reintrodus. Guvernul a solicitat, iar Senatul a acceptat procedura de urgenţă”, precizează Declic.

Măsura confiscării mijloacelor de transport a fost introdusă în Codul Silvic în anul 2020, la presiunea societăţii civile, cu scopul de a bloca lanţul de distribuţie a materialului lemnos furat.

„Prin această măsură, nu doar că firma care transportă lemn ilegal rămâne fără camion, ci este blocată toată reţeaua infracţională, de la cel care taie pădurea ilegal la fabrica ce prelucrează acel lemn. În doar 9 luni de la adoptarea acestei măsuri, doar în judeţul Suceava, au fost confiscate 34 de camioane prinse în flagrant de poliţişti. Acest articol de lege salvează suprafeţe uriaşe de pădure, tocmai de aceea probabil că mafia lemnului are interes să îl elimine. Cerem parlamentarilor să repare greşeala impardonabilă făcută de ministrul Fechet şi colegii lui din Guvern”, a declarat Antoniu Bumb, coordonatorul campaniei Declic privind Codul Silvic.

Campania Declic este realizată în parteneriat cu România Curată, care a formulat şi trimis Parlamentului un amendament care ar reintroduce în Codul Silvic articolul referitor la confiscarea camioanelor.

„În forma finală a proiectului Noului Cod Silvic, trimis de Guvernul Ciolacu la Parlament, sunt modificări care par a fi dictate direct de Mafia Pădurilor. Mă refer, în primul rând, la cea legată de eliminarea confiscării camioanelor cu care se transportă ilegal lemn. Domnul ministru Fechet a recunoscut, prin declaraţii publice, eficienţa măsurii confiscării camioanelor utilizate la transporturile ilegale de lemne, de aceea mă aştept să-şi depună demisia din funcţia de ministru dacă majoritatea PSD-PNL din Parlament, din care face parte, nu votează amendamentul transmis de România Curată, prin care se reintroduce confiscarea camioanelor folosite la furat de lemne, fără posibilitatea de a le primi înapoi, în jumătate de an, aşa cum, în mod şmecheresc, era prevăzut în variantele iniţiale”, spune Mihai Goţiu, coordonator editorial la România Curată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

7 Comentarii

  1. De unde nu știm că, aceasta lege e făcută și trimisa spre avizare de către mafia lemnului? Sunt mult prea leneși și (editat) politicienii romani pentru a face o lege beton contra oricărei mafii, fac legi beton doar contra compatrioților și a tarii!

  2. sunt curios daca Maria sa Ficusul Schwaighoffer o va semna sau o va trimite inapoi cu rectificarea solicitata de Declic si Romania Curata.

  3. Asta ar fi culmea ! Ca finul johanis sa respinga legea pro-nasului sau de la Schwaighoffer!intre noi fie vorba, scipul acestui declic sorosist este doar sa ii compromita pe cei din partidul unic pesedepenelede, in fata alegatorilor lorMai pe scurtatira , spunand ca psd-pmld e cu mafia lemnului, dar uitand sa ii pomeneasca pe nasul si finul ei

  4. „ NO ȘI CE SĂ FACĂ CU ELE ? UNDE SĂ LE PARCHEZE CĂ DE DAT LA FIER VECHI -NU SE POATE !”

  5. Azi am fost cu sotia la o terasa si am vazut trei tiruri, cu remorca, pline cu busteni cand coborau de pe munte.
    Cu vreo 2-3 ani in urma coborau doar pe inserat sau noaptea.
    De jos nu se vede nici o defrisare dar, probabil, din aer se pot vedea zonele defrisate.
    Asa ca, personal, as vrea o interzicere de taiere a arborilor pentru 30 de ani, cel putin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.