"Poetul nu loveşte coloana de minuni a lumii, că e om bun..."

Cum să treci prin BAC cu puțin umor și multe… perle

Elevii care au susținut Bacalaureatul la limba română i-au făcut și anul acesta pe profesori să izbucnească în hohote de râs după ce le-au citit lucrările. Mai cu emoții, mai fără- pe ici, pe colo prin punctele esențiale- mai cu puțină româmă, mai cu umor, elevii au reinventat puțin limba și literatura română. Sigur, schimbând sau adaptând scrierile poeților și scriitorilor…

La subiectul al treilea, elevii de clasa a XII-a au avut genul liric. Cei de la real au avut de ales între Mihai Eminescu și Tudor Arghezi, în timp ce elevii de la uman au avut Ion Barbu sau Lucian Blaga.

Comentariile la poeziile lui Eminescu nu au fost lipsite de perle.

„Luceafărul îi spune supărat fetei că nu mai vine la ea, pe pământ, că are lut pe faţă (n.r. chip de lut) şi nu o mai vrea. Apoi pleacă trist şi rece spre cer…”, a scris un elev.

„Cătălin, un paj ce se ţine de rochia fetei, îi zice că dă el în bobi (n.r. poetul spune că îi explică bob cu bob), să afle pentru ea ce e cu amorul”, a un altul.

Elevii cu imaginație bogată au comentat și poezia lui Arghezi, „Testament”. 

„Poezia se numeşte aşa, că Arghezi şi-a lăsat în testament poeziile fiilor lui din toată lumea, că altceva n-a avut de lăsat”, a explicat un elev.

„Poetul nu loveşte coloana de minuni a lumii, că e om bun şi are milă de ele”, a fost explicaţia unui elev cu privire la poezia „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” de Lucian Blaga, potrivit Antena3.

Un alt elev a avut o conversație foarte amuzantă cu un reporter. 

Reporter: “Cum ţi s-a părut examenul?”
Elev: “Uşor”
Reporter: “Ce-ai scris, Eminescu sau Arghezi?”
Elev: “Niciuna”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.