Contribuţiile la Pilonul II, traduse de Olguța Vasilescu

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a susținut, vineri, la finalul unei conferinţe organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene, că nu se reduc contribuţiile la Pilonul II de pensii.

Vasilescu a anunțat joi că procentul de plată către Pilonul 2 de pensii va fi redus de la 5,1 la 3,7%, fără a fi afectată valoare nominală din prezent, precizând că suma care este achitată azi către administratorii Pilonului 2 va fi cel puţin aceeaşi la anul, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creşterii salariului brut cu 20%.

„Acel procent a fost pus într-o perioadă în care Pilonul II avea nevoie de resurse. Acum, după atâția ani, nu cred că mai este cazul să urcăm procentul în fiecare an”, a explicat Olguța Vasilescu la finalul conferinței organizată vineri.

Întrebată dacă procentul la pilonul II de pensii va scădea pe măsură ce va crește salariul minim, Vasilescu a răspuns: „Nu neapărat, dar anul acesta a fost vorba de întoarcerea sarcinii fiscale”.

„Contribuțiile la Pilonul II nu se reduc. Anul acesta sunt şapte miliarde care se livrează Pilonului II de pensii. Anul viitor vor fi tot șapte miliarde. Având în vedere că va crește baza de impozitare și că salariul pe brut crește cu 20%, era normal ca acest procent să scadă, dar în valoare nominală este aceeași sumă și anul viitor, ca anul acesta. România va rămâne în continuare pe cei trei Piloni de pensii”, a adăugat Vasilescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8518 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Habarnista Olguta a mai debitat o aberatie:

    „Ministrul muncii promite că Guvernul va păstra pensiile private obligatorii, deși va reduce cota procentuală a contribuțiilor.
    „Nu există riscul de a se renunța la Pilonul II de pensii, care, chiar dacă are management privat, este al statului, a explicat vineri Lia Olguța Vasilescu, întrebată dacă într-un final se va renunța la Pilonul II de pensii.

    „Nu există așa ceva. Nu. Până la urmă Pilonul II e al statului, chiar dacă are management privat. Cum să renunțăm, e o legislație, sunt foarte mulți oameni care aparțin de acest pilon. Cum să renunțăm”.

    Olguto, Pilonul 2 NU e al Statului roman, este al celor care CONTRIBUIE la el!
    Statul roman incompetent il Administreaza, habar NU ai, rusine!
    O catastrofa, a facut Varza Legea salarizarii unitare, urmeaza sa vedem ce zarzavat a facut si cu Legea pensiilor!
    Olguto, banii depusi in Banci de deponenti sunt ai Bancilor, dupa mintea ta?!
    Rusine, o habarnista de TOP!

  2. Potrivit raționamentului tău, nici statul nu e al statului român, ci al celor care contribuie la el. Ceea ce e corect, dar nu e un argument pentru discuția de față.
    Ce zici de argumentele astea?
    1. Decizia a fost a statului și nu a fiecărui contribuabil în parte.
    2. Nu a fost impus un impozit, o contribuție suplimentară de către stat, sumele virate la pilonul II provin din CAS-ul pentru pilonul I.
    3. Statul a negociat cu fondurile de pensii toate condițiile, toate clauzele, contribuabilii nu negociază nimic cu fondurile de pensii. Contribuabilii au doar posibilitatea să aleagă între fondurile de pensii agreate de stat, dar, la fel ca în sistemul bancar, nu e practic piață liberă, e monopol mascat, deosebirile între fonduri sunt foarte mici spre inexistente.
    4. Modul de calcul al pensiei e deocamdată total netransparent, nu ni se spune cum vor fi plătite pensiile când va fi cazul. Decizia, conform legii de înființare a pilonului II, va fi tot a statului, fondurile de pensii neavând nicio responsabilitate.
    5. Instrumentele financiare folosite de toate fondurile de pensii, din care provine randamentul raportat (a propos, nu e chiar randamentul real) sunt în mare parte titluri de stat, cu care statul finanțează deficitul bugetar și a căror dobândă a fost la un nivel mult prea mare. Asta depinde, bineînțeles, și de comportamentul statului, dar și de banca centrală. Ideea e că randamentul e făcut tot pe cârca statului.
    6. În bugetul de stat, pilonul II apare la cheltuieli cu asistența socială, la fel ca pilonul I, deci contribuie la deficit.
    7. Ce preferați, investiții în instrumente financiare sau investiții în infrastructură? Nu contează că pesedeul nu le face, pentru că e o decizie pe termen lung, pesedeul, sper, va mai sta doi ani.
    Mai am, dar e prea lung comentariul…

  3. Greșit, sumele de la pilonul 2 nu provin de la pilonul 1, cei doi piloni având cota de contribuție separata
    Atât la pilonul 1 cât și 2 sunt banii contribuabililor, doar că la pilonul 1 sunt confiscați de stat pentru plata pensiilor altor oameni și la pilonul 2 banii sunt ai tai, rămân moștenitorilor chiar daca nu mai ajungi la pensie sau apuci doar câțiva ani de pensie
    Deasemenea, ai spus de investiții, ele nu au legătură cu pensia, nu țin de foame când ieși la pensie
    Ele se finanțează din alte surse de la buget de stat nu din contribuțiile la pensii

  4. Dau o sugestie Olgutzei! Vazand-o asa preocupata de pensiile speciale, unele chiar nesimtite, de ce nu solicita Guvernului, renuntarea la pilonul 2 pentru toti viitorii beneficiari de astfel de pensii, avind in vedere modul de calcul! Daca un pensionar special, militarii si asimilatii, iau pensie tinind cont de salariul pe ultimele luni sau la alegerea acestor luni,deci fara diminuarea contributiei la pilonul 2, dece sa mai ia si pensie privata, alimentata tot de la stat? Stiti ce economie s-ar face, intrucit acolo sun salariile foarte mari- sa nu uitam de magistrati-? Bunicica!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.