Cum funcţionează sistemul favoritismelor peste capul guvernului tehnocrat

Luni dimineaţă, după mai bine de 10 luni de tergiversări au avut loc audierile candidaţilor pentru cele trei posturi rămase vacante în Comisia de reglementare din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

Miza este enormă pentru că cei ce vor fi aleşti vor decide pentru o piaţă de 30 de miliarde de euro iar salariile lunare depăşesc 6.000 de euro. S-au înscris 16 persoane, mulţi specialişti în energie, foşti secretari de stat şi oameni influenţi în sistem, membri de partid, un ziarist cu state vechi în presa economică.

Audierile şi tot ce s-a întâmplat în zilele trecute arată că jocurile politice şi sistemul favoritismelor funcţionează perfect, chiar dacă guvernul tehnocrat crează ideea că promovează doar specialişti în posturi cheie. Înainte de audieri, cele mai mari şanse de câştig le avea Silvia Vlăsceanu (director general al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie din România din 2008, iar anterior a fost consilier parlamentar la Comisia de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor şi inspector de concurenţă pe Energie la Consiliul Concurenţei) şi Mihai Albulescu (fost secretar de stat în ministerele Econimiei şi Energiei şi “garantat” de Liviu Dragnea, şeful PSD). Numai că, în timpul, audierilor s-a constatat ceva foarte important.

Pe CV-urile lui Dragoş Constantin Rîmniceanu şi Radu Cosmin Bădiţă erau trecute cu pixul în dreptul fotografiei un “m”, la primul, şi „Vp” la cel de-al doilea, adică membru în Comitetul de Reglementare şi vicepreşedinte al ANRE. Adică au fost scrise funcţiile ce trebuie votate pentru cei doi. În plus, cei doi au apărut în rândul candidaţilor după ultima sută de metri pentru că şi-au depus CV-urile după termenul limită de 1 februarie.

În şedinţa de ieri s-a spus că nu există nicio problemă pentru că Biroul Permanent din data de 17 februarie a permis acest lucru. Numai că Biroul Permanent a decis să se prelungească termenul de depunere al raportului, nicidecum pentru noi înscrieri. Coincidenţă sau nu, CV-urile celor doi au apărut după condamnarea definitivă la 6 luni cu suspendare a liderului grupului PSD din Camera Deputaţilor, Marian Neacşu, pentru că şi-a angajat fiica la biroul său parlamentar. La un moment dat, Neacşu a ajutat la tergiversarea audierilor candidaţilor la Comitetul de reglementare, susţinând într-una din şedinţe amânarea procesul, în sensul decantării unor interese.

După condamnarea lui Neacşu au început crearea unor tabere evidente în tabăra PSD, pe de-o parte Valeriu Zgonea, care atrage un grup din care fac parte Mihai Tudose, Constantin Niţă şi Dumitru Chiriţă, şi Liviu Dragnea pe de cealaltă parte. Iar grupul lui Zgonea a început să îşi pună oamenii în poziţii cheie. Unul dintre ei este Radu Cosmin Bădiţă, care vine din Braşov, adică exact de unde este Constantin Niţă, fostul ministru al Energiei.

Acesta a terminat Facultatea de Drept în 2013, are cinci ani de muncă cu studii superioare şi râvneşte postul de vicepreşedinte. În acest moment, Bădiţă este Manager Departament Comercial în cadrul societății Hidroserv și Președintele Consiliului de Administrație al SAPE (Societatea de Administrare a Participațiilor din Energie).

Dragoş Rîmniceanu este în prezent şeful Departamentului Urmărire Producție Energie Electrică la Electromagnetica, companie privată. Conform www.investenergy.ro, apariția celor doi la audieri, fără să fie înscriși pe lista publică de pe site-ul Camerei Deputaților, i-a determinat pe cei 17 parlamentari prezenți din comisiile reunite de specialitate ale Camerei Deputaților și Senat să voteze dacă îi acceptă la interviuri.

Având susținere politică (PSD), votul a fost de partea lor, aceștia fiind interogați ultimii pe listă, urmând ca Biroul Permanent să decidă dacă aceste două audieri vor fi luate în considerare la realizarea raportului Comisiilor. Raportul va fi prezentat în termen de o săptămână. Acesta va indica cele trei propuneri pentru pozițiile cheie în ANRE.

Mai întâi însă, se vor adresa Biroului Permanent care să le spună dacă fac alegerile luând în considerare și ultimii doi candidați audiați, potrivit sursei citate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4594 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.