Date pentru luna ianuarie

Cum mai stăm cu investițiile străine și datoria externă

bani-moneda-romania-inflatie

În luna ianuarie au scăzut și investițiile străine și datoria externă.

Potrivit unui comunicat al BNR, investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat în ianuarie 310 milioane euro, comparativ cu 387 milioane euro în luna ianuarie 2017, iar datoria externă totală a scăzut cu 651 milioane euro.

La investiții, participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 186 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 124 milioane euro.

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat în prima lună a anului un excedent de 216 milioane euro, comparativ cu 258 milioane euro în luna ianuarie 2017; în structură, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 169 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare, balanța veniturilor primare și balanța serviciilor au înregistrat excedente mai mari cu 69 milioane euro, 55 milioane euro și respectiv 3 milioane euro.

Datoria externă pe termen lung a însumat 67,687 miliarde euro la 31 ianuarie 2018, reprezentând 72,5% din totalul datoriei externe, în scădere cu 1,6% faţă de 31 decembrie 2017. Datoria externă pe termen scurt a înregistrat nivelul de 25,616 miliarde euro (27,5% din totalul datoriei externe), în creştere cu 1,7% faţă de 31 decembrie 2017.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 13,8% în luna ianuarie, comparativ cu 20,4% în anul 2017. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri şi servicii la 31 ianuarie 2018 a fost de 5,5 luni, faţă de 5,4 luni la 31 decembrie 2017.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 ianuarie 2018 a fost de 83,5%, comparativ cu 86,4% la 31 decembrie 2017.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

2 Comentarii

  1. cu câteva mici diferenţe: există români care-si trimit banii la extern şi există români care apar ca investitori străini, şi există spălări( externalizări ) de fonduri al societăţilor străine prin romania. există datorii false prin credite false acordate de mamă către filială. există împrumuturi reciproce la dobanzi false ca să se justifice un robor, etc… deci din punct de vedere financiar la noi e un stabiliment, iar matroana este BNR.

  2. Si ROMAN-ul , galben si frumos , crapa in liniste de foame!
    Hai ca ne merge bine! – scuipa Mugurel printre dinti procente!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.