”Cota unică” nu mai este de mult unică

În 2005 sistemul fiscal românesc avea cota de 16% la impozitul pe profit, 16% la impozitul pe venit și 19% la TVA. Toată lumea vorbea atunci de cota unică pentru că toți plăteau la fel.

De atunci și până azi, legislația a fost modificat în sensul relaxării anumitor categorii de contribuabuli. Acum sunt firme care au trecut la impozitul pe microîntreprinderi, 1% din cifra de afaceri, TVA are trei trepte, iar unele categorii profesionale, precum IT-iștii și cercetătorii, nu mai plătesc impozit pe venit.

În plus, impozitul pe venit a scăzut de la 16% la 10%. Dispariția ”cotei unice” a fost comentată de Augustin Lazea, economistul-șef al BNR. „Acest lucru se vede foarte bine în cele nouă iluzii, ele sunt mai multe. Eu am înregistrat nouă iluzii legate de buget şi acest dezechilibru. Mersul spre echilibru bugetar se face numai atunci când România este sub programe cu FMI cum a fost perioada 2000-2005, respectiv 2010 – 2015. În celelalte perioade, când nu aveam pe cineva să ne urmărească, echilibrul bugetar este lăsat la voia întâmplării. Prima iluzie este că în România ar mai exista cotă unică de impozitare. Auzi pe ici şi pe colo un consultant fiscal de la marile firme spunând ce grozavă este România că are cotă unică, că pe baza ei se poate construi… Întrebarea mea este: Stimabililor, unde este cota aia unică? Vreau să o văd şi eu”, a spus Lazea, în cadrul unui forum de specialitate.

Oficialul BNR a spus că în 2005, când avea structura mai sus menționată a impozitelor, toată lumea plătea, fără excepție.
„Ideea era toată lumea, dar absolut toată lumea, plăteşte aceste rate, fără excepţie. Le-am redus în 2005, dar toată lumea să le plătească. Ce avem astăzi, după ce Codul Fiscal, începând cu 2015, a fost tot relaxat. La impozitul pe profit, 16% mai plătesc vreo 25.000 de firme, restul se califică acum mai nou ca fiind microîntreprinderi şi plătesc 1% pe cifra de afaceri. Cu alte cuvinte, dar ca firmă ai mai mult de 6% profit, plăteşti mai puţin impozit la stat. Dacă ai 7% profit plăteşti mai puţin decât ar fi trebuit să plăteşti cu 16%”, a mai spus Lazea.

Acesta a adăugat că „impozitul pe venit a scăzut de la 16% la 10%, iar unele categorii profesionale sunt exceptate”.

„TVA are trei trepte, nu mai este 19%, este 19% sau 9% sau 5%, dar atenţie, treptele acestea aproape în cvasitotalitatea lor sunt mai mici decât treptele corespunzătoare a statelor din jur. Atât a mai rămas din aşa numita măreaţă cotă unică”, a mai spus Lazea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Cand este vorba de „specialiti” BNR ma lasa rece explicatiile lor „savante”. Oare nu sunt aceasi de vremea caritasului, fni-ului, nu sunt aceasi de pe vreamea cand bancile dadeau faliment, nu sunt tot aceasi cand inflatia era de peste 100%, nu sunt tot aceasi ….

  2. MNT: Nu, nu toţi plăteau la fel, doar plăteau acelaşi procent, ceea ce este cu totul şi cu totul altceva. În fapt exact invers, cei mai săraci şi cei cu venituri medii plăteau mai mult decât plateau cei cu venituri mari. Este exemplul clasic al aritmeticii care nu corespunde cu logica politică. Dacă ar fi invers ne-ar putea conduce roboţi în perfecta „obiectivitate” aritmetică. Nu cred că există ceva mai comunist, ceva mai aproape de egalitarismul comunist, finalizat cu o uriaşă polarizare, în comunism de libertate, în capitalismul cotei unice de venituri!

  3. Da de ce este musai sa fie cota unica de impozitare care,in primul rand,nu permite flexibilitatea stimularii unor sectoare.Ce comenteaza nea bancheru’ este un inceput de vrajeala spre marirea taxelor si impozitelor in guvernarea lui Iohannis,pentru ca,boierilor asezati acum calare pe sacul bugetar,ala cu banii romanilor,birurile peste romani li se par mult prea mici si,fatza de ce afaceri cu statul pun ei la cale in viitorul lor iohanist si fericit,E tare nasoale reducerile de impozite facute de PSDragnea,ca nu le mai ramane bani de smecherii.Dar de ce nea acestia nu comenteaza despre a fi o IMPOZITARE PROGRESIVA PE VENITURI,asa cum pana si in Anglia exista.Sa-i vedem atunci daca mai au curaj sa spuna ca impozitele E mici.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.