Conturile Lukoil au fost poprite

Conturile Lukoil au fost poprite într-un dosar în care procurorii afirmă că prejudiciul se ridică la suma de două miliarde de euro, potrivit unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti publicat, miercuri, pe pagina de Internet a Ministerului Public.

Redăm textul comunicatului oficial:

”În dosarul penal nr.254/P/2014 în cadrul căruia se efectuează cercetări faţă de S.C.PETROTEL LUKOIL S.A. Ploieşti şi BOGDANOV ANDREY IUREVICI pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi de spălare de bani au fost extinse cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii prev. de art.272 alin.1 lit.b din Legea 31/1990 republicată şi de spălare de bani prev. de art.29 alin.1 lit.a din Legea 656/2002.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au pus în mişcare acţiunea penală şi au dispus măsura preventivă a controlului judiciar faţă de RAŢĂ ANDREI, DĂNULESCU DAN, DUŢU DOREL, EROGOV YURI, VOINSTEV ALEXEY, ultimii doi având cetăţenie rusă, toţi angajaţi ai SC PETROTEL LUKOIL SA Ploieşti.

Cercetările au stabilit faptul că, suspecta SC PETROTEL LUKOIL SA Ploiesti, a rambursat în baza unor contracte, cu titlu de împrumut, acţionarului majoritar LUKOIL EUROPE HOLDINGS BV Olanda suma de 1.511.904.038,94 dolari SUA şi 552.977.284,35 euro cu justificarea restituire creditare.

Totodată, suspecta SC PETROTEL LUKOIL SA Ploiesti, a primit în baza unor contracte cu titlu de investiţii, de la acţionarul majoritar LUKOIL EUROPE HOLDINGS BV Olanda suma de 32.476.926 euro şi 304.186.078,78 dolari SUA, deşi conform bilanţurilor, balanţelor şi raportărilor către ANAF, activul societăţii este de 48.522.486 euro echivalent monedă naţională, diferenţa de 257.995.952 euro neregăsindu-se în activul patrimonial al societăţii .

Mai mult, suspectei SC PETROTEL LUKOIL SA Ploiesti, conform rulajelor de cont, i s-a virat în cont, de la acţionarul majoritar LUKOIL EUROPE HOLDINGS BV Olanda, suma totală de 480.176.734,90 euro, echivalent monedă naţională, cu titlu de majorare capital social, dar conform situaţiei raportate la Oficiul Registrului Comerţului pe baza documentelor financiar contabile ale societăţii, capitalul social este de 105.881.929,76 euro echivalent monedă naţională, diferenţa de 374.294.805,14 euro neregăsindu-se în aportul de capital. Cu toate că suma respectivă a fost primită cu titlu respectiv, conform rulajelor de cont, aceasta a fost fracţionată şi rambursată cu titlu restituire creditare în aceeaşi zi în care a intrat în conturile bancare.

Ca urmare a politicii comerciale practicate de S.C.Petrotel Lukoil S.A., s-a realizat decapitalizarea societăţii, fapt relevat şi de rapoartele administratorilor societăţii, rapoarte aferente anilor 2012 si 2013.

Valoarea prejudiciului, estimată în acest moment, este în cuatum de 1.185.268.188,35 EURO şi 1.526.293.530,93 USD pentru infracţiunea prev. de art. 272, alin.1, lit. b din Legea 31/1990 republicată şi în cuantum de 1.526.293.530,93 USD şi 552.977.284,35 EURO pentru infracţiunea prev. de art. 29, alin. 1, lit. a din Legea 656/2002 .

La data de 08.07.2014, în conformitate cu prevederile legale, respectiv art.32 din Legea 656/2002 potrivit cărora ,, în cazul în care s-a săvârşit o infracţiune de spălare a banilor (…), luarea măsurilor asigurătorii este obligatorie,, şi în acelaşi sens art.33 alin.6 din Legea 656/2002 ,, pentru a garanta ducerea la îndeplinire a confiscării bunurilor, este obligatorie luarea măsurilor asigurătorii prevăzute de codul de procedură penală,, s-a dispus măsura sechestrului asigurător.

În cauză, în urma extinderii certărilor faţă de LUKOIL EUROPE HOLDINGS BVATRIUM Olanda şi faţă de S.C.PETROTEL LUKOIL S.A. Ploieşti au fost extinse şi măsurile asigurătorii. Acestea au fost aplicate asupra unor bunuri aparţinând LUKOIL EUROPE HOLDINGS BVATRIUM Olanda, până la concurenţa sumei de 2.007.103.675,74 euro, respectiv asupra conturilor bancare deţinute de această entitate juridică la bănci comerciale situate în U.K. şi Olanda, asupra primelor de emisiune în cuantum de 1.880.931,388 lei precum şi asupra unui număr de 176.840.629 acţiuni, deţinute de aceasta în cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti.

De asemenea, au fost instituite noi măsuri asigurătorii asupra conturilor bancare deţinute de către suspecta S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, la bănci comerciale situate în Olanda, până la concurenţa sumei de 2.007.103.675,74 euro.

Măsurile instituite au avut un caracter strict procedural în conformitate cu legile speciale şi normele de procedură penală, singurele care guvernează procesul penal.

Cercetările urmează a fi continuate pentru strângerea şi a altor probe necesare pentru stabilirea situaţiei de fapt în integralitatea ei, pentru identificarea altor persoane ce au săvârşit infracţiuni şi în vederea stabilirii răspunderii penale a acestora.

Cercetările au fost efectuate cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii şi al altor autorităţi competente.”

Lukoil Moldova s-ar putea pomeni în pragul unui deficit de carburanți ca urmare a intenției rușilor din România de a sista activitatea rafinăriei Petrotel, transmite DESCHIDE.md. Rușii de la Lukoil România sunt învinuiţi de un prejudiciu de evaziune fiscală şi spă­lare de bani de 230 de milioane de euro.

“Sistarea activității rafinăriei din România ar putea crea probleme companiei și ne-am putea pomeni în pragul unui deficit de carburanți în condițiile în care Lukoil Moldova importă 90-95% din necesarul de carburanți din România.”, a declarat pentru deschide.md Feiruz Isaev, președintele Lukoil pentru Republica Moldova și Ucraina

Experții susțin că nu e o problemă închiderea rafinăriei Petrotel. Companiile petroliere din Republica Moldova, inclusiv Lukoil pot importa carburanți de la rafinăria Burgas a companiei Lukoil din Bulgaria.

Întrebat despre ce companii petroliere moldovenești ar fi implicate în evaziunea fiscală din România, președintele Lukoil Moldova a spus că nu știe despre ce este vorba. Însă Vladimir Nekrasov, prim vicepreşedinte pe rafinare, marketing şi distribuţie al grupului petrolier rusesc Lukoil, a spus ieri într-o conferinţă de presă ţinută la rafinăria Petrotel-Lukoil din Ploieşti că prejudiciul de 230 de milioane de euro pe care compania l-ar fi adus bugetului de stat prin evaziune fiscală şi spălare de bani ar fi rezultat prin acţiuni de export către companii care livrau produsele în Republica Moldova.

“Informațiile apărute în România vizavi de scandalul Lukoil nu vorbesc despre esența încălcărilor, de aceea nu pot spune dacă sunt implicate companii petroliere din Republica Moldova. A fost prezentat doar aspectul politic, care cu regret predomină în special în contextul campaniei pentru prezidențialele din România”, a declarat fostul director al ANRE din Republica Moldova, Victor Parlicov, citat de DESCHIDE.md.

Cel mai probabil, scenariul evaziunii fiscale la care face referire fostul director al ANRE ține de optimizarea fiscală, “transfer price” când o cantitate de produse petroliere este vândută într-o zonă off shore cu prețuri mici, iar ulterior livrată în Republica Moldova sau în orice altă țară cu prețuri semnificativ mai mari. Dacă este așa atunci mă bucur că autoritățile din România se ocupă de acest lucru, și regret că cele din Moldova în continuare prind muște, deși informația la zi despre toate importurile inclusiv intermediarii utilizați și adaosurile efectuate prin off shor o are Serviciul Vamal.

Lukoil Moldova are o cotă de 30% pe piața produselor petroliere din Republica Moldova. Compania operează cinci baze petroliere un terminal de gaz, şi 102 de staţii de alimentare.

Preşedintele grupului petrolier rusesc Lukoil, Vagit Alekperov, a fost în România, la mijlocul lunii februarie a anului trecut, la opt luni după vizita anterioară. În mai 2013, acesta a reconfirmat interesul grupului pentru România, în contextul în care se vorbea despre închiderea rafinăriei Petrotel.Potrivit unor surse guvernamentale citate de Economica.net, vizita oficialului Lukoil are legătură cu perimetrele pe care Lukoil pe are concesionate în Marea Neagră.

Oficialul rus urma să participe la discuţii cu oficiali ai statului român, alături de întâlnirile cu conducerea sucursalei din România a grupului petrolier, potrivit unor surse din piaţa petrolieră. Alekperov vurma să aibă o întâlnire inclusiv cu premierul Victor Ponta. Ultima vizită a şefului Lukoil în România a avut loc în mai 2013 şi, ca şi acum, nu a fot anunţată public. Atunci, Alekperov i-a vorbit preşedintelui României, Traian Băsescu, „despre contextul internaţional dificil cu care se confruntă companiile din domeniu, dar că, în România, Lukoil îşi va menţine şi dezvolta activităţile de rafinare“, potrivit comunicatului preşedinţiei României.

Lukoil este a treia companie petrolieră din România, cu o rafinărie la Ploieşti (Petrotel, cu o capacitate anuală de rafinare de 2,8 milioane de tone) şi o reţea de 300 de staţii de distribuţie.

În 2011, Lukoil a semnat cu Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM) două acorduri petroliere pentru perimetrele din Marea Neagră pe care compania le-a câştigat în 2010 în cadrul unei licitaţii. Lukoil a câştigat cele două perimetre, Trident şi Rapsodia Est, în consorţiu cu cei de la Vanco International. Cei de la Lukoil nu ar fi respectat în totalitate programul de investiţii pentru prospecţiuni în perimetrele din Marea Neagră, şi există riscul ca, în acest an, acordul petrolier să fie revocat. Astfel, oficialul Lukoil ar fi venit la Bucureşti pentru a cere extinderea perioadei în care trebuie făcute investiţiile.

Sechestrul pe conturile bancare şi stocurile comerciale de produse ale Petrotel-Lukoil, dispuse ca măsuri asiguratorii au fost ridicate, a anunţat în octombrie anul trecut, compania, precizând că rafinăria începe procedurile de pregătire pentru pornirea normală a instalaţiilor tehnologice.

„În urma audierilor avute în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, audieri desfăşurate în ziua de 06.10.2014, măsurile asiguratorii (sechestrul pe conturile bancare şi stocurile comerciale de produse ale societăţii) dispuse în data de 02-03.10.2014 au fost ridicate, prin urmare rafinăria Petrotel-Lukoil începe procedurile de pregătire pentru pornire normală a instalaţiilor tehnologice”, a transmis marți compania într-un comunicat.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a efectuat joia trecută mai multe percheziții la rafinăria Lukoil într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani, prejudiciul fiind estimat oficial la 230 de milioane de euro, din care 112 milioane euro provin din evaziune fiscală, iar 118 milioane de euro din spălare de bani.

Ulterior, Parchetul a instituit sechestru asigurător.

Luni în acest caz controversat a intervenit și Victor Ponta. Ponta a declarat că procurorul este suveran şi independent în cercetarea cazului Lukoil, însă Guvernul speră într-o soluţie legală care să permită sancţionarea persoanelor vinovate şi recuperarea prejudiciului, dar şi continuarea normală a activităţii şi plata salariilor către angajaţi.

Tot luni, sindicatul şi directorul general ai Petrotel-Lukoil i-au solicitat lui Victor Ponta sprijin pentru continuarea activităţii şi deblocarea conturilor companiei, spunând că astfel pot fi plătite salariile celor 2.500 de angajaţi, pot fi achiziţionate materiale şi pot fi plătiţi furnizorii.

Aflat în vizită în Republica Moldova, premierul Victor Ponta a calificat afirmaţiile potrivit cărora declaraţiile sale ar fi reprezentat ingerinţe în justiţie drept “o prostie din România”.

Solicitat, la postul Moldova 1 TV, să explice faptul că a intervenit în scandalul Lukoil în contextul în care R. Moldova învaţă de la state europene, în primul rând de la România, Ponta a explicat:

„Pentru bugetul României, noi avem mai multe categorii de mari contribuabili, cei care plătesc foarte multe taxe, impozite, accize, ori în momentul în care un mare contribuabil nu mai plăteşte taxe, e o problemă, pentru că acei bani pe care nu-i mai plăteşte el, eu ar trebui să-i tai din altă parte, de la şcoli, spitale, armată, ceea ce nu-mi doresc. Aşa încât, intervenţiile mele publice – eu nu am vorbit cu procurorii – am spus un lucru pe care l-am spus şi îl voi spune în continuare, că orice efort pentru a salva locurile de muncă şi modul în care primim taxe şi impozite la buget sunt foarte importante. Dacă cineva nu a plătit taxe suficiente, interesul meu este să recuperez acei bani, nu să-i închid pur şi simplu afacerea. Dacă se va constata acest prejudiciu de către judecători, atunci trebuie să-l recuperăm de undeva. Dacă eu stau cu un morman de fiare pe care nu mi le cumpără nimeni, nu le recuperez”, a adăugat Ponta.

Ponta a mai spus că, în România, orice „chestiune economică” este imediat tratată politic, ceea ce este un lucru rău inclusiv pentru Moldova, şi a arătat că orice prim-ministru din Europa are în atribuţii păstrarea locurilor de muncă şi plata taxelor către buget, fără să se preocupe de justiţie. Ponta a explicat astfel că, în cazul Lukoil, preocuparea sa era ca angajaţii companiei să îşi primească vineri salariile.

Întrebat ce înseamnă pentru bugetul României cele 230 milioane euro impuse Lukoil, Ponta a răspuns că este vorba de 0,2-0,3%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Liviu Stan 239 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.