PSD mimează democrația internă

Cum să schimbi doar „nebunii“

Conducerea națională a PSD a ieșit puțin șifonată în ochii propriului activ de partid după ce a schimbat, pe repede înainte, doi premieri cu tot cu guvernele lor în doar un an. Instabilitatea politică din țară, girată de PSD și repetată chiar, le-a fost imputată social-democraților și de către o parte dintre factorii decizionali europeni. Supărarea externă s-a combinat cu lipsa de performanță a unor măsuri guvernamentale și a condus la o ușoară fragilizare a bazinului electoral tradițional al PSD. Pierderea coeziunii asupra propriilor electori i-a pus pe gânduri pe cei din conducerea centrală. Zâzania a fost și mai tare sporită de tirul de acuzații privind acest neajuns intempestiv, conexat și cu devoalarea unor întâlniri atipice din diverse locații conspirative dintre Liviu Dragnea, George Maior, Florian Coldea și Laura Kovesi. Ca să pună capăt acestor presiuni, liderul PSD a preluat ideea opozanților săi privind organizarea unui congres extraordinar în care să-și pună la bătaie mandatul de șef. Numai că planul destul de șocant și aparent curajos este doar un simplu joc de imagine.

Cu mani pulite printre insurgenți

Statutul PSD nu permite o asemenea răsturnare de situație la congresul de sâmbătă decât după ce, anterior, ar fi fost modificat. Este adevărat că vor fi operate unele schimbări în regulamentul de funcționare al celui mai mare partid din România în baza propunerilor teritoriului și care vor întruni o majoritate, însă aplicarea lor se va face ulterior. Numai că înlăturarea lui Dragnea printr-o lovitură-fulger aproape că nu are nici măcar o șansă. Și asta, mai ales în condițiile în care acesta a fost votat, pe rând, în 2015, de fiecare organizație în parte. Deja s-a dat startul acelorași tip de conferințe județene și peste 20 de organizații n-au avut nicio altă variantă la Dragnea și au și anunțat rezultatul favorabil pentru actualul lider. Modificarea modului în care președintele PSD este ales și demis acum este o tematică ce le dă mari bătăi de cap insurgenților din partid. Încă președinte executiv al PSD, senatorul Niculae Bădălău, este unul dintre cei mai fervenți susținători ai acestei modificări. Și pentru că l-a călcat suficient de tare pe bătături pe Dragnea atunci când s-a poziționat în tabăra lui Mihai Tudose, baronul „Ficățel“ de Giurgiu vrea acum să scoată castanele din focul modificărilor cu mâinile altora, astfel încât să nu fie marginalizat și ocolit de toată lumea pe viitor. Unite sau nu, „mâinile“ disponibile de care vrea să facă uz Bădălău sunt cele ale lui Codrin Ștefănescu, Ecaterinei Andronescu, Marian Oprișan, Gabrielei Firea și ale lui Florentin Pandele. Pe lângă aceștia, mai există și o facțiune care pendulează între centrii de putere mai mici sau mai mari. Primarul Sectorului 5, Daniel Florea, se vrea șef la PSD București – Ilfov în locul lui Firea. Și Claudiu Manda, cândva omul lui Adrian Năstase, joacă și el tare, prin Parlament.

La rândul său, și Liviu Dragnea vrea să facă puțină curățenie și să-i repoziționeze pe anumiți fideli de-ai săi în structura Biroului Permanent Naţional. Organizarea de alegeri pentru funcțiile de vicepreședinți se impune, mai ales că se dorește ca noul BPN să fie reprezentativ pe regiuni şi să cuprindă mai multe femei, după modelul ţărilor nordice. O parte dintre liderii PSD și-au anunțat intenția de a candida pentru ele. Pe mai multe voci, președinții organizațiilor județene se cer și ei vicepreședinți. Pe lângă aceste posturi, liderul PSD nu ar refuza nici operarea de schimbări la nivelul președintelui executiv, al secretarului general și al celui adjunct. Pentru funcția cu nr. 2 în Kiseleff există trei pretendenți. Primul care și-a anunțat intrarea în cursă este Marian Oprișan, liderul PSD Vrancea. Numai că în jocurile din PSD, de susținerea lui Liviu Dragnea se bucură și alți doi lideri importanți, respectiv Marian Neacșu, actualul secretar general, și Mihai Fifor, ministrul Apărării.

Cine sunt marii perdanți de dinaintea luptei

Secretarul general adjunct, Codrin Ștefănescu, nu ar mai fi în cărți de sâmbătă încolo pentru funcția pe care încă se mai află. Și Niculae Bădălău va avea o soartă similară, acestuia subliniindu-se deja că „are suficientă influență în Giurgiu și că este și senator“. Și cei câțiva oameni impuși de Ion Iliescu, printre care și fostul ministru al Culturii Ionuț Vulpescu, nu ar avea ce să mai caute pe funcțiile decizionale ale PSD. Același destin îl vor avea și pesediștii care i-au rămas fideli fostului premier Victor Ponta. Numele cu cea mai mare rezonanță este cel al fostului șef al Sănătății Nicolae Bănicioiu. În ciuda unor pronosticuri care se confirmă deja pentru anumite posturi, întâlnirile de taină nu vor conteni până la ora congresului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Anca Toader 86 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Vanzoleala printre securistii de … stanga ! ” Peonul de Telemorman harsit de frigerea in bulane cu greii social-democrati Ion si Iliescu, Adrian si Nastase, Mircea si Geoana, Victor Viorel si Ponta, trage sforile sa ii mearga bine si pe viitor in trena sa cu modestii Fifor si Mihai, Marian si Neacsu si altii ! Sa vedem zice chiorul sa auzim zice surdul ! p.s.- oricum zvonul ca sotul doamnei Carmen merge la U.E. pe scaunul omului ala incruntat, polonezul Tusk parca se aude asa un usor murmur de zicere: ” tineti minte trei cuvinte Liviu Dragnea … oarece Presedinte ”

  2. De guvernare cine se ocupa?
    Nimeni, PSdeii sunt ocupati cu Congrese, Sedinte, Comitete si Comisii, intalniri de taina, intalniri la ZI inainte de Congres, Intalniri DUPA Congres, sedinta coumna a aliantei PSD-ALDE…..
    Cine guverneaza Romania de 1 an de zile!?
    NIMENI, d-aia se duce de rapa!

  3. Toate partidele au printre membrii lor oameni de valoare si onesti.Revoltator este ca oamenii onesti nu pot ajunge in pozitii de decizie.Caragiale a constatat cu amaraciune ,ca in Romania mereu ajung la conducere indivizi mai canalii decat Catavencu si mai prosti decat Farfuridi.Fiecare partid tinde sa devina o turma supusa unui cioban, care are in apropiere un grup restrans de dulai , mai multe javre si mai multi catei.Cine incearca sa maraie este sfartecat de dulai , javre si catei.Acum situatia este la fel ca in Congresul PCR, in care Parvulescu a fost redus la tacere de catre turma. Daca Parvulescu era lasat sa vorbeasca , poate avea loc si in Romania o tranzitie pasnica , controlata si fara victime . Exista democratie in partidele din Romania ?

  4. Firea poate ara dreptate… cand spune ca …nu este ajautata!!!

    Dar spusele lui Firea ,in pragul unor alegeri in partid, lasa impresia ca ameninta daca nu va mai fi aleasa…

    Pt, ca atunci nu stiu din ce functie politica si-ar mai da demisia!!!!????

    Trup si suflet pentru needucatul mincinos Ponta, Firea uita ca fara psd era nimeni absolut.

    A ajuns primar cu putine voturi – putini la vot – si acum ameninta psd-ul. Gest mizerabil!

    Poate se ocupa si de cimitirele din capitala acpolo unde domneste mizeria si lipsa canalizarii si nu-i trebuie acordul niciunui ministru, director, etc.

    Asa ca sa arati ca vrei dar nu poti din cauza altora… este o aparare gresita.

  5. E penibil pentru un ziarist sa-i dea inainte cu propaganda in ciuda evidentei. Exista azi evidenta covarsitoare ca instabilitatea politica de dupa alegerile din 2016 a fost provocata nu de PSD, care de altfel nu avea decat interesul sa fie lasat sa guverneze in liniste, ci de atacurile unor institutii ale statului in frunte cu DNA asupra guvernului si de scoaterea de catre Iohannis a sustinatorilor lui in strada impotriva guvernului, cu concursul unor institutii ale statului.

    • Penibilule,nu numai ca esti penibil dar poti sa spui ce arguente ai cand zici ca PSD nu a fost lasat sa guverneze?Nu a fost lasat sa dea Ordonanta 13-asta nu facea parte din programul de guvernare.Niciuna din promisiunile sforaitoare privind cresterea nivelului de trai nu a fost respectata,din contra inflatia a crescut cu 4 procente.Au cautat gaura de 10 miliarde lasata de guvernul precedent-n-au gasit-o,in schimb au facut imprumuturi de 10 miliarde EURO indatorand tara.Unde sunt acesti bani?ai vazut macar o investitie?Mai vrei,ca mai am.Cei de teapa ta ar trebui sa stea ascunsi.Singura lor politica este ALBIREA DOSARELOR CERCETATILOR PENALI si,si mai rau-LIBER LA FURAT.

  6. „Singura mafie organizată din lume este cea politică. Restul mafiilor sunt dezorganizate.” Este opinia fiului unuia dintre cei mai temuți gangsteri al lumii, decedat, Pablo Escobar de Medelin, Columbia. Pare chiar transparentă această mafie, mai ales la noi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.