Cum învățăm să nu ne fie frică și să iubim războiul

Comentatorii din presa lumii se amăgesc atunci când vorbesc despre posibilitatea ca Statele Unite să continue sprijinul pentru Ucraina fără a intra în conflict cu Rusia, spune Fiona Hill, fost director pentru Rusia și Europa în Consiliul Național de Securitate al SUA, în timpul administrației Donald Trump. Realitatea este că, fie suntem conștienți de asta, fie că nu, suntem deja în Al Treilea Război Mondial, spune Fiona Hill, într-o discuție cu ziariștii de la The New Yorker. Iar acest război nu a început în momentul invaziei ruse în Ucraina, ci cu ani în urmă, la răsturnarea regimului Ianukovici și anexarea Crimeii de către Rusia. ”Suntem în război de mult timp, dar nu am recunoscut acest lucru”, spune Hill.

Viziuni precum cea a Fionei Hill au făcut ca mulți dintre experții pe spațiul rus cu influență la Washington să militeze pentru o linie cât mai dură față de Moscova, pentru neacceptarea liniilor roșii ale președintelui Putin într-un moment în care regimul său da semne de slăbiciune.

Mergând pe aceeași linie, președintele Comisiei pentru Apărare din Camera Comunelor de la Londra susține că Marea Britanie trebuie să renunțe la ”ambiguitatea strategică” față de Rusia. Iar John Bolton, fost consilier pentru Securitate al președintelui Trump și fost ambasador la ONU face apel la declanșarea unei operațiuni americane de schimbare de regim la Moscova , în colaborare cu disidenții regimului Putin, cu coloneii și funcționarii ruși din eșalonul doi.  Se înțelege prea bine că asta presupune o susținere și mai puternică pentru Ucraina și escaladarea conflictului, fără a ține cont de amenințările președintelui Rusiei cu folosirea armelor nucleare.

Pe măsură ce tehnica militară a evoluat, cu rachete hipersonice, cu drone fără de care se pare că nu se mai pot duce războaie, s-a indus ideea că arsenalele nucleare sunt niște piese de muzeu, relicve ale Războiului Rece, inutile, periculoase pentru cel care amenință cu folosirea lor.

Noii lideri cu viziuni ”Disney” asupra lumii

În cei 31 de ani de la disoluția URSS și încetarea Războiului Rece, la conducerea SUA și a puterilor occidentale s-a făcut schimb de generații. Cu cât amintirea Războiului Rece este mai vagă pentru actualii lideri politici, cu atât mai mare este propensiunea lor către conflict și rezolvarea ”afacerilor neîncheiate” ale secolului trecut. Prudența, reținerea și explorarea căilor spre negociere specifice realismului politic au fost înlocuite de agresivitate, de doctrina Wolfowitz (a unilateralității americane, trasată la începutul anilor 1990), în spiritul căreia au s-au format mai toți liderii occidentali ai acestui moment. La crearea acestui ”mindset” au contribuit rețele întregi de ONG-uri și think tankuri, care vreme de zeci de ani au lucrat meticulos la modelarea noilor formatori de opinie și lideri – războinicii neînfricați din fotoliu, cei care nu mai dau doi bani pe avertismentele unui lider care a trăit direct ororile războiului, precum generalul Dwight Eisenhower.

Realiștii au fost înlocuiți de un soi de idealiști războinici, care, așa cum arată un comentariul publicat de UnHerd , au o viziune ”Disney” asupra lumii, aceea a unei confruntări între Bine și Rău, o „bătălie intre democrație și autocrație, între libertate și represiune, între ordinea bazată pe reguli și guvernarea prin forță brută”, așa cum spune președintele Joe Biden.

Spun multe despre noua generație de lideri atitudinea premierului Finlandei, Sanna Marin (36 de ani), cea care conduce acum țara către aderarea la NATO, mimica și râsetul pe jumătate țâfnos, pe jumătate de elev nesigur, atunci când a fost intrebată despre calea de ieșire din războiul din Ucraina.

Războiul din Ucraina repetă intoleranța din timpul pandemiei

Ce este periculos în această evoluție altfel normală –  schimbul de generații și îmbrățișarea unei vizihni belicoase de către cei care nu au cunoscut războiul – ține de intoleranță și eliminarea aproape totală a dezbaterii. Realiștii care conduceau încă lumea în urmă cu câteva decenii nu sunt doar uitați pe rafturile prăfuite ale unor biblioteci, ei sunt înfierați, vânați, denunțați pentru viziunile lor, despre care s-a uitat că au salvat lumea de o apocalipsa nucleară. Într-un singur articol, un tânăr jurnalist de la The Atlantic îi descrie de profesorii Noam Chomsky, John J. Measheimer, pe Henry Kissinger drept „faliți intelectual”, ”pro-fasciști” și ”apologeți ai lui Putin”. Pentru ce? Nu pentru că ar fi militat pentru abandonarea Ucrainei în mâinile Rusiei, ci pentru că au făcut apel la negociere în locul războiului și la dezbatere în locul instaurării prin decret a unei „religii” neoconservatoare.

Și nu este vorba doar despre războiul din Ucraina. Amintitul articol publicat de UnHerd arată că acțiunile de discreditare și ostracizare se aseamănă izbitor cu cele lansate în perioada pandemiei. Așa cum studenții de la Universitatea din Chicago cred că Mearsheimer este plătit de Rusia, așa s-a susținut ca oamenii de știință care au criticat politica de lockdown total din timpul pandemiei și au cerut mai multă dezbatere pentru luarea măsurilor sanitare au fost acuzați că sunt pe statele de plata ale unor organizații obscure libertariene, antivaccin, etc. Linia discursului este identică: ”criticii lockdown-ului erau acuzați că îi sacrifică pe oamenii din categoriile de risc covid, în timp ce realiștii sunt acuzați acum că vor să sacrifice o țară pe altarul politicii de mare putere”. La apogeul pandemiei erau puși la colț și ostracizați în lumea academică cei care susțineau că medicina nu este o știință exactă, la fel cum acum sunt huliți cei care susțin că politica este o artă a posibilului, nu neapărat alegerea între salvare și dezastru.

„Putin și covid sunt, fără îndoială, forțe nocive însă modul în care reacționăm la acțiunea lor trebuie să fie subiect de dezbatere. Realiștii pun întrebări importante despre interesele Ucrainei și interesele noastre și despre nivelul dincolo de care escaladarea scapă de sub control. În lipsa acestor dezbateri, America riscă să repete greșelile de politică externă din trecut. Iar când asta se întâmpla între puteri nucleare, lucrurile capătă o dimensiune cu totul nouă, potențial catastrofală”, scrie UnHerd.

Dar dezbaterea nu mai este posibilă. ”Comentariul este liber, informațiile sunt sfinte” este deviza The Guardian. În 2014, la momentul anexării Crimeii, comentariul, dezbaterea încă erau libere. ”Planul de acțiune pentru aderarea la NATO oferit Ucrainei – desprins parcă din celula de criză a Dr. Strangelove din celebrul film al lui Stanley Kubrick (”Dr. Strangelove: Cum am învățat să nu mă tem și să iubesc bomba)”– este cadoul SUA pentru noua dictatură de la Kiev. Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă exercițiile militare menite să intimideze Rusia avea loc la frontiera SUA. Dar acum nu mai trăim în fanteziile lui Kubrick și ale dr. Strangelove”, spunea atunci un comentariu publicat de The Guardian. În doar opt ani, ziarul britanic s-a transformat într-o tribună a noii religii maniheiste neoconservatoare. Dezbaterea a dispărut, au rămas doar ”sfintele” informații atent selectate și cenzurate.

Dispariția dialogului și dezbaterii

Din Germania și până în Africa, din Rusia și până la antipozi, liderii politici par să declare război noțiunii de dezbatere. Fie că este vorba despre o criză de sănătate publică (pandemia) sau despre război sau încălzirea globală, amenințarea este considerată prea mare pentru democrație, iar o condiție pentru a asigura însăși supraviețuirea pare să fie pumnul în gura celor care vin cu contraargumente. ”Dezinformarea” a devenit o noțiune atotcuprinzătoare, care delegitimează și incriminează deopotrivă. Dar cine stabilește ce este ”dezinformare” și ce nu este? O mână de ”experți” numiți de mari companii și de guverne.

Și astfel se ajunge la un scandal precum cel iscat recent în Marea Britanie (extins apoi în SUA) de compania PayPal. În urmă cu o lună, acest serviciu de plăți online a decretat că va confisca câte 2.500 de dolari din conturile clienților la fiecare încălcare a noii politici de utilizare. Îngropată undeva în stufoasa ”politică de utilizare” stă mențiunea că PayPal îi va sancționa nu numai pe cei care fără îndoială o merita – pe cei care incita la ură, care promovează pornografia, care discriminează grupuri de indivizi, care promovează consumul de droguri -, ci și pe cei care promovează ”dezinformarea”, termenul atotcuprinzător. Prima victima a noii politici a fost Free Speech Union, o organizație britanică care susține cauza angajaților în fața companiilor. Nu este limpede cum se poate disemina dezinformarea printr-un serviciu de plăți. Este limpede că cerberii de la PayPal colaborează cu omologii de la platformele sociale și alți giganți din Silicon Valley.

Cel mai probabil, nu marile corporații au avut inițiativa acestei ”poliții a gândirii”. Într-o recentă conferința de presa, cea în care a declarat că sabotarea gazoductelor Nord Stream este o ”oportunitate uriașă” pentru Europa, secretarul de Stat Antony Blinken a mai spus următoarele: ”Am spus limpede că, atunci când Rusia va face o asemenea mișcare, SUA, aliații noștri și partenerii vor impune costuri severe pentru indivizii și entitățile – din Rusia și dinafara Rusiei – care oferă susținere politică sau economică pentru încercările ilegale de a schimba statutul teritoriului ucrainean. Vom trage la răspundere orice individ, entitate sau țară care oferă sprijin politic sau economic încercărilor președintelui Putin. Departamentul Trezoreriei și al Comerțului vor trasa noile reguli pentru impunerea sancțiunilor pentru indivizii și entitățile care susțin în orice mod simulacrul de referendumuri și ocupația părților din Ucraina”.

Iată comentariul lui Matt Taibi, unul dintre puținii ziariști care a sesizat aceste afirmații ale secretarului de Stat Blinken. ”Nu putem ști la ce anume se referă un oficial al Departamentului de Stat când vorbește despre ”sprijin politic”, sprijin ”în orice mod”. De aceea a fost important precedentul listelor de suspecți de după PATRIOT Act. Întocmind liste, oficialii pot aduce atingere vieții noastre fără a ne înștiința și fără că noi să putem riposta. Chiar dacă, în 2019, Justiția a stabilit că listele cu suspecți de terorism încalcă Constituția, până la un verdict final pot trece si 20 de ani, iar asta presupunând că guvernul va dezvălui suficient de multe acțiuni ilegale, pentru a putea fi atacate în justiție.

De la Google, Twitter și până la Departamentul de Stat, am devenit o societate a listelor negre și se pare că anii administrației Bush au fost doar încălzirea”, scrie Taibi.

Cu un asemenea mecanism al delegitimării, incriminării, penalizării și ostracizării, neoficializat dar tot mai bine rodat, ordinea internațională bazată pe reguli va mai presupune mai degrabă liste negre și ”credite sociale” precum cele din China (autoritară), nu dezbatere și dialog.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 23

22 de Comentarii

  1. Se incearca arestarea lui Trump. Va iesii cu razboi civil si la viitoarele alegeri vom avea alta guvernare antiglobalista. Atunci razboiul se va termina brusc cu impartirea sferelor de influenta.
    Romanii cu gidanii si germanii la carma vor sfarsi tragic. O mie de ani duoa razboaiele dacice le-a trebuit poporului sa-si mai revina. Asa va fi si acum.

  2. Rusul nu stie decat de FORTA MILITARA. Atata timp cat ii esti superior, te respecta. Cum vede ca are un oarece avans, isi da imediat in petec (se suie pe divan).
    Rusii sunt o specie inca primitiva mental, care nu respecta decat fortza, la fel ca toti asiaticii. De aceea si sunt inclinati spre furt, masacre, cotropiri, subjugari.
    Putin este un specimen tipic al acestei rase. Are toate ,,insusirile” speciei din care face parte si de aceea este indragit de rusi: ii reprezinta perfect……[Rumburak]

  3. Anul 2022 e debutul actiunilor dar inca nu s-a terminat acest 2022.

  4. Ati vazut audierea din sparlamentul european unde unul din directorii Pfizer a recunoscut ca vaccinul lor n-a fost testat? Probabil e mai usor sa crapi stiind ca esti un erou empatic. Asa si cu razboinicii de tastatura, care de foarte multe ori sunt cobaii tampiti a lui Arahat si Rafila si probabil o sa fie si salvatorii planetei de besinile cu codoi.

  5. Sti cum Caline M. ? Raspuns la intrebarea ta, PROPGANDA e teleologica nu fara scop 😉 :
    A zis-o un suflet sensibil in „1984” LGTB-istul modest si fara marshuri ofensatoare, … ORWELL:

    – „cele 5 minute de ura, mental activa, zilnica ! goebelsian repetitiv !”

    PS: exista in turma noastra de hominide …mereu …specimene la margini care vad ami bine decat … the „alpha” animals 😉 🙁 !

  6. „Realitatea este că, fie suntem conștienți de asta, fie că nu, suntem deja în Al Treilea Război Mondial”

    Vor urma impartiri mari de teritorii (UKRAINA se destrama si asta i-a fost SCOPUL de la inceput al „24-joi”)…
    Marga si Dîncu ! STIU !
    (deja-n anumite cercuri … [si] Marga are realatii cu „nishte evrei” 😉 se stie ce-si-cum !)
    Voi fiti atenti la straniu-puerilizatele „predictii” ale lui MISHTEAUX 🙁
    „VINERI” … chiar vine ! La fel cum a venit „17 septembrie” 😉 si „ochii pe buteliile” explodate 🙁 !
    MDA …cine crede ca ” chestiile astea nu-s pregatite MINUTIUOS din timp … e novo-novice ! (= sa stea pe margine, pana-nvata !:( )

  7. @ [Brumburak] 12:11
    Te-ai vaxx-inat cu 3 doze. Cel putZin ! ?

  8. Păi vezi un pic de ce-ți livrează presa, media in general, altceva decât război pe toate fronturile,.Știri cu război, filme cu război, emisiune de știință cu arme teribile si ucideri mai garantate,.Deci ce editat mei va vrea un editat crescut pe nutreț cu burgeri care vede non stop astfel de ”vaccinuri” pentru creierul său ingust..Crezi că școala, sau societatea, părinții ori biserica il pot schimba ?? Slabe speranțe,..Niciodată bre,. Trebuie să se ardă, să se opărească singur, ca să realizeze măcar parțial de cât e ceasul..Iar asta va costa mult, nu doar pe el..

  9. ”Suntem în război de mult timp, dar nu am recunoscut acest lucru”
    -in raport cu Russia sua e intr-o „operatiune speciala”,
    a inceput de la cumpararea Alaskai.

  10. Rusului până nu-i da-i peste bot nu se liniștește. Dacă vrem să avem pace în Europa și în lume, Rusia e obligatoriu să fie înfrântă în acest război, altfel va fi jale.

  11. Oricum eu m-am vaXinat de mai putine ori fatza de cate ori l-ai pupat tu in dos pe Putina. Nici nu le mai stii numarul…….[Rumburak]

  12. Americanii nu pot sa negocieze o pace peste capul Ucrainei pt. ca ar insemna sa-si incalce principiile fundamentale pe care le-a enuntat in Dec 2021. Doar ucrainenii si rusii prin negocieri pot pune capat razboiului atunci cand se va crea un echilibru pe front…mai e de asteptat.

  13. ceea ce vad si orbii@, este faptul ca numarul idiotilor este in continua crestere , la acest numar ai aderat si tu , cu reale aptitudini ..! ogoaiete ca nu le ai cu astea ..!! incearca mai bine , manopera cu ” doua pe fata , una pe dos ”..!

  14. In explozia de la podul Kerci a murit si judecatorul care judeca un proces al fiicei liderului cecen Kadirov. este a 4-a victima, despre care autoritatile putinantropului n-au suflat o vorba, vestea aflandu-se din presa rusa.
    Ei ca sa vezi ce intamplare intamplacioasa si ce nimereala nimerita la fix!…….[Rumburak]

  15. Politica hegemonică a SUA, falimentară în Orientul Mijlociu și nordul Africii, se vrea a fi aplicată și în Europa, nu neapărat în Ucraina, deoarece nu are nevoie de un concurent pe plan economic și financiar. Actualii lideri europeni, mai exact niște nulități, au intrat în jocul americanilor și pun în pericol stabilitatea UE. De ce nu se negociază? nu cumva se vrea un conflict armat mai devastator, care să afecteze toate statele UE? Totodată, SUA, conform doctrinei lor militare, orice conflict armat trebuie să se desfășoare departe de granițele lor, actualul conflict ruso-ucrainean le-a venit mănușă. Acum este ocazia, chiar de ambele părți, să fie verificate și testate noile categorii de armamente și tehnică militară, concomitent cu înlocuirea și distrugerea celor vechi, a căror casare ar fi la fel de costisitoare ca și războiul. Nu asta s-a văzut din ajutoarele militare date de toți susținătorii Ucrainei? În același timp se relansează industria militară, aducătoare de mai profituri vulturilor războiului.

  16. Plin de armchair warriors si aici pe forum. De ce nu mergeti pe front, combativilor? Va plateste bine cersenschi, va da arme, puteti lupta pe bune cu salbaticii de la rasarit. Daca doar va porcaiti pe forum, n-ati rezolvat nimic, nu tremura nimeni de frica voastra, dati din plisc inutil.

  17. Foarte multa lume buna este „revoltata” de subiectul Putin dar declaratiile valoreaza cat un suspin la vreme de seara in fata televizorului.Nevoia de a crea imagini distorsionate in dauna dezbaterii pro-contra dovedeste slabiciune desi se doreste a trece drept clarviziune.Ca intotdeauna roata de rezerva a politicii externe europene,Borrell,sugereaza, precum un catel in spatele stapanului,o riposta dura antinucleara.Biden spune ca nu vede inca miscari in acest sens pe teritoriul rus dar suspinatorii de serviciu dau in fiecare seara cu nucleara peste urechile auditorilor.In acest timp de demonizare Putin propune crearea unui hub energetic in colaborare cu Turcia pentru aprovizionarea la pret corect a Europei.Ce sa faca US si UE,sa-l excluda pe Erdogan din NATO?
    Razboiul dezinformarii pare anulat prin o abila propunere economica.Daca Germania a subscris la blocarea Nord Stream2,Turcia are ocazia sa devina mai importanta in zona decat este acum.
    De castigat vor avea si Rusia si Turcia.Ifosele de fata mare intarziata ale Europei se vor dilua in baclavaua turceasca iar Germania va cumpara acelasi gaz dar cu alt nume si de la un intermediar din acelasi lagar-NATO , Ucraina si Polonia vor sta la coada la vestitul editat turcesc.

  18. Idealistii razboinici sunt doar niste fiinte deranjate mental. Exemplu Bolton care propune schimbare de regim la Moscova! Si cum crede deranjatul asta mental ca va face schimbrea de regim? Cu ong-uri in strada ca pe maidanul din Ucraina ? Se imprieteneste cu baietii din FSB care vor deodata sa devina slugile lui Biden si Sorosh? Or sa vrea generalii rusi sa-l dea jos pe Putin si sa puna o Ursula sau o Maia sorosista?? Oameni dusi cu capul elucubreaza fara medicatie adecvata si ne baga pe noi in razboiul trei mondial.

  19. Exact cum ma asteptam.Pentru un proces banal de despagubiri civile al fiicei unui sef apropiat de Putin, se induce incet ideea ca de fapt rusii au aruncat in aer podul.Peste o saptamana va fi un „adevar”.

  20. Razboiul v a cistigat de Rusia iar cine crede ca NATO are armata serioase este prea prost ,NATO este in vizorul BRICS plus alte tari nucleare care au mai multi militari decit NATO toata populatia impreuna dar problema este ca RO si Polonia o sa piarda cel mai mult din acest conflict

  21. Orientarea putinistoida a ziarului e evidenta , mai ales prin prestatiile unor rusofili notorii precum ; Severin , Marga , Stireanu , Marchevici , i tak dale ! Dar si prin cenzurarea opiniilor contrare . Traiasca libertatea cuvantului si a presei ! Slavit sa fie numele lui Nistorescu ! Amin !

  22. Cu razboiul asta termo-nuclear aflat in desfashurare am uitat ca CIA l-a assasinat pe preshedintele Haiti: Juvenal Moise. Politzia locala a investigat crima shi a spus clar ca militari Columbieni platitzi de CIA au assasinat preshedintele shi au avut shi complici locali intre timp fugitzi in SUA. Totzi Haitienii au ieshit sa protesteze impotriva Americanilor assasini shi acum SUA invadeza Haiti pentru a extermina Haitienii „inferiori” de „rasa Africana”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.