Controversata redefinire înaltei trădări dorită de Putin a intrat în vigoare

Noua lege care extinde definiția înaltei trădări a intrat în vigoare în Federația Rusă. Experții consideră că aceasta ar putea fi utilizată pentru a-l pune sub acuzație pe oricine care critică Guvernul, informează UNIMEDIA.info, citând postul de televiziune Al Jazeera.

Miercuri, 14 noiembrie, la numai două zile după ce președintele Vladimir Putin a declarat la o ședință a Consiliului consultativ pentru Drepturile Omului, că este gata să o revizuiască, legea a intrat în vigoare.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a spus agențiilor ruse de presă ca președintele ar fi dispus să revizuiască legislația în cazul în care aplicarea unor legi va „dezvălui careva probleme sau aspecte ce ar limita drepturile și libertățile”. Dar, ce ar putea fi considerat o problemă pentru Putin rămâne neclar. Adversarii săi spun că seria de măsuri adoptată după ce Putin a revenit la Kremlin are drept scop intimidarea și suprimarea disidenților politici.

În timp ce precedenta lege califica drept înaltă trădare spionajul sau asistența în favoarea unui stat străin, care dăunează securității externe a Federației Ruse, noua legislație extinde definiția renunțând la cuvântul „extern”.

KGB-ul apără noua lege și declară că noua clauză protejează mai bine informațiile confidențiale. Potrivit organizației, legea anterioară datează din anii 1960 și nu este eficientă contra spionilor străini. „Tacticile și metodele utilizate de serviciile speciale străine s-au schimbat și se deghizează în acțiuni care par legitime la prima vedere”, declară agenția.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.