Cultura de joi în ultima lună, ziua 22

Arad

MUZICĂ. Italienii de la Rublood au început în România un turneu est-european. Ultimul concert de la noi este la Arad, în club Flex, de la ora 19.00.

MUZICĂ. De la ora 19.00, Corul Academic al Filarmonicii de Stat Arad dirijat de Robert Daniel Rădoiaş este la Cercul Militar (Bd. Decebal nr.19,Arad) pentru un Concert de Colinde. În program sunt piese româneşti, dar şi cântece din repertoriul universal.

Baia Mare

MUZICĂ. Sala de concerte a colegiului de arte Baia Mare găzduieşte Concertul de Crăciun al ansamblurilor din cadrul instituţiei. Începând cu ora 17.00 vor fi pe scenă Corul Prichindel, Ansamblul folcloric, Recreart Band, Corul Madrigaletto şi Orchestra Rivulus Dominarum. Dirijori sunt Bernadette Odongtoo, Călin Ionce şi Dorin Florian Chereji.

Braşov

MUZICĂ. Valentin Șerban şi pianistul Valentin Mureşan au pregătit un program alcătuit din lucrări cunoscute (Vitali, Elgar, Brahms, Dvorak, Novacek, Kreisler, Gershwin, Mendelssohn, Gluck, Sarasate, Ponce şi Debussy), dar şi lucrări în primă audiţie. Recitalul are loc la Sala de Cultură a Rectoratului Universităţii „Transilvania” din Braşov, de la ora 18.00.

MUZICĂ. Ada Milea propune la Centrul Cultural Reduta (Str. Apollonia Hirscher nr.8, Braşov) „un fel de teatru – concert cu instrumente de jucărie şi nu numai. Umor pentru lucruri triste şi tristeţuri pline de umor”. De la ora 19.00, alături de ea sunt Anca Hanu, Bobo Burlacianu şi Cristi Rigman. Biletele sunt 40 lei.

Bucureşti

LANSARE. RoadkillSoda încheie anul la 20.00 în J’ai Bistrot cu primul album acustic al trupei. Promotori ai stoner rockului autohton, muzicienii vin cu un LP pe vinil, în ediţie limitată. Doar 200 de discuri vor fi disponibile din 22 decembrie, data lansării.

EXPO. La Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” este deschisă expoziţia lui Dan Dermengiu „Semne şi simboluri – Viziuni apophenice în domeniul fractalic” până în mai 2017, de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00 (ultimul vizitator 17:30), cu acces gratuit.

CLASIC. Horia Andreescu dirijează Orchestra simfonică pentru programul de Crăciun susţinut la Sala mare a Ateneului de la ora 19.00. Piese de Paul Constantinescu (Cor final „Aliluia” din Oratoriul de Crăciun), Ottorino Respighi (Suita „La boutique fantasque”), Richard Rodgers / Robert R. Bennett (Suita Sunetul muzicii) şi de Leroy Anderson (A Christmas Festival) fac parte din program dar şi aranjamente orchestrale (semnate de Dan Dediu, Doina Rotaru şi Radu Popa Mancini) de colinde şi cântece internaţionale („Astăzi s-a născut Hristos”, „Romanian Christmas Medley”, „Steaua sus răsare”, etc.). Participă Corul Filarmonicii „George Enescu” dirijat de Iosif Ion Prunner.

MUZICĂ. CNDB vă aşteaptă la ultimul eveniment programat la Sala Stere Popescu în acest an: concertul „Colinde netemperate”, susţinut de muzicienii Maria Balabaş, Mihai Balabaş, Marina Pângulescu şi Călin Torsan. Acesta va avea loc miercuri, 21 decembrie, de la 19.30. Intrarea este liberă!

Cluj Napoca

CLASIC. La Colegiul Academic Corul şi Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” susţin un Concert de Crăciun. Dirijorul Gabriel Bebeşelea îi are ca solişti pe soprana Alollonia Egyed, mezzosoprana Melinda Duffner, tenorul Florin Pop şi basul Alin Anca. În program este Oratoriul Bizantin de Crăciun de Paul Constantinescu. Cornel Groza este dirijorul corului.

Iaşi

CLASIC. Azi (de la ora 18.30) şi mâine (de la 20.30), Opera Naţională din Iaşi prezintă un Concert Extraordinar de Crăciun în Sala mare a Teatrului Naţional Iaşi. Soliştii, orchestra, corul şi corul de copii ai Operei au transformat concertul într-un eveniment, a doua reprezentaţie fiind programată în urma cererii mari din partea publicului. „Milioane de oameni din întreaga lume sărbătoresc Crăciunul. Fie că aleg să o facă prin rugăciuni sau pelerinaje religioase, fie că aleg să se distreze, oamenii întâmpină Naşterea Domnului cu daruri şi brazi împodobiţi. Anul acesta, colectivul Operei Naţionale Române Iaşi vă dăruieşte un Concert de Crăciun în interpretarea Orchestrei Operei Naţionale Române Iaşi, împreună cu «Juniorii Operei», corul de copii condus de Raluca Zaharia”, anunţă organizatorii. Conducerea muzicală a evenimentului îi aparţine dirijorului Emil Ambrosa.

Sibiu

EXPO. În curtea interioară a primăriei din Sibiu a fost deschisă aseară expoziţia „Sibiu: de la Villa Hernanni la Capitală Culturală Europeană”. Manifestarea face parte din proiectul „Sibiu 825- Infinite Love”. Muzeul Naţional Brukenthal – Muzeul de Istorie Casa Altemberger participă la expoziţie cu imagini din colecţia de grafică documentară. Clădiri şi locuri dispărute sau de nerecunoscut din oraş sunt evocate prin intermediul fotografiei şi al cărţii poştale ilustrate.

Suceava

CLASIC. Casa de Cultură a Studenţilor din cadrul „Universităţii Ștefan cel Mare” Suceava vă invită la un concert de Crăciun susţinut de Orchestra Camerata a Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu”. Dirijor este Florin – Silviu Ungureanu iar în program sunt lucrări de A. Charpentier, W.A. Mozart, P.I. Tchaikovsky, J. Strauss, J. Offenbach, M. Glinka, D. Sostakovici, C. Chaplin şi J. Strauss – tatăl. Evenimentul are loc de la ora 18.00, la Centrul Cultural Bucovina (Sala Cinema Modern). Biletele sunt 10 lei iar elevii şi studenţii beneficiază de intrare la jumătate de preţ.

Târgovişte

LECTURĂ. De la ora 17.00, are loc o nouă întâlnire „Seară de carte la Târgovişte”, la sediul Bibliotecii Judeţene „I. H. Rădulescu” Dâmboviţa. Cartea propusă spre dezbatere este „Narcis şi Gură-de-aur” de Herman Hesse. Moderator este Pompiliu Alexandru.

Târgu Mureş

TEATRU. „Camera701” (foto) de Elise Wilk în regia lui Rareş Budileanu se joacă la Sala mică a Teatrului Naţional din Târgu Mureş.

Am trecut cu vederea un eveniment cultural din oraşul dumneavoastră şi consideraţi că trebuie să afle de el cititorii cotidianul.ro? Nu vă abţineţi, postaţi la comentarii ceea ce credeţi că ne-a scăpat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.