Cum a anunțat Comisia începutul ruperii UE

Comisia Europeană a decis să inițieze suspendarea dreptului de vot al Poloniei în Consiliul European, pe motiv că legile justiției promovate de guvernul conservator controlat de Jaroslaw Kaczynski „reprezintă un risc clar pentru încălcarea“ valorilor fundamentale ale UE. Este o decizie fără precedent sub actualul Tratat de La Lisabona.

Miercuri dimineață, comisarii de la Bruxelles s-au întâlnit pentru a analiza legile care prevăd o reformă a Curții Supreme și a Consiliului Național al Magistraturii din Polonia. Decizia era însă deja luată – activarea Articolului 7 din Tratatul UE, pentru asta fiind necesar votul în Consiliul UE din partea a 22 de state membre. Suspendarea efectivă a dreptului de vot al Poloniei trebuie să întrunească unanimitatea, iar până atunci vor trece luni de zile de negocieri. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele CE, olandezul Frans Timmermans. CE a avut susținerea Franței și a Germaniei.

Reacția Poloniei: „Decizia UE nu are nicio valoare, este vorba de un aviz motivat doar de raţiuni politice“, a declarat Beata Mazurek, purtătorul de cuvânt al Partidului Lege şi Justiţie, condus de Kaczynski.

Patru Europe

Europa începe să se îndepărteze tot mai mult de conceptul de Uniune. Nu sunt două Europe (așa-zisele „nucleu“ și „periferie“). Sunt cel puțin patru: în nord sunt statele care promovează rigoarea financiară dusă la extrem și care împiedică creșterea economică în statele mai puțin dezvoltate; în vest sunt campionii integrării și federalizării, care vor și o politică promigrație; în sud sunt micile și marile economii cu picioare de lut, care vor cât mai multă flexibilitate; în est sunt opozanții cotelor de imigranți, deopotrivă ai austerității și imixtiunii Bruxelles-ului în funcțiile suverane ale statelor.

Migrația și justiția, dosare de fațadă

Decizia luată miercuri la Bruxelles în privința Poloniei va adânci și mai mult aceste falii. Oficialii UE și liderii vestici știau asta, dovadă fiind lunga amânarea cu șase luni a deciziei (reforma justiției au început să fie aplicate în Polonia începând chiar din 2015). Însă hotărârea este clară, iar lupta nu se duce doar pe frontul justiției, ci și al imigrației. Polonia, Cehia și Ungaria au fost date în judecată la Curtea Europeană de Justiție pentru neacceptarea cotelor de imigranți impuse de UE. Problema legată de circa 10 mii de refugiați (atât ar trebui să primească cele trei țări împreună) este minusculă pentru UE față de problemele reorientării strategice acestor state, în dauna intereselor Germaniei și Franței, însă chestiunea cotelor de imigranți este adusă mereu în prim-plan, datorită impactului pe care îl are în societățile vestice, în rândul alegătorilor de acolo care trebuie sa legitimeze la urne măsurile punitive la adresa Poloniei, Cehiei, Ungariei. În etosul generațiilor active din Vest, legile justiției sunt o temă plicticoasă sau de neînțeles, în timp ce impactul eutanasierii câinilor vagabonzi, al copiilor străzii, al nerespectării standardelor de mediu și al refuzării imigranților este infinit mai mare în zugrăvirea unei imagini negative a guvernelor estice.

Dublu standard european

Chestiunea, altfel secundară, a cotelor de imigrați va duce nu la pierderea dreptului de vot în Consiliu, ci la pierderea banilor europeni. „Polonia, Ungaria și Cehia vor plăti un preț: circa 12 miliarde de euro, care vor fi alocați în noul cadru bugetar din 2020 pentru țările care acceptă să primească imigranți“, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Aici apare riscul unor rupturi suplimentare în canavaua comunitară. Despre ce vorbim? Sunt 160.000 de imigranți aflați în Italia și Grecia, care trebuiau relocați începând din septembrie 2015, până la finalul anului 2017.

Până acum au fost relocați sub 30.000. Și nu doar cele trei țări din Grupul de Visegrad au refuzat, ci și Austria și Danemarca, care însă nu au fost acționate în justiție.

Răsucirea Austriei

O lovitură în plus pentru UE a venit din Austria, unde la putere a ajuns un guvern condus de conservatorul antiimigrație Sebastian Kurz (31 de ani), care include extremă dreapta (Partidul Libertății). Este un guvern care a anunțat că va face o diferențiere strictă între imigrație și azil, că va verifica draconic telefoanele solicitanților de azil și le va confisca banii și bunurile de valoare, ca formă de achitare a costurilor cazării în Austria (o măsură anunțată și în Danemarca). Reacția Bruxellesului a fost blândă: „Guvernul de la Viena va fi judecat după acțiunile sale viitoare“, a spus președintele CE, Jean-Claude Juncker. O altă măsură controversată anunțată în Austria amintește de guvernul Viktor Orban din Ungaria: Austria va acorda cetățenie cel târziu până în 2019 italienilor de etnie austriacă din Tirolul de Sud.

Viena nu mai este acum capitala Imperiului Austro-Ungar, ci a unei mici republici cu o economie prosperă, dependentă total la nivel strategic de Germania și care are puține voturi în Consiliul UE. Însă Austria a fost mereu interfața marilor afaceri și a marilor politici ale Vestului pentru noile țări membre UE din Est: băncile austriece s-au extins în țările estice, Viena a fost intrusul în formate de cooperare precum Triunghiul de la Austerlitz (cu Cehia și Slovacia), pentru a submina unitatea Grupului de la Visegrad. Or, schimbarea orientării Austriei dă peste cap multe planuri și face din această țară un candidat tocmai pentru intrarea în Grupul de la Visegrad.

Ce urmează pentru România?

În ianuarie 2018, Bulgaria va prelua președinția UE. Este o țară săracă, condusă de un guvern populist de strânsură (cu naționaliști antiimigrație și antimusulmani, proruși) și cu un președinte prorus. Va urma la președinția UE Austria, cu noua sa orientare, iar apoi România, în mandatul căreia ar trebui oficializat Brexitul, divorțul dintre Marea Britanie și UE. Guvernul de la Londra caută aliați și acesta este momentul în care se poate observa prea bine cât de puțin contează pentru Vest justiția, migrația și alte dosare prezentate ca fiind de maximă importanță. Pentru că joi, pe 21 decembrie, la o zi după pedepsirea Poloniei pentru legile justiției, premierul Theresa May se va deplasa la Varșovia. Guvernul britanic a anunțat oficial că May își va exprima îngrijorarea pentru legile din Polonia. Neoficial, mesajul pentru Polonia poate fi întrezărit în reacția ambasadei britanice la București, după perdaful tras României de Departamentul de Stat al SUA: „Este responsabilitatea României să decidă cu privire la legislația proprie, în conformitate cu Constituția și cu procedurile parlamentare“.

Pentru România, urmează momentele marilor decizii, iar o decizie ce se întrevede este cea a marii rămâneri pe loc, pe ultimul cerc concentric al Uniunii, însă aplicând draconic măsuri respinse chiar în țările „nucleului“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 13

13 Comentarii

  1. UE e moarta si ingropata. Doar ca nu e semnat certificatul de deces. Sa speram ca nu mai e mult pana acolo!

  2. Uniunea europeana este un proiect esuat. Din cauza obtuzitatii si intolerantei tarilor bogate fata de cele mai sarace, din cauza dublului standard aplicat in prea multe domenii, din cauza arogantei inculte. Ar fi putut fi viabil, cu alti oameni la conducere. Dar n-a fost sa fie. Acum, cu cat recunoastem mai devreme, cu atat evitam durerile ruperii (razboaiele). Ultima picatura care a umplut paharul, iar acesta a inceput sa se reverse, a fost atitudinea abominabila a Germaniei impotriva Greciei acum cativa ani. Desi s-a scris prea putin, asta a fost factorul determinant in decizia elitelor britanice sa paraseasca UE. De atunci totul merge la vale, implacabil.

  3. Din cate mai aflam cu trecerea timpului,anumite ziare din UK(pe mana cu statul paralel) „ghicisera”,inainte de votarea la referendum, ca va urma Brexit!Nimic nu e intimplator…UK chiar nu are ce cauta in UE ,insula fiind la ” mare distanta”,eufemistic vorbind,de Europa!Sa isi tina cetatenii pakistanezi,indieni,nigerieni si antilezi cat mai departe de UE!Organizatoarea UE ramane Germania singura tara care mentine si continua propasirea Europei,tarile anglofone (UK si SUA ) pierd economic in fata Chinei!In final combinatia castigatoare va fi Germania +Rusia+ Franta +restul Europei+ China,impotriva blocului anglo saxon +India :Pakistan,etc!parerea mea !Polonia,daca nu intra in rand ,va pierde!Parerea mea!

    • Meinherr Odot, Historia – Magistra Vitae – ne invata ca nu trebuie sa ne asteptam la nimic bun de la Nemtia si nici de la Rusia, care ne-au mai impartit ,calarit si jefuit de cateva ori , pe noi si pe celelalte tari din Rasaritul Europei.Chiar si Ungaria care le fu atat Rusilor cat si Nemtilor devotat caine ciobanesc, au hartanit-o cand au avut ocazia.Iar tu , meinherr, arati nu numai ca nu cunosti Istoria, dar mai si propui sa ne bagam in barlog cu ursul si cu lupul , deodata ! Multumim frumos, am mai fost , pe rand, cu fiecare si am iesit din gura lor cu multe si grele suferinte. Dar, cu amandoi deodata este SINUCIDERE COLECTIVA! Nu ma indoiesc ca ,la putina lor minte, tfl-istii, ong-istii si #rezistentii vor pune botul lor mioritic la aceasta parere si capul lor cornut pe taietor. Bitele dobitoace fara judecata, asa patesc. Dar oierii care-si mana turma deliberat in barlogul lupului, ce merita?

  4. A început să-mi placă din ce în ce mai mult Marchievici. Nu pare a fi un propagandist, sper să nu fie!

  5. Bai Caline, bai Editat, Europa insemana Franta si Germania in primul rand. GB s a exclus. Restul, indiferent cat mari/mici sunt, nu sec ompara nici economic nici in vreun fel. Exist aesalonul 1 compus din aste 2 state apoi 2 compus din Italia, Spania, Taarile Nordice, Italia. Urmeaza apoi tari precum belfia, Olanda, Austria etc. Si pielea p..ii Polonia, Cehia, Croatia, etc apoi p..le insele Romania, Bulgaria, Ungaria. pieile si Editat ori isi consolideaza democratiile, justitita, micsoreaza ciruptia etc (adica tot ce tine de statul de drept) ori pa.e f simplu. Nu va plange nimeni dupa ele.

  6. UE ar trebui sa se destrame. Este o constructie artificiala, care nu are nimic de-a face cu o uniune.
    atata timp cat nu exsista un minister unic de finate totul este o balarie.
    Ca sa nu mai vorbim de faptul ca tarile bogate vor trebui sa tina in spate tarile sarace care se tin cu dintii de UE „ca sa manaca si gura lor” ceva pe langa tarile bogate.
    Cred ca tarile bogate s-au princ ca nu au nici un avanta de la forta de munca ieftina din tarile sarace. Mai mult au pierdut de cand le-au acceptat in UE.
    Asa ca … adio UE cat mai curand posibil.
    Apropo … sper ca diasporistii nosti nu au de gand sa se intoarca in tara ca nu mai avem loc si pentru ei.
    Sa stea acolo unde sunt.

  7. Observati ca tarile care cer sanctiuni sunt exact tarile care au multinationale. Si la noi cea mai vocala este Olanda care are cele mai multe multinationale in Romania. Asa zisul „stat de drept” este menit sa asigure carare batuta multinationalelor ! La noi: sa nu-si plateasca taxele (cca. 14 miliarde euro anual.

    • Astept sa vad acelasi comentariu in ,, Evenimentul zilei ” sub numele de ,, Nicu Ioanitescu ” !

  8. Gogorița cu zăharelu celor 12 miliarde care le vor primii, la calendele grecești, cei care vor fi supuși și în 2018 și 2019 și 2020 își vor umple țara de oameni care ne urăsc fiindcă suntem creștini, fiincă UE și America l-a bombardat locuințele, le-a distrus țara și rânduiala vieți și i-a pus pe drumuri, să o să o spună la noii veniți în UE. Nemții vor tria și-și vor păstra ce-i mai bun și pe toți disperați o să-i distribuie la noi, fiincă ungurii, polonezii, cehii, slovacii au anunțat că nu-și gajază viitorul viitorul pentru câteva sute de milioane de euro care nu vin de aiurea ci tot de la contribuabili UE!

  9. Nu trebuie uitat de unde s-a plecat : Piata Comuna! Acum piata este mare, banii vehiculati pe aceasta piata sunt multi…nu cred ca cei care dispun de bani (si nu vorbesc despre guverne sau Consilii si Comisii) vor accepta revenirea la supliciile vamuirii. Asa ca „ruperea” este posibila doar prin decizii individuale de exit, gen „brexit”, decizii care vor fi luate de statele nemultumite de modul cum le sunt recunoscute si recompensate contributiile / eforturile in cadrul Uniunii.

  10. UE se gaseste la rascruce de interese, iar Romania la apus de speranta!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.