Ce e culturalul?

Nicolae Manolescu

Nicolae Manolescu crede că e firesc să considerăm că nicio cultură nu e universală... Dar matematica? Nu formează ea un chip al culturii cu valoare universală? Ea nu aparține culturalului? E clar că Manolescu se gândește la culturalul diverselor mentalități când folosește conceptul de cultură… De ce uităm oare atât de ușor adevăratele forme ale universalului? Matematica, muzica, mistica, de pildă?

De ce avem tendința de a reduce culturalul la expresiile sale turnate în mentalități? Pentru că suntem literaturocentrici? Nu eurocentrici, ci literaturocentrici. Eurocentricul care a fost Einstein avea altă viziune despre centralitatea spiritului european.

Considera că ecuațiile fizice ale matematicianului James Clerk Maxwell și geometria lui Riemann formează o centralitate a rațiunii în care se deschide un abis de cercetat: o rațiune mai adâncă…

Câți dintre noi am aflat oare că ecuațiile lui Maxwell despre electromagnetism permit monopoluri, adică o asimetrie nord-sud?

Confirmarea experimentală a acestei soluții matematice ar revoluționa paradigma înțelegerii lumii. Oricum, ecuațiile lui Einstein au schimbat deja înțelegerea lumii mai drastic decât au făcut-o Iliadele și Odiseele, tragediile shakespeariene și romanele epocii moderne. Nivelul mental al mentalităților a luat-o mult înaintea nivelului lor sufletesc.

Acolo e cultura cu adevărat universală a vremii noastre, așa cum, în vremea tragediilor antice, ea se ridica până la sublim prin dialogul dintre legea divină și legea naturală.

Recomand celor interesați o capodoperă de claritate peste nivelul clarificărilor concepute de Hawking. Este Ecuația lui Dumnezeu”, scrisă de Michio Kaku, în românește la Editura Trei, București, 2022.

Da, eurocentrismul a existat și există încă, pe bună dreptate: nicio altă civilizație nu a reușit să pună matematicul atât de adânc în slujba progreselor cognitive. Noii eroi ai noii Iliade sunt Pitagora, Euclid, Platon, Aristotel, Galilei, Newton, Maxwell, Einstein, Schrödinger, Bohr și Heisenberg.

Noi, ceilalți, care mergem înainte cu Homer, Eschil, Sofocle, Shakespeare, călătorim în trecut, nu suntem deloc contemporani cu conștiența timpului nostru.

Fără ecuațiile lui Newton, n-ar fi fost revoluția industrială. Fără ecuațiile lui Maxwell, n-ar fi apărut revoluția electrică. Fără ecuațiile lui Heisenberg, nu s-ar fi dezvoltat revoluția electronică. Mentalitățile au urmat, ca fiind consecințe, aceste revoluții tehno-științifice. Faptul că azi unii progresiști vor să impună corectitudinea politică într-o regiune sau alta cu mentalități ce n-au fost influențate încă nici măcar de revoluția industrială, acest fapt vorbește de incultura lor în materie de izvoare ale tehno-științelor. Atât de mare a ajuns să fie prăpastia dintre sufletesc și mental. Sufletescul din spatele ideologicului disprețuiește matematicul Qui fait marcher le piston?”, adevăratul universal. Și bate toba că nu există culturi universale.

Ignoranța generală cu privire la izvoarele matematice ale modernității permite sufletelor cu spirit fals să imagineze că unicul fenomen important ar fi vărsarea în mare a apelor acumulate de acele izvoare. De aici se nasc falsele ideologii, adică iluzia că sufletescul modern ar putea conduce mentalul, când în realitate exact inversul este adevărat. Oricât, de pildă, a ținut Einstein sufletește la imaginea unui univers static, propriile sale ecuații arătau că acest univers este expansionist și că ar putea fi, în anumite condiții, contracționar. Universul static era un fals de origine mitologică ce devenise garanție sufletească a armoniilor stabile.

O mare tulburare sufletească are a avea loc dacă se va vădi că polaritatea nord-sud nu este o simetrie.

Ideologicul joacă aici, în modernitate, rolul pe care l-a jucat credința în puteri magice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Ioan Buduca 1114 Articole
Author

37 de Comentarii

  1. Muzica, matematica, DA, sunt universale. Misticismul nu prea! Mai degraba botanica.

  2. mai, nea Buduca, de ce ce il pui mata in discutie pe acest Manolescu, de parca ar fi Berdiaef. Asta e un mic plagiator, nu -l mai baga la pachet cu supozitiile matale bizare si ieftin senzationaliste

  3. Eminescu a intuit, a știut despre delpasarea spre infraroșu și la descris expansiune universului înainte de teoria relativității generalizate și ecuațiile lui Friedman.
    “La steaua care-a răsărit
    E-o cale-atât de lungă,
    Că mii de ani i-au trebuit
    Luminii să ne-ajungă.”
    ( A știut că deplasându-te cu vieza lumii când te-ai întoarce pe Pâmânt au trecut mii de ani. A știut inclusiv că timpul (vremea) apare cu Big Bang. A intuit determinismul: Și tot așa principiul incertidudinii, al atemporalității și existenței lui Dumnezeu simultan peste tot: “NOI NU AVEM NICI TIMP, NICI LOC / Şi nu cunoaştem moarte.”
    “ Porni luceafărul. Creşteau
    În cer a lui aripe,
    SI CĂI DE MII DE ANI TRECEAU
    ÎN TOT ATÂTEA CLIPE.
    Şi din a chaosului văi,
    Jur împrejur de sine,
    VEDEA, CA-N ZIUA CEA DENTÂI,
    Cum izvorau lumine;
    Căci unde-ajunge nu-i hotar,
    Nici ochi spre a cunoaşte,
    Şi vremea-ncearcă în zadar
    Din goluri a se naşte.”
    “ La-nceput, pe când fiinţă nu era, nici nefiinţă,
    Pe când totul era lipsă de viaţă şi voinţă,
    Când nu s-ascundea nimica, deşi tot era ascuns…
    Când pătruns de sine însuşi odihnea cel nepătruns.
    … N-A FOST LUME PRICEPUTĂ ȘI NICI MINTE S-O PRICEAPĂ,
    Căci era un întuneric ca o mare făr-o rază,
    Dar nici de văzut nu fuse şi nici ochi care s-o vază.
    … DAR DEODAT-UN PUNCT SE MIȘCĂ… cel întâi şi singur. Iată-l
    Cum din chaos face mumă, iară el devine Tatăl!…
    PUNCTUL-ACELA DE MIȘCARE, mult mai slab ca boaba spumii,
    E STĂPÂNUL FĂRĂ MARGINI peste marginile lumii…
    De-atunci NEGURA ETERNĂ SE DESFACE ÎN FÂȘII,
    De atunci răsare lumea, lună, soare şi stihii…
    De atunci şi până astăzi colonii de lumi pierdute
    Vin din sure văi de chaos pe cărări necunoscute
    Şi în roiuri luminoase izvorând din infinit,
    Sunt atrase în viaţă de un dor nemărginit.”

  4. Nombrilistul manolescu, aflat in slujba comunistă de deturnare a literaturii romane, scula la basculata cu cadavre literare, este irelevant si poate fi chiar compromitator in discutie. Lume stupidă!

  5. Văzui poza ipochimenului Manolescu, zimbaret nevoie mare, Editat el, și am crezut că a fost pensionat.

  6. Einstein, intre 1915-1922 a folosit drept „univers”, in teoriile sala SR si GR, ceea ce se cunoștea la acea vreme … Galaxia noastra, Calea Lactee ca ultima „realitate universala” cunoscuta în acea vreme. De tip static si rotational. De abia între anii 1922-1930, Hubble dovedește existenta altor galaxii si a unei noi „realitati universale” Universul Extragalactic care înglobează si Galaxia noastra. Acest nou obiect cosmologic descoperit în 1930, se află in expansiune. Aceasta expansiune a Universului Extragalactic explică (in mod natural, si pas cu pas in cursul expansiunii sale) formarea particulelor, atomilor, moleculelor si apariția vieţii. In anul 1930, Einstein se întâlnește cu Hubble, si isi schimba radical modelul sau de univers, adoptând teoria Universului Extragalactic, aflat în expansiune dinamica.
    Matematica este tot un limbaj … un limbaj formal. Omenirea foloseste, dupa 1610, de la Galileo, atat limbajele naturale cunoscute si vorbite, cat si limbajele matematice cele folosite în științele naturii dar si in logica si in științele tehnice si de tip IT. Toate limbajele poseda o semiologie, o logica, o semantică, o gramatica proprie.

  7. Nu ni se spun argumentele lui Manolescu in sprijinul afirmatiei sale, dar berbecii ( aflati la calcaiul marelui critic) sar sa-l balacareasca in necunostinta de cauza. Apropo, matematica este matematica iar cultura este cultura.

  8. Manolescu ăsta murea sa fie președinte în 96, dar l a ales Coposu pe marele gargaragiu și hahalera Constantinescu. Eu nu știu de ce e atît de prețuită amintirea acestui bătrîn pușcăriaș, Coposu?

  9. Dacă esți de liceu real și faci greșeli de ortografie sau greșești sensul cuvintelor intri, pe bune, la analfabet. Dacă ești de liceu uman și nu știi ce-i o piuliță sau undă, dar folosești cuvinte ca vehiculează, propulsează, reziliență, redundant, etc… intri la intelecual.

  10. Ba dimpotrivă, e foarte bine sa il analizeze.căci domnul care deține toate funcțiile posibile si-a arogat de buna vreme o pozitie de MARE conducător care face si drege, decide totul. Inclusiv cum e cu ierarhiile, cu cultura..
    Replica intreligentă a domnului Buduca e salutara.

  11. Matematica e stiinta TAUTOLOGIEI (in cel mqai abstract sens al cuvantului)
    si pentru ca orice TAUTOLOGIE sta pe AXIOMELE ei
    depinde de AXIOMELE pe care-i construita …vezi geometria euclidiana vs cea lobacewskiana …deiferite printr-o singura axioma/postulat … „cat de paralel sunt PARALELEL”

    Matematica fiind o tautologie … in care se construiesc LA INFINIT reguli(=theoreme) dintr-un numar finit de axiome
    (ele insele alese dupa cum le vrea universul , desi matematica e mai vasta ! multi sentraba de ce universul e matematic = e pentru ca alegem noi o matematica pe masura lui)

    Putini stiu ca MATEMATICA tine enorm de mult de PSIHOLOGIE … OMUL O COSTRUUIESTE din axiome si reguli generative … intr-un gigantic(uman) univers ierarhic structurat … regula de baza e … orice operatii sunt corecte daca prin ele transformational se conserva INPUT-ul … dupa legi finite ! adica daca 1+1=2 in orice matematica posibila …
    😀
    Manolescu nu greseste (mult!) 🙂

  12. „Ignoranța generală cu privire la izvoarele matematice ale modernității permite sufletelor cu spirit fals să imagineze că unicul fenomen important ar fi vărsarea în mare a apelor acumulate de acele izvoare. De aici se nasc falsele ideologii, adică iluzia că sufletescul modern ar putea conduce mentalul, când în realitate exact inversul este adevărat”
    Domnul Spanul … dumnevostra inainte de-a gandi ceva … va hotarati constient intr-un univers premergator ACTELOR GANDIRII ce sa ganditi ?#
    RATIUNEA e o ILUZIE … e subconstienta si …doar creierul creaza o ILUZI de „constienta geneza” a gandurilor !
    reganditi lumea … cat timp ganduriel-ti vin de „undeva” si nu le poti forta cum nu poti forta raspunsul al un test de matematica
    ci scoti din memorie doar ce-ai t, pre-gandit
    la fel gandurile cuiva depind de BIOGRAFIA cuiva … n-ai cum cere unui ne-educat GNADURI NSOFISTICATE …pentru ca gandurile vin din ce-ai invatat , gandit si te la GENETICA proprie si MEDIUL …material … s-o faci !
    Gandurile nu-s spirituale …ci au MEREU un substrat material … avand asta, depinzand chimico-fizic de lume … ne sunt o iluzie
    c-ar fi spiritual-indpendente ! „universul spiritual” …e pur si simplu un UNIVERS VIRTUAL copiat SIMPLIFICAT (= erorile-s inevitabile) de corp din universul real … de afara …

    😀

  13. Iar il revigorati si pe asta? Lasati-l sa balteasca in zoaia lui si nu-l mai deranjati!

  14. … ideia conteaza mai mult
    forma ideii odata bine-gandite
    e doar chestie de timp si …harnicie !
    Nu mai critica pro-forma la destepti … critic-o insa la prosti
    Jignesti un destept cu critici pro-forma … dresezi mai bine-ntr-un limbaj de comunicare
    un prost daca-i repeti pentru ca uita 🙁 regulile ….etc.
    Ce faci tu e o jignire a minti cuiva … cu execptia ca prostii si-o merita ! 🙂

  15. Agent de influență strain, precum , la vremea lui, paronimul.sau Maiorescu.

  16. O poveste spune ca Einstein a fost toata viața la fel de supradotat ca in tinerețe si la senectute. Un causeur de ecceptie si un glumet fin.Teiria atribuita lui at fi fost ” inspirata” de la H.Poincarre.Stiti, Biroul.de brevete Elvețian, convenabil…Legendarea se face pe acelasi model ca la Zdrelinski,
    Gen Burion, Molda Geir, Reageen, Bush, Bidenette, Regele David, Neregele Mihai, Iisus, Sfantul Nicolae, Imparatul Constantin, etc etc, perfectionate de Oculti de anul.acesta, anul trecut si de cand suntem.

  17. Cum spunea marele filozof AUR,Sorin Lavric supranumit Platfus in „, Decoct de femeie”:
    „orice fată între 15 și 25 de ani e fie arcan (mulier abscondita), fie arlechin (mulier ludica), fie gheizer (mulier rixosa), fie trident (mulier domina), fie hidră (mulier fornicata), fie gargui (mulier placida)”.
    sau
    „Lângă ea, bivolii încinși aflați în căutarea unui nămol răcoros își găseau limanul”;

  18. Sint culturi universale si subculturi cum eeste aceea din România. Manolescu este un exemplu de făcătură, un fel de lucru manual.

  19. Matematica pe acelasi nivel cu mistica ! Bine ca nu misticismul conduce Universul, mai avem o sansa. Altfel, pupincuriti pe toti turnatorii dovediti si cautati cu atentie sub scaunul din masina, misticismul ucide.

  20. macar am aflat de ce-i universul asa de (pentru prosti !) MATHEMATIC !

    e pentru ca si matematica, desi „exacta” prin REGULIE-I GENERATIVE INTRINSEC LOGIC_TAUTOLOGICE , e o constructie umana din lume (=din axiome senzoriale!) epntru lume !

    intreb pentru la fel de isteti precum MIHTEAUX intrebarea FUNDAMENTALA a FILOSOFIEI :

    – Exista cauzalitatea fara … cauzalitate …sau …sau …sau intelectul uman ca gigantic complicata masinarie chimic-bilogica
    si construieste din motive de EVOLUTIA SPECIEI
    un „univers virtual” post-fenomenologic experientei
    si ca totul …dar absolut totul depinde de … universul EFECTIV real
    ___
    daca un fluture batand din aripi in Argentiva … da o amprenta specifica meteorologiei de peste decenii in Europa
    cum ar fi fost universul ACTUAL daca …o infinit de mica (infinitezimala) modificare intr-un infinit de lung timp deja trecut ?

    Pe scurt: De ce energie infinitezimala (vid cuantic …bla-bla-bla) ar fi fost nevoie la „inceputul timpului” pentru ca
    LUMEA de azi sa fie cum o vedem nu cum ..AR PUTEA FI (fara sa-si contrazica regulile genreative!) 😀

    mishteaux stie si de-alte cele … Conways GAME e un model informational, o simulare care poate demonstra geneza … ordinii din dezordine 🙂 …prost si simplificat zis asa … 😛

  21. Am avut o colegă psiholog utilă la testat aptitudini și caractere la angajare și anual pentru autorizare de electrician, testare pe baza unor teste făcute de alții. In rest era o imposibilă, plină de ifose și pretenții, dar in viața de zi zi era normală nu dădea lecții și nu emitea sfaturi la orice spunea interlocutorii. Există acum pe piață o divizie de psihologi, majoritar femei, vocali și infiltrați în toate domeniile societății de la învățământ, ce numim societate civilă, resurse umane, la servicii. Cu o scoală de câțiva ani fară să fi făcut vreodată ceva util emit judecăți și fac regulile convorbirii, ale ce-i voie să spui și ce trebuie să cenzurezi, adică să fii fals, nesincer.

  22. „Sunt culturi universale” … precum cea care a dezvoltat pe la anii 5500 BC (adică acum vreo 7500 de ani) o prima scriere (o proto-scriere) la Vinta/Tartaria si Cucuteni. Necesitatea inventarea unei scrieri indica o dezvoltare majora a acelei civilizații. Precum cele egiptene si babiloniene, dar pe la anii 3000-2500 BC. ASA este consemnat în istoria omenirii.
    Depinde cine privește obiectiv si cine „interpreteaza doar cum vrea el” istoria omenirii.

  23. Sufletescul și mentalul coexistă într-o armonie perfectă.
    Percepția lor distorsionată se datorează, cred eu, materialului. Acesta ne împiedică să atingem absolutul în ambele direcții. Și de aceea cred că ideală este păstrarea unui echilibru între cele două.
    Poate că în acest fel, atunci când ne vom elibera de corp, vom putea, cine știe, să cochetăm cu absolutul.

  24. daca „mistica” ar fi fara axiome si propriile ei generativ-evolutionare
    am avea DOGMA
    si
    „reguli de interpretare ale Bibliei” ? 😀

    plus …prin incalcarea volitiva a regulilor generative unei religii (=axiomele ramand aceleasi)
    n-am mai avea … SECTE ?
    Intreb ca unul care stie mai multe decat tine …si aflandu-ti raspunsul orbit de sistemul in care te crezi destept/educat
    te poate lamuri (chiar si partial !) 😀
    PS: Omul e LAMURIT atunci cand judeca 😀 ca intrebarile lui au primit un RASPUNS coherent …cunostintelor lui PROPRII si PARTICULARE …
    de aceea cati oameni exista …atatea raspunsuri suficiente intimelor lor intrebari …EXISTENTIALE !
    😀
    LUMEA per asamblu e absolut ABSURDA (rau!) 🙁
    …desi pe bucati … luata particular sistemic e …logic rationala ! 🙁

    😀

    Mi-e mial de prrostii cu … OCHELARI DE CAL 🙁 ! 😛

  25. „@mishteaux stie si de-alte cele … Conways GAME e un model informational, o simulare care poate demonstra geneza … ordinii din dezordine ? …prost si simplificat zis asa … ?”

    ce ai inteles tu de aici 😀 😀 😀 … balmosh ?

    PSIHOLOGIA e o stiinta statistic -experimentala
    extraordinar de exacta cand din abstractizand reguli din rezultate statistice PE GRUPURI spune ceva anticipativ despre GRUPURI
    si e o pseudo stiinta plina de iluzii cand e aplicata PARTICULAR pe o anume fiinta umana !
    Stiai asta ?
    😀

  26. Și universalitatea, care o fi ea, prin raportare la orice, cum se judecă, cum se percepe? De mintea omului? Adică omul e etalonul în stabilirea universalității? Nu e o pretenție prea exagerată?
    Să presupunem că matematica, prin legile ei, e universală. Căci se probează prin experiment. Dar oare raportarea nu cade doar în aria de percepție, de experimentare a omului? Mai simplu, 1 + 1 = 2. Această însumare e valabilă doar pentru mintea umană. De unde știm ce matematică e în afara minții umane?
    Există atât de mult egoism la om, încât pare că nu am depășit teoria geocentrismului.
    Cât despre autor, practică un limbaj scolastic, prolix, plin de anacolute, scremut.
    De reținut consecvența în platitudini.

  27. @ Gigione: Il faci pe Coposu „batrin puscarias”. Ma intreb cam cit poti fi de ticalos. Pentru ca masura inculturii, a lipsei de educatie e abisala la tine, un foarte probabil tefelist, nenascut in vremurile care i-ar permite sa stie ceva din experienta. Daca nu stii ceva, incearca sa afli, nu-ti marturisi nemernicia in public.

  28. 1+1 = 2
    e o TAUTOLOGIE pentru ca ce-i in stanga egalului e si-n dereapta (aceeasi cantitate de informatie)
    matematica face aici 2-oua chestii:

    1- da un nume sumanzilor (1+1)
    …si
    2- da un nume sumei (2)

    a+b = C …’s tautologii logice „peste egal” …
    anume construite intelectual de om
    chiar si regulile generative care umplu o teorie matematica distincta
    …pot fi construit-alese altfel .. in asa inca sa-si pastreze coherenta
    ina matematica-i mai mult —= poate opera si pe sistem cu numar de axiome infinit
    si pe sisteme deterministice(=asta-i cheia matematici!) cu reguli unde 1+1= altceva decat (1+1) …daca … dacaaaaaaaaaa
    tine mereu cont de regulile genrative (fie ele oricum insa deterministic-repetatice )
    CE NU E MATEMATICA ?
    Nu e un sistem intelectual uman unde … 1+1 = „mereu haotic=INDETERMINISTIC altceva”
    MATEMATICA e determinista chiar si cand — opereaza cu HAOSUL … 😀
    Cati pricep asta ? Matematica e cea mai pura stiinta a DETERMINISMULUI … altfel n-o construía EVOLUTIV (!) ca UNEALTA
    omul !
    🙂

  29. Universul Extragalactic trebuie gândit ca un obiec astronomic NATURAL, aflat intr-o faza fizica ordinara de expansiune adiatica. In faza sa de BBN (de nucleosinteza primara si de formare de atomi de H, din care cam 30% se transforma, prin reacții termonucleare, in atomi de He, Li, B, Be) Universul Extragalactic avea o mărime aproximativ egala cu a unei stele (obiect astronomic ordinar, care se afla tot intr-o faza de ardere termonucleara). Si avem cam 10^11 stele in 10^11 galaxii in cadrul Universului Extragalactic actual, ca faza de expansiune. Fizica si Matematica obiectelor naturale, fiind extrem de simpla, rudimentara si empirica, scapa insa calculului prepozitional de tip tautologic din logicile formale (de tip teoretice) extrem de complicate… Asta spune si „briciul lui Occam” … sa nu complicam inutil ceea ce este extrem de simplu.
    La fel se întâmpla si in limbajele naturale curente … unde putem vorbi extrem de sofisticat si savant … dar despre lucruri foarte simple … pe care insa le putem trata și în doar câteva cuvinte.
    Sfatul este … nu complicați inutil datele empirice ale NATURII (fizice), căutând ÎNTOTDEAUNA doar explicații extrem de pragmatice. Altfel,intrati in cercuri vicioase si savantacluri
    tautologice. Din care nu vă mai poate salva nimeni.

  30. ce spune „briciul lui Occam” despre … Conways Game of Life ?
    nu-i straniu ca din simplitatea regulilor GENERATIVE(!9 fixe si deterministice pot apare puzderii de serii finit diferite
    care mira umanul ?
    pe tema DIALECTICII compexitatii e de medithat (… bineintels daca ei cu ce )
    si
    daca nu vei fi inteles …are vreun rost altul decat atat de placut narciziac, sa-ti racesti gura ?
    😀

  31. Rostul criticului român de direcție e să convingă tinerele talente să scrie numai ca în America, chit că n-aveam în anii ’80 autostrăzile, universitățile, bibliotecile și muzeele de pe-acolo, iar decalajul tot crește.

  32. @Subiectiv … 😀 …daca vei sa intelegi un discurs (oarecare)
    paraseste-i universul 😉
    pentu ca din el il vei vedea doar cu „ochelarii de cal” imupusi informational de el …

  33. Cand ma uit la Manolescu, inteleg ca fudulia si prostia sunt universale. Daca nu-l mai cauta nimeni, iese el la fereastra, poate -l vede cineva.

  34. Universul Extragalactic este un obiect astronomic (care evoluează prin legi fizice uzuale). Și nu este un obiect matematic.
    Exista și „universuri matematice” de tip Grothendieck, Von Neumann, Herbrand … dar în teoriile mulțimilor si ale categoriilor matematice. Fiind legate de definirea domeniului de discurs în teoria sistemelor formale (multimi universale și/sau universuri de discurs).
    DAR, „realitatea formală matematica” este diferita de „realitatea naturala astronomica/fizica”, si nu trebuie confundate .
    Astronomia foloseste, in studiul obiectelor și a fenomenelor cosmice, doar ecuații fizice scrise înr-o formă matematică. In astronomie, Sisemul Solar, Galaxia si Universul extragalactic le studiem „doar din interior”. Este adevărat ca vedem/observam si alte stele in Galaxie, alte galaxii in Universul Extragalactic. Nu știm încă dacă exista un Multiunivers, in care sa existe și alte universuri. Dar, stiinta de azi (cosmologia) lucrează și în acest domeniu.
    Notiunea de domeniu de discurs astronomic o putem insa folosi în definirea diferitelor tipuri de obiecte și fenomene cosmice particulare incluse în categorii generalizatoare. Dar categorii astronomice si nu matematice. Deocamdată Multiversul îl studiem schimbând logica intr-una modala (lumi multiple posibile, probabile sau întâmplătoare).

  35. Ecuațiile doar lămuresc în parte, uneori greșit, unele fenomene.
    Invențiile sînt de cele mai multe ori întîmplătoare, urmare a multor încercări, nicidecum a unor ecuații.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.