Creditul neguvernamental a scăzut în februarie cu 0,6% faţă de luna precedentă

Valoarea creditelor acordate de bănci populaţiei şi firmelor a scăzut în februarie cu 0,6% faţă de nivelul din ianuarie, la 206,63 miliarde lei, iar în ritm anual a avansat cu 3,7%, potrivit datelor prezentate miercuri de Banca Naţională a României (BNR).

Pe segmente, creditarea în lei a crescut cu 0,1%, până la 76,95 miliarde lei, în timp ce împrumuturile în valută s-au diminuat cu 0,9%, la echivalentul a 129,67 miliarde lei, potrivit BNR.

În ceea ce priveşte creditarea populaţiei, valoarea împrumuturilor în lei a scăzut cu 0,9% faţă de ianuarie, la 35,12 miliarde lei, în timp ce creditele în valută s-au diminuat cu 1,1%, la valoarea echivalată în lei de 64,64 miliarde. Creditarea companiilor a înregistrat o creştere de 0,9% pe componenta în lei, la 41,84 miliarde lei, şi un declin de 0,8% pe cea în valută, la 65,03 miliarde lei.

Analizând evoluţia din ultimele 12 luni, creditele în lei acordate populaţiei s-au redus în februarie cu 7,3% faţă de luna similară din 2010, în vreme ce împrumuturile în valută au avansat cu 7,7%. Creditele în lei acordate companiilor au crescut în februarie, în ritm anual, cu 0,5%, iar cele în valută au sporit cu 9,1%. Per ansamblu, creditarea în lei a scăzut cu 3,2% în ritm anual la finalul lunii februarie, în vreme ce creditarea în valută a sporit cu 8,4%.

Creditul guvernamental s-a diminuat în februarie cu 0,2%, până la 62,41 miliarde lei. La 28 februarie 2011, creditul guvernamental a înregistrat o creştere de 22,6% (13,9% în termeni reali) faţă de 28 februarie 2010.

Masa monetară în sens larg (M3) a fost la sfârşitul lunii februarie de 198,130 miliarde lei. Faţă de luna ianuarie, aceasta s-a diminuat cu 0,5% (-1,3% în termeni reali), iar în raport cu februarie 2010, masa monetară s-a majorat cu 5,6% (-1,8 la sută în termeni reali).

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.