Controale la alimente: „Se vor verifica, în principal, calitatea”

Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) va demara în perioada următoare acţiuni de control pentru supravegherea pieţei produselor alimentare şi a unităţilor de alimentaţie publică, transmite directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, într-o postare pe Facebook.

Directorul ANPC a făcut referire la unităţi fast-food, restaurant auto-servire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berării.

„Se vor verifica, în principal, calitatea alimentelor (inclusiv a preparatelor culinare) şi a băuturilor comercializate (existenţa documentelor de provenienţă, verificarea directă a caracteristicilor organoleptice a alimentelor, respectiv, a mâncărurilor preparate existente la comercializare, încadrarea în data durabilităţii minimale, respectiv data limita de consum (termen de valabilitate), atât pentru alimentele comercializate ca atare, cât şi pentru cele preparate (comercializarea lor în ziua în care au fost preparate).”, a scris duminică Paul Anghel, pe pagina sa de socializare.

De asemenea, comisarii ANPC vor verifica condiţiile de expunere, prezentare şi comercializare ale alimentelor, respectarea prevederilor legale la transportul şi depozitarea produselor alimentare (respectarea condiţiilor de temperatură impuse de actele normative în vigoare sau de producători, expunerea la comercializare).

Totodată, el a menţionat câteva sfaturi cu privire la cumpărarea produselor alimentare în perioadele cu temperaturi ridicate (caniculă).

„Nu cumpăraţi produse alimentare din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bonul cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi, astfel, riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea”, a scris notat Paul Anghel.

Totodată, el recomandă cumpărătorilor să verifice cu atenţie data durabilităţii minimale, data limită de consum a produselor (termen de valabilitate).

„Verificaţi în mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.) având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare şi refuzaţi produsele care prezintă caracteristici de produs alterat (aspect măzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat şi consistenţa moale-îngheţată, ambalaje deformate etc.). Atunci când cumpăraţi produse alimentare, acordaţi atenţie deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului. În cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranţă pentru sănătatea dumneavoastră. Evitaţi să achiziţionaţi astfel de produse.”, a mai scris şeful ANPC.

De asemenea, el recomandă cumpărătorilor să verifice dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales de dumneavoastră (temperatura menţionată de producător pe eticheta ce însoţeşte produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziţionat).

„Nu recongelaţi un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producătorul interzice acesta acţiune (prin menţionare pe etichetă. Perioada cu temperaturi caniculare determină un consum mai mare de lichide (apă minerală naturală, apă de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare) la achiziţionarea cărora recomandăm să acordaţi atenţie deosebită asupra modului de depozitare şi expunere având în vedere că expunerea acestora sub acţiunea directă a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor menţionate”, a mai scris Paul Anghel.

Totodată, directorul general al ANPC atrage atenţia asupra faptului că legumele şi fructele comercializate în cadrul pieţelor, în spaţii deschise unde temperatura mediului ambiant este foarte ridicată, afectează calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdeţurilor etc).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

9 Comentarii

  1. „„Se vor verifica, în principal, calitatea”

    Se VOR verifica si cantitatea ?

  2. Ana Ciuvică a fost angajată de tac-su pe A3! De când îl pupa in partea dorsala pe Gâdea trebuia și fata „doctorului” Ciuvică sa înceapă de undeva cândva! Huuo jigodiilor private care ne dați lecții de morală pe A3!

  3. Și de unde crezi bre, că vre-unul dintre românii patrioți, care au permis intrarea in țară a oricărui tip de ”aliment”, oricât de degratat, recongelat, supradozat cu ”ingrediente” cu mii de km și copt in timp de transport, ar fi acum, toamai acum, după decenii de impotență bleagă și coruptă să-ți zică de ce e bun și care e de aruncat ??

  4. Cine-i Ciuvica, ala care a descoperit copertile dosarului de turnator la securitatea ceausista a lui Basescu ? Ca sa intelegem ura. Banuiesc ca-i urasti si pe aia care l-au executat pe criminalul de razboi I. Antonescu legionar. Stiu ca veniti voi la putere in 2024, ne-a spus-o ala nascut prea Tarziu. Va asteptam cu smoala calda ! Scuzati offtopicul.

  5. Aha deci de hotii din străinătate nu va atingeti. TOT ce se importa din strainatate este slab calitativ dar mai scump decat in tara de provenienta a produsului. Dublul standard este la ordinea zilei. Ai senzatia ca cei din vest habar nu au sa produca un mezel sau o ciocolata. Cum sa cumperi grisine importate din Italia la 20 de lei cutia execrabile fata de grisinele produse in Romania in anii’70 care mai aveau si cascaval adevarat din abundenta. Painea congelata cine o mai controleaza ? Ce alimente aveam in trecut si ce cancerigene avem acum pe piata ? Sucurile de fructe sau berea aveau termen de garantie maxim 96 de ore apa minerala 72 de ore acum se bea apa clocita la greu veche de saptamani cum sa bei asa ceva? Controlati si prostiile care intra in tara nu sariti numai la gatul romanilor care au o mica afacere.

  6. Autoritățile statului sunt nepăsătoare, câte mizerii cancerigene am mâncat și o da mai mâncăm în continuare. Noi nu avem fermieri care sa producă produse românești finite ci exportam materia prima și sa importăm alimente de proasta calitate expirate cancerigene pâine congelata faina ulei mălai carne congelata etc etc
    ..

  7. Avem fermieri romani ,cei care vand in magazine rosii ,branza si altele cica romanesti in fapt aduse din Grecia ,Bulgaria,Turcia fara nici un control ,aceeasi care stapanesc pietele ,taxi-urile ,afacerile cu metale ca doar acum la putere se afla fratele lor,Marcel .Un fermier cinstit mi-a spus ca adevaratele rosii romanesti vor apare abia dupa 1 iulie.

  8. Asta-mi aduce aminte de un clip pe care l-am primit de la cineva acum vreo 1 an, cu un mare brand de shaormerie, in bucuresti, noaptea, unde colcaiau larvele de snitzelele expuse la vanzare… si ghice ce, ANPC nu are linie non-stop, si sincer sa fiu nici Militia Sanitar-Veterinara parte din IGPR nu cred ca au oameni in teren sau echipe de interventie in caz de sesizare… mai mult merg in haite organizate, +pompieri+igsu sa taie amenzi

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.