Cursa pentru înarmarea Arcticii

NATO şi SUA îşi semnalează intenţia de a-şi spori prezenţa în Arctica, în contextul activităţii militare tot mai intense a Rusiei în propriile regiuni arctice, relatează DPA.

„NATO trebuie să îşi crească prezenţa în Arctica”, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, pentru ziarul Welt am Sonntag din Germania.

El a adăugat că Rusia este pe care să îşi redeschidă bazele din epoca sovietică din teritoriile sale arctice şi să staţioneze acolo arme de ultimă generaţie, cum ar fi rachete hipersonice.

China şi-a arătat la rândul său un interes tot mai mare în regiune, a mai spus Stoltenberg.

Vineri, Departamentul de Stat al SUA a anunţat că va numi în premieră un ambasador în regiunea arctică. Planul, care mai trebuie aprobat de Senat, are ca scop promovarea „intereselor americane şi cooperarea cu aliaţii şi partenerii din Arctica”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat.

Regiunea arctică include teritorii care aparţin Rusiei, Statelor Unite, Canadei, Danemarcei, Finlandei, Islandei, Norvegiei şi Suediei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

20 de Comentarii

  1. „NATO şi SUA îşi semnalează intenţia de a-şi spori prezenţa în Arctica…” În Arctica și deasemenea în Russia și China. Și pe Lună că e o alianță defensivă.

  2. Resursele si artefactele de sub gheata trebuie asigurate din timp. Momentul este mai mult decat oportun.

  3. Cam asa a inceput si dezastrul URSS.
    Cu programe de inarmare in spatiu. Economia URSS a fost bagata in colaps.
    In mandria lor prosteasca se pare ca rusii nu invata nimic din greseli.

  4. NATO, fiind MINCINOS constituita ca sa apere zona Atlanticului de Nord, se intinde mai ceva ca raia. Afganistan, Irak, Libia, Iugoslavia, toata UE, iar acuma si Arctica. Bai, NATO, in Sahara, nu va duceti? E misto acolo, stati la plaja si scapa lumea de voi.

  5. Păi există o convenție, un angajament al tuturor statelor de a nu face baze militare in Arctica.. Pe acest continent nu se permite legal decât prezența cercetătorilor, nicidecum a soldaților și armelor..D ce nu se respectă vorba dață, angajamentul luat, mai ales de o organizație defensivă,. Se caută gâlceavă și motive de conflicte armate ?? Unii, foarte democrați, au turbat..

  6. Tre’ sa topeasca ghetarii! Si cum sa topeasca daca nu cu praf de arme?

  7. Deageaba … rusi-s deja ATOMIC acolo
    si-si vor apara intaietatea PETROLIERA 😀
    😛
    DA ! E adevarat ca USA saliveaza pe margini …insa aum mare teama de TRIADA (cu Cobalt !) rusanaca !
    Sa vazut si-n interventia NATO :)))) de parte ukranilor acum de facto fara tara si auto-exilati
    Ardelenilor vedeti cat de usor se poate sparge o tara …daca MARILE PUTERI o vor ?
    daca nu …obesrvati soarta Ukrainei garantata ca stat de mai multi ….

    ORBAN joaca o carte cum multi asi ! 🙁

  8. Păi cum rămâne cu flancul estic?..Ce face acum navetistul, o să ia drumul Finlandei?…mă rog acolo are unde trage la premieră, are asta o poftă nebună de trageri la bare de o să sara răvășitoare din papuci..

  9. Mare lup ,aia-i Antarctica bre ! Cu pinguini cu tot ! Arctica nu-i continent bre !!!
    Am fi bucurosi daca tot otan-ul s-ar muta la polul Sud ! Ar fi pace in lume !
    Shalom !!!

  10. Nu vi se pare ciudat că în privința Antarcticii toată lumea e de aceiași părere?
    Tratatul Antarcticii „a fost primul acord de control al armamentului semnat în timpul Războiului Rece”.
    Nimeni nu poate merge fară aprobare, un permis. Cine-l dă?
    Altă ciudățenie, nu par a fi zboruri comerciale deasupra Antarcticii.

  11. Cam tarziu s-au trezit. Rusii au baze militare si la Vladivostok, la Murmansk si nu numai. Submarinele rusesti patruleaza permanent, iar avioanele zboara pana la Polul Nord. Americanii au pierdut deja startul, iar armatele UE se uita de pe margine.

  12. Si pentru ca in Arctica sunt resurse naturale, Suedia si Finlanda, „speriate de situatia din Ucraina”, s-au „hotarat” sa intre brusc in NATO.
    Ca de obicei cand are loc un eveniment: o explicatie prosteasca pentru prostime, si alta pentru cercurile puterii.
    Esential ramanand cuvantul magic: S E C R E T.

  13. Bao A.C., sa moara copiii tai ca nu cenzurezi? E valabil si pentru ala care zice ca postez prea repede.

  14. Dar ce ar fi daca acest NATO nu ar mai exista ,nu ar fi mai bine pt. intreaga omenire ?

  15. tetea – Tragi ceva pe nas ,sau obijnuesti sa bei alcol in fiecare zi, pt. ca majoritatea opiniilor scrise de dumneata ,se potrivesc ca nuca in perete.

  16. D-le Dumitrescu, opiniile mele se bazeaza pe informatie, nu ce am visat azinoapte sau cum mi-ar place mie sa fie.
    Daca vorbiti de tetea de la 13:04 ala e o clona, un retardat.

  17. tetea – Scuzele mele, eu ma refeream la Editat de la 13:04 care semneaza opiniile lui cretine ,cu acelas pseudonim ca al D-vs. Poate ar fi cazul sa va schimbati pseudonimul ca sa nu mai fiti injurat de pomana .

  18. @Vanatorul de javelini: Primii care au trecut pe sub banchiza polara au fist americanii, respectiv submarinul ‘Nautilus’, cu propulsie nucleara, pe la minlocul anilor ’50. De ce spui ca americanii au pierdut startul, asa ca sa dea bine la sputnik.md sau Russia Today?

  19. … pentru ca n-au voie sa stationeze naval in zona, de nici un fel …= nici macar petrolier-sondativ 😀 !
    Tu nu esti la curent cu ce-a impus Rusia tuturor navelor (fie ele americane) … navigand agale prin zona arctica
    masiv ATOMIZATA(!) de rusi ? (= Fara escale prin zona ! )
    Daca nu si-au fcaut pana cum BAZE MILITARE-n ARCTICA … cum isi vor face yankeii de-acum incoloooo 😉

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.