Costul leilor a ajuns la minimul istoric

Banca Naţională a României a afişat miercuri o valoare minimă istorică a dobânzii ROBOR cu scadenţa la trei luni, referinţă pentru costul creditelor de retail în lei.

Pentru prima oară în istoria sectorului bancar post-decembrist costul leilor coboară sub pragul psihologic de 1% pe ani, ajungând la 0,98%. În felul acesta, din luna martie există posibilitatea ieftinirii creditelor, pentru că atunci băncile îşi vor actualiza ratele la împrumuturile cu dobândă variabilă.

Scăderea semnificativă la ROBOR-ului se datorează în special reducerii continue a dobânzii cheie a BNR (de la 4% în 2013, la 1,75% la sfârşitul lui 2015). În şedinţa de politică monetară de mâine, joi, 7 ianuarie, BNR ar putea păstra acest nivel.

Conform Ziarului Financiar, în decembrie 2014 faţă de ultima lună din 2013, costul leilor scăzuse de la 2,4%, adică un declin de 29%. Costul leilor a intrat pe o pantă descendentă ca urmare a lichidităţii bune din sistem, care a determinat şi scăderea dobânzilor Robid (pentru depozitele atrase de bănci din piaţa monetară), care în prezent se situează sub 1% indiferent de scadenţă.

Economiştii de la ING Bank se aşteaptă ca Robor cu scadenţa la trei luni să crească spre 1,75% la finele acestui an, pe fondul unui control mai strict al lichidităţii de către Banca Naţională.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4634 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.