Cum ajunge lemnul românesc în afara UE deși acest lucru este interzis

România interzicea exportul de bușteni și lemn rotund către state din afara Uniunii Europene însă prevederile legale sunt ușor eludate de către companiile exportatoare. Un document semnat de către ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, explică acest mecanism de fentare a legii. ”În ceea ce privește interdicția de export, pentru o perioadă de zece ani a bușteanului sau a lemnului rotund în spațiul extracomunitar prevăzută de legea privind gospodărirea durabilă a pădurilor, Direcția Generală a Vămilor a transmis către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor un memoriu prin care este semnalat faptul că această interdicție prevăzută de lege poate fi ușor eludată de către operatorii economici care intenționează să exporte bușteni și lemn rotund, prin transferul acestui tip de mărfuri în alt stat membru și efectuarea formalităților de export în acel stat. Astfel, un operator economic care intenționează să exporte bușteni din România către un stat terț poate trece nestingherit marfa într-un stat vecin membru al UE, precum Bulgaria, și să efectueze operațiunea de export dintr-un port al acestui stat, de exemplu Varna. Într-o astfel de situație, prin aplicarea acestei legi, nu numai că nu sunt atinse obiectivele propuse de inițiatori (protejarea resurselor de masă lemnoasă ale României), ci sunt aduse dauna statului român, prin diminuarea activității din punctele vamale și neîncasarea unor taxe aferent operațiunilor de export”, se arată în documentul semnat de ministrul Mediului.

În ședinta Camerei Deputaților din data de 23 aprilie 2020 a fost adoptat proiectul de Lege privind gospodărirea durabilă a pădurilor României, prin care a fost interzis exportul de bușteni și de lemn rotund, pe o perioadă de 10 ani, incepând cu data de 1 ianuarie 2021, în spațiul extracomunitar. Forma inițială a proiectului prevedea interzicerea comercializării buștenilor și a lemnului
rotund atât în spațiul extracomunitar, cât și în spațiul comunitar. Această prevedere intra în contradiție cu politicile interne ale Uniunii Europene cu privire la libera circulație a mărfurilor, astfel cum prevede Tratatul privind funționarea Uniunii Europene (TFUE), precum și Regulamentul (UE) 955/2010. În cadrul dezbaterilor parlamentare mai mulți parlamentari au atras atenția că proiectul reprezintă un pas în direția bună, dar nu unul suficient. Majoritatea exporturilor de masă lemnoasă, inclusiv bușteni și lemn rotund se face către state membre ale Uniunii Europene. Ministerul Mediului a considerat însă că măsura interzicerii exportului în spațiul intracomunitar nu se justifică.

”Conducerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor a afirmat că interzicerea exporturilor de bușteni, în spațiul intracomunitar, nu este posibilă în contextul actualelor norme ale UE. În ultimii ani, autoritatea centrală care răspunde de silvicultură a exprimat, în mod repetat, rezerve față de proiectele de acte normative care vizau interzicerea exportului de materiale lemnoase, în special datorită argumentelor neconvingătoare din expunerile de motive. Principalul obiectiv vizat de aceste proiecte de lege era acela de ”protejare a fondului forestier național” deși, până în prezent, nu a fost stabilită nicio legătură între volumul arborilor tăiați ilegal și destinația materialelor lemnoase rezultate în urma prelucrării primare a lemnului. Nici argumentul protejării industriei autohtone de mobilă nu este viabil, în ultimii ani, nu a fost semnalată de către producătorii de mobilă nicio lipsă de materie primă”, se spune în documentul semnat de Tanczos Barna.

Măsura interzicerii exportului de lemn rotund nu se justifică dacă avem în vedere faptul că România este, în prezent, importator net (3 milioane de metri cubi importați față de 0,13 milioane de metri cubi exportați, la nivelul anului 2019), se mai arată în document. Dacă ne referim la materialele lemnoase cu un grad mediu de prelucrare, precum cheresteaua, autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură a susținut întotdeauna că o măsură de interzicere a exportului ar trebui să facă, în prealabil, obiectul unui riguros studiu de impact economic. Un astfel de studiu este necesar întrucât, un operator economic cu punctul de lucru în România poate exporta cantități însemnat de cherestea sau alte produse de lemn, utilizânt ca materie primă lemb rotund provenind din import. Interzicerea exportului într-o asemenea situație ar fi total nejustificată, se mai arată în document.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4592 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Intrebare. Mafia lemnului vorbeste germana???
    Ce sa va fac ba prostovanilor ati vrut presedinte german si guvern maghiar care v-au lasat in curru gol.

  2. As fi curios cati metri cubi de busteni exporta Austria, ca si ea face parte din UE si nu are voie sa interzica exporturile in interiorul UE. Aproape zero metri cubi? Cum la ei e posibil dar la noi nu? Suntem noi aia mai fraieri sa exportam ieftin meterie prima in loc sa exportam produse inalt procesate cu valoare adaugata mare?

  3. În 1996 am vazut camioane cu lemn din zona Iacobeni, Cărlibabs care se indreptau spre Pasul Prislop și leme scria Made un Hungary! La trăsese Renelul curent până lângă apă, montaseră gatere, munții de talaj poluau râul și Codrul – frate cu românul -/ De secure se tot pleacă /
    Şi izvoarele îi seacă – / Sărac în ţară săracă!”

  4. si iata de ce ursii coboara din creierii muntilor,catre gospodarii!PENTRU CA RAMAN FARA PADURI,IDIOTILOR!

  5. @ Hi hi ho,..și altora obtuzi,. Te asigur ciumete că mafia lemnului vorbește exclusiv românește. Și trebuie să fii tare prost să crezi că pădurile se tund doar de acu sub KWJ. Ai auzit cred de ”drujba lui Dumnezeu” termen inventat de decenii de dragul polimi prea române, care și azi crede că maghiarii tund păduri prin Har Cov sau Mureș..intre timp ei nefiind deranjați.. Nici pomeneală bre.. Vezi un pic cine sunt ”firmele”,.. cărui mafiot aparțin, din care grupare politică și cine construiește in vârf de munte in locurile defrișate. Poate poate iți mai dai seama de câte ceva..

  6. Ce liberă circulaţie a mărfurilor vă interzice un moratoriu pe tăiatul pădurilor, shmekerilor? Fără portiţe de nici un fel. Dacă aveţi nevoie de lemne, importaţi. Cum importaţi și legume, când pe inern geme piaţa. Ziceţi mai bine că vă convine jaful UE, că la umbra lui, puteţi și voi să furaţi la capul gol.

  7. @ si – iti recomand cu caldura google- Defrisarea padurilor in Romania – , problemutza este la modul in care se exploateaza si mai ales reimpadurirea , de care Romsilva trebuie sa dea socoteala nu sa cumpere ace de cravata , tancuri sau mai stiu eu ce plocoane pentru politrucii sefi traitori in aceasta tara dupa 89 .

  8. Iti sta mintea ! Citind acest articol , am aflat ca Romania este un mare importator de lemn !? La nivelul anului 2019 am importat 3 mil m.c. si am exportat 0,13 mil m.c. Concluzia : padurile Romaniei sunt protejate , iar mafia lemnului , cu implicarea autoritatilor statului in domeniu , nu exista !!?? Hi,hi,hi ! Va cer scuze , dragilor , inseamna ca noi, suntem niste naivi habarnisti ! Oare ? Chestia cu padurarii,batuti, ucisi de mafia lemnului este doar o gogorita , a unor oameni alarmisti si rau intentionati ! Hi, hi,hi ! Ca padurile se „evapora”, ca sunt „barbieriti” munti nostri de aurul verde, in mod miraculos si inexplicabil , se datoreaza extraterestrilor care se hranesc cu lemn romanesc ! Hi,hu,hi ! Vai de mama noastra, in ce tara traim ! Jaful continua!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.