Cum a încercat Ucraina să bareze intrarea României în NATO

În 2002, Ucraina a încercat să saboteze aderarea României la NATO prin demersuri secrete pe lîngă conducerea alianței, dezvăluie premierul de atunci, Adrian Năstase, scrie  inpolitics.ro, citând o emisiune de la Metropola TV.

”Ucrainenii, în momentul în care noi ne pregăteam, înainte de reuniunea de la Praga (summitul NATO din noiembrie 2002 la care România a fost invitată să înceapă convorbirile de aderare n.n.) să fim acceptați în NATO, au transmis secretarului general, lordul George Robertson, un protest puternic, spunînd că România nu poate fi acceptată în NATO pentru că are conflicte deschise cu vecinii.

Știu că nu se cunoaște lucrul ăsta” a spus fostul premier.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10

31 de Comentarii

 1. Se miră cineva ?
  Doar au fost dintotdeauna MARII PRIETEN8 ai României, măRog…🤮

 2. Aloooooo, nu ukraina, politicienii din ukraina! Nu mai manipula mincinosule, nici la ora actuala nu ai lăsat metehnele politice la politica? In plus, nu vii tu după atâția ani, vreo 20 la număr sa horcăi o mizerie despre care nu ai vorbit la timp, mincinosule parsiv.

 3. Dar se uita Nato bine strunit de Bush Jr la povestile ucrainienilor? Sa fim seriosi, Ucraina nu era luata in seama mai ales ca atunci inca nu devenise colonie a vestului fiind fidela Rusiei.

 4. Romania,la fel ca si Ungaria si Slovacia,trebuie sa fie IMPOTRIVA aderarii Ucrainei la NATO si UE !Rusnecii nu au ce cauta in Europa si nici in Alianta Nord Atlantica !EI SUNT RUSI,si asa vor ramane pe vecie !!

 5. De „patriotul” Severin care a pagubit peste 100.000 de familii in spatiul ukrain nu vreti sa scrieti ?

 6. Ma mir ca Adrian nastase nu cunostea activitatea lui Adrian severin care a dejucat inca din 1997 lucratura Ucrainei semnand, impreuna cu presul numit popular TZAPU,tratatul cu Ucraina, 3 mai 1997: una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României
  În ianuarie 1997, imediat după preluarea puterii de către Convenția Democrată, Emil Constantinescu, devenit președinte al României și-a declarat în cadrul conferinței de la Davos(unde in alta parte) disponibilitatea pentru ceea ce a numit „sacrificiul istoric”- recunoașterea dreptului de succesiune al Republicii Ucraina asupra teritoriilor românești ocupate prin forță de către defuncta Uniune Sovietică. Trebuie subliniat că aceste declarații ale președintelui Constantinescu au fost făcute fără un minim mandat din partea Parlamentului României și fără ca poporul român să fie consultat dacă este de acord.

  Pe 3 mai 1997, are loc la Kiev semnarea tratatului cu privire la „relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina”, de către miniștrii de externe ai celor două țări. Au urmat apoi cei doi președinți, care au semnat tratatul la Neptun la 2 iunie 1997, iar la 14 iulie 1997 a apărut Legea 129, de ratificare a acestui tratat.

  Prin acest tratat, România recunoștea dreptul de succesiune al Republicii Ucraina asupra unor teritorii românești integrate anterior prin forță în fosta Uniune Sovietică.

  Semnarea tratatului a fost una dintre condițiile puse României pentru a fi acceptată în NATO.(!!!)
  La data votării acestui act, președintele Senatului era Petre Roman, ministrul de Externe – Adrian Severin, președinte al României – Emil Constantinescu.
  credem ca nastase nu mai are tinere de minte…responsabilitatea fermei de gaini clocitoare l-a rascolit

 7. Băi @ părere… și politicienii ăia pe cine reprezintă? Pe mă-ta!

 8. Alo, băieți! Iubiții mei trolaci, acoperit-va coada dacă doriți sa păreți cât de cât credibili! Se văd culorile galben – albastru…

 9. Sa dea trolacii Urcaci UN SINGUR EXEMPLU DE PRIETENIE Urcacă față de Români !
  Hai, buey 🌈ajoșilor…măRog…🤮

 10. Asa-i cand esti sub bocanc amerloc si ti-ai cedat suveranitatea ! Executi ordinile stapanului ,ii pupi in dos pe haholi si latri fara sens la rusi ! Dak eram neutrii nu ne interesa ce fac fratii slavi intre ei !Dar asa doar interesele amerloce conteaza.
  Ukrainean Empire dorea sa anexeze toata Bucovina ,cu Suceava capitala Moldovei si Putna cu mormantul marelui voievod.
  Minteau ca acestea au facut parte din cnezatul Haliciului !
  In 1918 au incercat sa anexeze Basarabia ,obligand trupele romane sa intervina si sa-i respinga peste Nistru ! Si azi au aceleasi pofte ,inscrise si pe postere -,,Basarabia e ukraina !,,
  Deznationalizarea si asimilarea popoarelor aflate sub jug hahol este dovada clara a intentiilor acestora !
  Si iata cum ne trateaza acum si,,partenerul strategic,, ,care n-a facut niciodata nimic bun pentru Romania !
  Iar cand apare un patriot care vorbeste de neamestecul in treburile interne ale Romaniei ,toti tradatorii si masmedia il linseaza mediatic !

 11. Nu a fost Ucraina ci a fost Rusia. Ucraina era atunci sub comanda Rusiei așa că Năstase să se ducă dracului cu KGBistii lui cu tot. M-am săturat de conserve.

 12. @Elena Popa ,DAR DE MANCAT CU POLONICUL NU TE-AI SATURAT ?

 13. @ Leana Popii , tu nu te mai trezesti ? Nu stiu acuma -din betie sau prostie ? Ia-l pe @ parere , @ ghita cu vina de bou , @ Veorica Baltareata , @ s, @ boul samaritean , @ esop & altii si formati si voi un batalion de volintiri . Nu ai auzit ca Jalensky nu mai are carne de tun ? Faceti niste pustii de bine: 1- ajutati ” contraofensiva ” urkaca , 2- Vedeti daca mai traiesc fratii nostri prin Bugeac , Bucovina si Maramuresul de nord si 3- poate dispareti odata cu naziztii banderisti. Cind ne-au fost prieteni urkacii ?Da stii ce-ti doresc ? Sa traiesti intr-o localitate in care etnicii urkaci reprezinta 30% din populime. Sa vezi cum nu-i mai adulezi….

 14. Ei, ce mai conteaza? Bine ca ne dam si camasa de pe noi pentru ei. Romania nu are prieteni, nimeni nu ne vrea binele, nici macar slugarnicii conducatori.

 15. Nu-i nimic domnul Ciolacu slăvește Ucraina de parcă ar fi la Biserică, domnul Ciucă îi susține de parcă nu ar fi militar și învățat la Academie cine ne dușmănește și de unde vin pericolele ce înconjoară țara noastră, Parlamentul e o turmă de oi și berbeci ce se mișcă încotro îi latră câini NATO și UE, iar domnului Iohannis îi pasă mai puțin de România decât unui șef de trib din jungla amazoniană și ne împinge la război numai ca să prindă o sinecură la Bruxelles unde să se mute cu soția.

 16. In 2002 Ucraina era inca sub influenta Rusiei si a rusofililor de acolo. Va imaginati ce fitile ne bagau atunci politicienii separatisti rusi din Donbass?
  Daca Romania ar cere acum intrarea in NATO, ar fi destui tutzi si tute de politicieni ca Sosoaca_care ar baga fitile la greu ca sa nu fie admisa. Astia nu reprezinta Romania, ci doar pe lingaii putinantropoului Antropoid din Romania.
  In plus, daca ati ajuns sa-l credeti pe martzafoiul de Nastase, inseamna ca ati ajuns rau……[Rumburak]

 17. @ postacul Urcac 09:47
  Buey ăsta cu 2 perfecționări la CEPEcaca !
  Lasă TU fitilele și dă UN EXEMPLU DE GEST PRIETENESC al Urcacilor față de Români !🤮

 18. @Eduard:
  Ucrainenii au luat, dar au si dat: de exemplu ne-au dat nava Rostok, si ne-au dat si niste rachete, una Migului 21 iar alta elicopterului pornit sa il caute.

 19. In contextul cand Putin era proaspat ajuns in functie, Rusia mergea mai dupa cum a iesit din perioada fostului presedinte Ieltin.
  Ucraina era inca sub influenta a ce a fusese de relublica sovietica, Moldova nu era departe. Rusia din 2020 plina de companii straine care fie au plecat, dupa sanctiuni, fie locul lor luat, dupa retragere, de firme autohtone sau cum au aparut recent mari corpiratii chineze cat se poate de capitaliste, spre deosebire de anii 90 inceptul anilor 2000.

  Ucraina de atunci din 97-2002 umbra numitei ‘Republica Sovietică Socialistă Ucraineană’ actionand ca atare. Contextul de atunci radical diferit de ultima decada.

 20. Buey DIFERITULE @ 10:41 !
  În timpul URSS, în Nordul Bucovinei erau ~290 Școli Romănești (vezi ce spune Gică Manole, cu documente).
  Iar după Legea Educației din 2017 (art.7) AZI nu mai e niciuna.
  Vezi ca 2017 cade IN ULTIMA DECADĂ.
  Trolii Haholi Diurnoi să FACA CIOCU’ MIC !
  IN TOATĂ ISTORIA, Urcacii au fost dușmanii Românilor.
  Asta e REALITATEA, măRog…🤮

 21. @ Elena Popa . Sunt tare curios dacă mai zici ceva pe acilea după ce Ucraina va exista doar în granițele ei naturale, adică fără Donbass, Crimeea, Odessa, Bugeac, Nordul Bucovinei, Transcarpatia, zona Lvov-ului, așa cum este natural să se întâmple și cred că se va întâmpla, dacă Ucraina nu se va trezi la realitate, și acceptă realitatea prezentă. Eu chiar doresc să fie așa, nu numai din motive naționaliste, dar și din motive de așezare a lucrurilor în matca lor obiectivă. Ucraina, în granițele actuale este o creație artificială iar acum este momentul corectării acestei creații. Acuzi pe alții că sunt în slujba Rusiei și a lui Putin, dar noi, putiniștii, nu te putem acuza că ești jelenskistă după felul, vehemența cu care aperi „cauza” acestui aventurier, care distruge tot ce s-a realizat, pe tărâmul relațiilor intereuropene și nu numai, după RAW II ?. Dar mă opresc aici, sunt lucruri prea complicate pentru înțelegerea unui trol Jelenskist.

 22. 1) NATO nu a impus si nu impune nimic nimanui, insa are niste reguli foarte stricte pe care orice tara care doreste sa adere trebuie sa le respecte. Daca vrea, bine, daca nu, iar bine. Asta apropo de tratatul din 1997 pe care il tot baga trolii la inaintare…

  2) Ucraina din 2002 insemna atunci 100% Rusia si minciunile ei si e diferita de cea din 2024, nu se compara una cu alta. Si asta tot apropo de aceiasi troli rusofili care vantura minciuni la greu.

  3) Bre Hartmane, bre! Nu mai invita bre toti expiratii si toate fosilele pesediste in emisiunile tale ca pute, pute rau de tot!

 23. Buey, ucrani, amerloci, etc. Ce limba se vorbeste aici ? Si v-ati gasit istorici destoinici sa dezgropati teritorii de acum +80 de ani. Lasa-ti asa cum a cazut. Excesul de patriotism dauneaza grav sanatatii mintale. Si fara acel tratat semnat de TZAPU (ce inteligent !) ati juca azi kazacioc in fatza CC al PCR.

 24. POFTIM 🙁

  S-a rasuflat si povestea asta !🥲🥲🥲🤐🤐🤐

  O adevarata tara PRETINA acesta UKRINA protejata de la Sibiu (de „nishte evrei” 🙂 )! 🙁 🙁 🙁

 25. Ma uit nu numai la prezenele postari ci si la altele de pe net si constat ca multi romani,daca sunt,se mai indoiesc de cit de mult ne iubesc uvrainienii(politicienii lor,asta ca sa multumesc pe cineva).Ori au probleme de intelegere,ca sa ma exprim frumos,sau mai degraba sunt rau intentionati!

 26. MISHTEUAX , celebrul PROPHET international, are dovezi (materiale!) ca USA ne-a inchis SCHENGEN-ul nu AUSTRIA ! 🥲🥲🥲

  De ce ? Pentru ce ?

  Pentru ca: imaginati-va debandada „GRAULUI MULTINATIONALELOR AMERICANE din UKRAINA” in UE,
  invadand EUROPA pe granitele terrestru deschise in cazul ROMANIEI in SCHENGEN …
  adaos social-tumultos … deja in PLUS, adaogat(!), la scandalul pe care-l DEJA au cu FERMIERII-UE 😉 , acum indsa prin SCHENEGEN inchise ! USA ar fi ce care printr-un SCHENGEN romanesc deschis ar pierde scandalizand FERMIERII europei deja scandalizati destul ! USA = MULTINATIONALELE ei care de facto fac LEGEA la yankei !
  N-ati vrea sa stiti cum a ORDOANT USA , AUSTRIEI sa tina granitele inchise ! 🙁

  Exista copii ale discutiilor AUSTRIA – USA pe tema ne-deschiderii SCHENGEN-ului pentru ROMANIA ! (insa mishteaux e baiat gigel , atio observat asta … el nu da mai departe decat mini-minimal , clarifica insa dupa CONFIRMAREA istorica … se va afal curand ce-a facut USA „bine” pentru noi relatziv 🙁 la SCHENGEN !

  🙁 MISHTEUAX nu greseste chiar si cand pare c-o face ! 😐
  IQ=?
  😉

  (ce se ami aude LLOYD AUSTIN … nici o imagine cu el ! doar zvonuri „la nivel inalt” 😀 … unde-a murit, cum a murit?)

 27. … intradevar … sti prea
  multe !
  🙁

  [vom vedea ! tu le zici cam cand : oricum vor iesi 🙁 la iveala ! TE CUNOASTEM ! 🙁 ]

 28. Pentru faptele rusinoase petrecute in 1997 nu sint vinovati numai Constantinescu, Nastase, Roman, Severin.

  Principala vina o poarta zisa societate civila, care s-a intrecut sa zugraveasca Romania in cele mai negre tonuri, in tara si strainatate. Istoria veche trebuia neaparat ‘demitizata’, de fapt desfiintata. In cea recenta, Romania aparea vinovata de tot ce se petrecuse rau in lume, de la interbelic incoace. Chiar si azi exista un trolac, axon, aparut din senin odata cu campania lui Putin in Ucraina, care zice ca Romania este vinovata de declansarea Celui de-al doilea Razboi mondial. Romania, in optica acestei societati zise civile, era inapooiata, sovina, oprimatoare de minoritati, traficanta de oameni, evrei si germani. Despre Ceausescu numai nu s-a spus ca era canibal. Putinele voci care au aratat aceste exagerari au fost imediat inabusite ca fiind nostalgic comuniste, legionare, nationaliste. Altii trebuie sa ne spuna ce istorie sa invatam, ce monumente sa ridicam, ce nume de strazi sa dam.

  In aceste conditii, Romania se temea si de umbra ei. Interventia brutala a Rusiei in proaspata si neajutorata Republica Moldova nu arata nimic bun. Comandantul armatei de pe Nistru declara cu emfaza ca ajunge la Bucuresti in citeva ore. Romania a fost facuta deci sa se tirasca pe brinci pentru a fi acceptata in structurile europene, punindu-i-se conditii carora altor state nu li s-au pus. A fost o nedreptate istorica facuta Romaniei, deloc prima. Oare de ce exact tarilor care s-au opus hegemoniei sovietice, Romania si Iugoslava, Vestul le-a rezervat cea mai defavorabila soarta?

 29. (continuare)

  Sa vedem insa la ce bun: acordul cu Ucraina, care a insemnat renuntarea, oficial pe veci, la teritorii istoric romanesti: acordurile PSAL, care au insemnat distrugerea unei industrii, totusi acoperind practic toate domeniile vietii economice, edificate cu efortul a citorva generatii; intrarea in alianta militara NATO. Dupa peste 20 de ani de apartenenta la structurile euroatlantice, investitiile occidentale sint sporadice, apararea este destul de stravezie. Dupa cum Vestul nu ajuta decisiv Ucraina, asa va proceda si cu Romania in caz de criza majora. Se vede asta dupa atitudinea fata de incidentele cu dronele care ajung pe teritoriul Romaniei. NATO spune ca nu exista indicii ca sint fapte intentionate dar, in absenta scuzelor din partea Rusiei, nu exista nici indicii ca nu ar fi cu intentie, pentru a incerca reactia Vestului, viteaz doar in confruntari cu statele mici.

  Certitudine este doar emigrarea si datoria externa care creste si tot creste. Dintr-o tara cu oameni calificati la toate nivelurile in meserii productive, Romania a devenit o tara de bisnitari si de ospatari. Putin, mult prea putin, pentru aspiratiile nutrite linga aparatele de radio inainte de 1989.

 30. Adrian finuț bulan,Atunci Ukraina era sub Rusia și nu ne vroia in Nato iar tu acum faci interesul Rusiei.Noi azi santem in Nato iar ei sant. bombardati de Ruși că nu au voie in NATO.Ai fost sacrificat de Base cum l.ati sacrificat voi pe Ceaușescu
  .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.