Coreea de Nord ameninţă Seulul cu „război total”, dar cer SUA ajutoare alimentare

Coreea de Nord a ameninţat să lanseze un atac împotriva manevrelor comune ale armatelor americană şi sud-coreeană, prevăzute pentru această săptămână, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene KCNA.

„Dacă agresorii lansează o provocare pentru (declanşarea) unui război local, lumea va asista la o ripostă fără precedent din partea armatei şi a poporului nord-coreean”, a declarat Coreea de Nord, duminică, potrivit KCNA.

Phenianul a ameninţat că va purta un „război total” ca „represalii” la manevre, cu scopul de a transforma Seulul, capitala sud-coreeană, într-o „mare de foc”, a adăugat KCNA.

Aproximativ 200.000 de soldaţi sud-coreeni şi 12.800 americani urmează să participe la exerciţii, care sunt împărţite în două părţi, una constând într-un exerciţiu de comandă, care urmează să dureze până la 10 martie, iar cealaltă prevăzând exerciţii aeriene, navale şi terestre, până la 30 aprilie.

Exerciţiile se desfăşoatră după mai multe scenarii, între care o prăbuşire bruscă a regimului nord-coreean şi un exod masiv de refugiaţi, acte de provocare sau căutarea de arme de distrugere în masă, potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap.

Armata americană prevede să mobilizeze portavionul său de 97 de tone, USS Ronald-Reagan.

La începutul lunii februarie, acelaşi regim care ameninţă acum cu războiul cerea Statelor Unite să reia trimiterea ajutoarelor alimentare, suspendate în 2009 din cauza lipsei unei monitorizări corecte a distribuirii alimentelor. Washingtonul nu doreşte ca acestea să ajungă în mare parte în mâinile armatei şi a potentaţilor regimului.

În urmă cu doar patru zile, în provinmciile nord-coreene de la graniţa cu China au izbucnit proteste, pe fondul crizei alimentare, iar unele publicaţii americane se întreaba dacă regimul de la Phenian nu va fi următorul care să cadă sub presiunea populaţiei nemulţumite, după revoltele din lumea arabă.

Vecinii sud-coreeni ameninţaţi cu războiul au trimis Phenianului 400.000 de tone de orez şi 300.000 de îngrăşăminte, după foametea care a ucis sute de mii de oameni în anii ’90. Ajutorul a fost suspendat în 2008. În acet moment, programul de ajutor alimentar al ONU est finanţat doar în proportie de 20%, fiind nevoie de 4 milioane de dolari lunar pentru a-i hrăni pe cei guvernaţi de Kim Jong-il.

Pe lângă foametea care ameninţă să lovească ţara, Coreea de Nord se confruntă şi cu o epidenmie de febră aftoasă, care a provocat moartea a trei milioane de vite.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.