Cum influențează coronavirusul sezonul gripal

Anul acesta sezonul gripal ar putea începe mai târziu, este de părere profesorul Rafila, care susține că fenomenul a apărut datorită măsurilor luate peste tot în lume împotriva Covid-19.

Coronavirusul are şi o parte bună, deoarece sezonul gripal în emisfera sudică apare atunci când în emisfera nordică este vară.

Anul acesta însă, în sezonul gripal din emisfera sudică, circulaţia virusului care provoacă gripa a fost anul acesta de 500 de ori mai mică decât în anii trecuţi, fapt care îl face pe profesorul Rafila să spună că anul acesta sezonul gripal ar putea începe în România mai tâziu, posibil chiar în decembrie.

Expertul spune că acest fenomen a apărut datorită măsurilor care s-au luat în lume împotriva corononavirusului, lucru care a dus la limitarea răspândirii gripei.

„Ăsta este un lucru foarte bun pentru că, pe de o parte permite o bună pregătire a sezonului gripal, vaccinul se poate administra în integralitate, până la debutul sezonului, şi nu ne vom găsi în situaţia în care să facem campanie de vaccinare în plin sezon gripal”, spune prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Asta nu înseamnă însă că oamenii nu trebuie să se vaccineze antigripal. În acest fel se protejează și îi protejează şi pe medici, pentru că vor avea de îngrijit mult mai puţine cazuri de complicaţii date de gripă.

„Nu are niciun fel de conotaţie de descurajare a vaccinării, dimpotrivă, trebuie să fim precauţi şi să înţelegem că doar avem poate ceva mai mult timp la dispoziţie, să ne pregătim”, declară Prof. Dr. Alexandru Rafila.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. La coada, ca la gheare de pui ! Formidabil, au ajuns virusii sa stea la coada si sa se bata, care sa puna gheara pe noi ! Sa vedeti ce paruiala o sa iasa, daca mai apar si o mica ciuma insotita de o variola !

  2. Faptul că vara mai sălășuiește o vreme p-acilea nu are nicio importanță pentru ei, altfel, virusurile au și ele ‘mândria lor’, nu intră unul peste altul, de regulă în noiembrie apare primul val .

  3. Fals=fasss=manipulare, este acelasi raspuns in fata afacerilor cu vaccinuri si nu numai! Am intrat online astazi sa gasesc o tara real civilizata, o tara care isi respecta cetatenii, o tara in care parteneriatul intre cetateni functioneaza cu brio bazati pe respectul legii clare si corect! Da, Elvetia!
    „Elvetia: la o populatie de 8,5 milioane de locuitori sunt 1732 decese.
    In Romania,la o populatie, cum spun creionatorii de la INSP, aproximativ 19,5 milioane, sunt 3850 decese! Observam prin paralela intre cele 2 tari, cum evalueaza si cum fiecare are grija de proprii cetateni, dar sa nu uitam, in elvetia nu gasesti teroare, umilinta, invinovatiri catre cetatenii din tara lor! Elvetia tara civilizata la modul real si Romania civilizata doar din gura in gura, elvetia e tara in care nu ai voie sa patezi imaginea, se lasa cu amenzi uriase si chiar interdictii, pe cand Romania, canci! Toate leprele de lux indiferent de functie sau partid politic inclusiv cotro, ponegresc nonstop tara si conationalii peoriude! Ciuiu pedepse! Cica e deocratie de maidan cu maidanezi de lux care imbolnavesc conationalii prin orice metoda, cum spun doar ei „reforma/reforme”! De fapt, si coro tot reforma este!

  4. Nu-i asa ca e gentila gripa asta si civilizata? Se da la o parte, plina de curtoazie, facand semn cu mana pana la pamant covidului: poftiti, alteta!
    Bun, acum la finalul verii, cand inca e suficient de cald, normal ca au cam disparut cazurile de gripa, virusul gripal crapand la aproximativ 24+ de grade; dar niste cifre din martie 2020 cand vedem si noi? Un grafic asa frumos, cu cifre pe rosu, cum stiu maestrii televiziunilor si ziarelor sa faca: o simpla comparatie pe luna martie, in dreapta gripa sezoniera, in stanga covid.
    Nu de altceva, dar in luna martie aproape intreaga planeta a fost arestata la domiciliu, si ne prevalam de habeas corpus: unde e dovada pe baza careia am fost arestati?
    pronosticul expertilor, specialistilor, analistilor si criticilor este ca nu vom vedea aceste comparatii niciodata. NICIODATA.
    @ marius: Covidul mediatic e foarte periculos: nu are numai spite de cauciuc, cateodata are si tepi, altadata ventuze infioratoare, cel mai bine e sa ascultam de dr. Rafila, care nu cunoaste mila!

  5. Rafila este expert? Cotidianul il prea ridicati in slavi, asta nu stie maine ce a zis azi! Asta se contrazice singur. Auzi la voi…EXPERT..HA HA HA

  6. Rafila trebuia sa spuna ca in tarile unde se respecta purtarea mastii si distantarea sociala nu exista gripa in toamna aceasta cum n-a existat nici in primavara.
    Dar Romania din pacate nu face parte dintre aceste tari pentru ca romanii sunt oameni mai inteligenti si nu cred in existenta virusului si in consecinta nu poarta masti iar de distantare sociala , am vazut pe litoral cum sta treaba. Nu degeaba suntem pe locul 3 „fruntas” in europa la cazuri de coronavirus si cam asa o sa fim si la gripa.

  7. Toti cu gripa sezoniera au fost declarati Covid ca sa ”le iasa” mare panica, stiind ca PCR are marja de eroare atat stiintifica, dar si umana, pt ca rezultatul este subiectiv sau ”trebuie multa experienta”…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.