Vasilescu, BNR: „Intrăm din nou într-o zonă de dezinflaţie”

Adrian Vasilescu, consultant strategie în Banca Naţională a României (BNR), afirmă că din februarie intrăm din nou într-o zonă de dezinflaţie, ceea ce înseamnă o creştere încetinită a preţurilor, după avansul care s-a produs în prima lună din acest an.

„Luna februarie a fost în calculele şi în comentariile Băncii Naţionale o lună în care trebuia să ieşim din coama care s-a produs în ianuarie şi pe care Banca centrală a României a văzut-o, a văzut-o în imaginaţie şi în calcule. Şi a subliniat foarte clar pentru autorităţi şi pentru populaţie că mersul inflaţiei a fost lin, din ianuarie 2023 până inclusiv în decembrie 2023, în sensul că am avut ceea ce ne doream, adică o dezinflaţie. Deci nu deflaţie, ci dezinflaţie, care înseamnă o creştere încetinită a preţurilor. Din ianuarie şi până în decembrie preţurile au crescut tot mai încet până au ajuns la 6,61% în decembrie, ceea ce a fost ideal pentru România. Banca Naţională a anunţat atunci că această creştere lină se va întrerupe în ianuarie şi aşa a fost, şi că va dura numai în ianuarie, iar imediat după, lucrurile îşi vor relua cursul normal. Aşa s-a şi întâmplat: în ianuarie s-a produs o coamă şi raportul de ieri (miercuri n.r.) al statisticii anunţa exact că şi-a încheiat cursul şi că uşor din februarie intrăm din nou într-o zonă de dezinflaţie. Şi noi avem o ţintă (de inflaţie n.r.), nu este 2% ca la Fed, nu este 2% ca la Banca Centrală Europeană, pentru că realităţile României sunt altele, iar această ţintă a României este de 2,5% plus/minus un punct procentual. Deci ţinta de inflaţie se încadrează în România între 2,5% minus 1, adică 1,5%, şi 2,5% plus 1, adică 3,5%. Practic, în 2025 când este prezis că vom ajunge în ţinta de inflaţie asta se referă la pragul de sus al ţintei. Adică în jur de 3,5%”, a explicat Vasilescu.

Rata anuală a inflaţiei a coborât în luna februarie 2024 la 7,23%, de la 7,41% în ianuarie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,48%, cele nealimentare cu 7,82%, iar serviciile cu 11%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate miercuri.

BNR a revizuit în scădere, la 4,7%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, de la 4,8% în noiembrie, şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate în februarie de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Adrian Vasilescu a afirmat că România a ales o marjă „mai convenabilă” pentru că ţara noastră a avut „lupte mari cu inflaţia”, care au fost inevitabile, pentru că se trecea de la preţuri planificate, stabilite de stat, la preţuri libere.

„Această trecere de la comandă la libertate economică ne-a costat foarte mult. Am plătit acest cost şi am intrat într-o zonă normală de economie de piaţă. Preţurile noastre se mişcă acum în economia de piaţă. Ele sunt libere cât pot fi de libere preţurile în lumea noastră, pentru că de la Keynes (John Maynard Keynes – n.r.) încoace visul clasicilor de a avea în totalitate o piaţă liberă, o piaţă care să se autoechilibreze s-a stins din cauza crizelor teribile care au lovit lumea”, a subliniat Vasilescu.

De asemenea, consultantul BNR a mai vorbit despre impactul liberalizării pieţei energiei şi eforturile depuse pentru a nu avea o inflaţie ridicată.

„În 2021, ianuarie, a intrat în vigoare libertatea preţului la gaze. În aceeaşi lună, în acelaşi moment, preţurile au crescut cu 20%, dintr-o dată. Odată când gazele au crescut şi ele cu 20% s-a mai adăugat 2%. Pe urmă încă 20% şi încă 20% şi iată că am fost nevoiţi să plătim un preţ pentru a ne asigura mai departe un curs normal, un curs care să curgă liber la produsele energetice şi la serviciile energetice. Banca Naţională a intervenit cu politica monetară, cu mult înainte de Fed, care a intervenit abia în martie 2022. Pe urmă în iulie 2022 a intervenit şi Banca Centrală Europeană. Banca Naţională a României a intervenit de două ori. În octombrie 2021 şi în noiembrie 2021, şi dintr-o dată a reuşit. Calculele arată că aveam neşansa să ne punem în cap o inflaţie de aproape 30% şi nu am avut niciodată o inflaţie peste 16%. Şi acest 16% a fost un vârf în noiembrie 2022. De atunci, din noiembrie 2022 preţurile au început să crească lin, tot mai lin şi am ajuns acum la un preţ care, iată, rata anuală a inflaţiei ajunge cam la acelaşi nivel cu rata de intervenţie a Băncii Naţionale”, a adăugat consultant strategie în Banca Naţională a României, Adrian Vasilescu.

Acesta a participat joi la conferinţa „România încotro? Inflaţia 2024, perspective globale şi naţionale”, eveniment organizat de Oxygen Events.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

16 Comentarii

  1. Tare poza, numaratorul de cornere la fotbal, Vasilescu Adrian, ne arata pe viu cat a ajuns inflatia.

  2. bă Vasilescule … ”deflație” bă tată, că de deflație ai învățat nu ”dezinflație”, bă bibicule, inventați termeni ciudați că altceva nu puteți produce, gen ”reziliență” …

  3. Mai trăiește acest individ ?
    La 80 de ani este purtător de vești la BNR.
    Ce rușine !
    Când era inflația 250% pe an , provocată de BNR , el îi îndemna pe români să economisească în lei …. ce escroc bătrân și infractor , pentru ca așa făcea și el javra … noi trebuia să l credem .
    Din decență și respect ptr autoritățile care nu l au ejectat s-au băgat la bulau ar trebui să plece …… să nu se mai audă de el .

  4. Deflație e termenul folosit de ei pentru manipularea cetățenilor, pentru că cetățenii să înțeleagă că scad preturile, dar ce sa se înțeleagă, că prețurile nu scad dar pot creste fara limite.

  5. Leopold, „deflatie” si „dezinflatie” sunt doi termeni diferiti. Deflatia e atunci cand pretul unui anumit produs/serviciu scade iar dezinflatia e atunci cand pretul produselor/serviciilor, la modul general, isi tempereaza cresterea. Ca sa exagerez un pic, daca un kg de cartofi se dubleaza in fiecare an, asta e inflatie de 100%. Daca pretul cartofilor creste apoi cu 50% pe an, asta inseamna dezinflatie. La fel, daca anul asta cartofii sunt 3 lei iar anul trecut au fost 4 lei, asta inseamna deflatie.

  6. Inflatia e creata de bancile centrale. prin asta, ei fura din valoarea banilor agonisiti. cel mai clar exemplu e SUA unde inflatia a fost zero din 1776 pana in 1913 cand a fost creat FED. de atunci, dolarul a pierdut peste 99% din valoare.
    Tarile vesteuropene s-au dezvoltat pentru ca parazitii din domeniul financiar au fost interzisi. acum, parazitii au preluat controlul total, iar tarile vestice se vor prabusi. unele nu vor mai exista. de exemplu, indienii vor fi majoritari in Anglia intr-o generatie. peste 100 de ani nimeni nu o sa stie de englezi albi.

  7. Va pare rau ca un senior inca este ”verde”? Nu mai ”plangeti” mergeti la cumparaturi preturile sunt constante la carne si au scazut si cu 50% la unele alimente cum e uleiul…

  8. astia sunt „specialistii” din BNR care fac finantele coloniei… bah dobitoc batran, cand preturile CRESC mai incet inseamna ca tot ai inflatie. Dezinflatie este cand pretul bunurilor scade. Incearca sa minta poporu’ (ca e si prost rau, asta e incontestabil) cu televizoru’ si cu urnalisti ca BC. Ca un Ilie Serbanescu n-ar fi semnat niciodata un asa articol.

  9. Inflatia creste preturile, deci, creste PIB-ul fara sa faca guvernul ceva ! Asa ca, cine este nebun sa faca inflatia negativa ? Doar Dragnia a facut-o si l-au bagat la pripon.

  10. Mumia asta securistă trebuie să plece acasă. S-a uitat recent în magazine la prețuri ? A văzut cum ”scad” ele datotrită dezinflației creată de el și meșterul BNR Manole (M Isărescu) ? SRI-ul v-a ținut prea mult în scaune , România a ajuns o colonie sub ”înțeleapta” voastră gestionare. Nu sunteți singurii vinovați , sunt ptea mulți să îi enumerăm. Cum se fgace că în momentul când avem alegeri , toate mumille securistoide se activează Cumva trebuie să ne aducă aminte că ei trebuie să rămână pe funcții ? Ce altceva ne pot propune ? Sțiu să propună un proiect real ?

  11. ca Isar si Catu nu au ajuns sa conduca BNR si atunci sa vedeti ce valseaza moneda. Va pare rau ca sunt rezerve BNR de peste 60 de miliarde? Ca nu este goala visteria tarii asa cum a fost la inceputul lui ’89 si cand ”marii lumii” criticau ca avem vreo 30 de miliarde si ca ar fi bine sa fie goala? Mai cititi presa si din anii trecuti si in alta cheiei decat manelisti, ciolaci cati si alte minuni ale Romaniei. Nea Groh a spus dezinflatie, adica se micsoreaza, este firesc sa scada, ea nu dispare ca asa sunt politicile economice. Daca nu ai aflat de cativa ani suntem in pragul sau in criza economica mascata prin Covid si conflictul din est. Tot presa spune ca Germania este in recesiune. Tu chiar crezi ca noi cu soselele distruse de ”transport” cu agricultura in deriva, cu industria oprita din cauza aberatiei ecologice prin care Germania si-a pornit CET pe cabune, iar noi nu avem voie sa finalizam CET Iernut pe gaz si hidrocentralele pt ca nu s-au saturat occidentalii de luat pe gratis otel inox si obiective din Romania si ne forteaza economia ca sa se infrupte pe cateva margele de sticla, considerandu-ne amerindieni.

  12. & ,,All on the board”, ”vaporean de bancherism” , Caro Emerald – Pack Up The Louie , ”Mark Rutte la NATO”, ?

  13. Acest „strateg’al lui Manole Isarescu ne spune 2 lucruri contradictorii in aceiasi fraza-Preţurile noastre se mişcă acum în economia de piaţă. Ele sunt libere cât pot fi de libere preţurile în lumea noastră, pentru că de la Keynes (John Maynard Keynes – n.r.) încoace visul clasicilor de a avea în totalitate o piaţă liberă, o piaţă care să se autoechilibreze s-a stins din cauza crizelor teribile care au lovit lumea .
    -ca preturile sunt libere intr-o ec.de piata-
    -dar nu mai avem o piata libera ,s-a terminat cu visul ca piata sa se autoechilbreze-
    -crize teribile ce au lovit lumea!
    Individul foloseste eufemisme,crizele nu sunt entitati venite de nicaieri ci au fost provocate de stapinii clientilor- Vasilescu si Isarescu adica de FED ,BCE si altii,adica de bancherimea si finantele globaliste si corporatiile lor adica de Elitele la care se inchina Astia si au inchinat Romania-
    Piata nu se mai poate echilibra deci in veci!
    Preturile vor creste mereu.
    Isarescu si Vasilescu se cred „maestrii,somitati,genii”ca au facut ca inflatia sa urce treptat,pe „nesimtite”,”duios”si „coama”din ianuarie i-a facut sa-si zica ca imaginatia lor a fost o.k.nu s-a resimtit si idiotii de romania au inghitit galustile inflatiei!
    Unde sunt paiata libera si concurenta in Romania?NICAIERI!
    Deci nu vom avea vreo autoechilibrare in veci,ca nu avem cu ce!Mai baga pe nesimtite si”piata lib cu energia”adica jumulirea extrema de resurse ,liberalizari excesive si hoate ale neoliberalilor ,la ordinul UE,dam pe nimic si luam scump=piata „libera” cu preturi”libere”hotie,tilharie,facute de BNR!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.