Cursuri de Bune maniere pentru copiii de la sate

Institutul de Bune Maniere, Etichetă și Protocol în Culturile Lumii derulează în perioada septembrie – noiembrie, proiectul „iManiere”, prin care îşi propune să organizeze 10 activități cu tema Bune Maniere, pentru elevi din judeţul Prahova. Acest proiect este finanţat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România şi implementat de Asociaţia Act for Tomorrow.

Proiectul „iManiere” vizează predarea unei arii extracurriculare care în prezent este neacoperită în școala românească. În cadrul acestuia, vor fi realizate materiale didactice și vor fi susținute opt cursuri tematice pentru 100 de elevi din ciclul primar, înscriși în două școli din mediul rural și pentru opt cadre didactice din aceste unitați de învățământ. Temele alese sunt: Eticheta în prezentări, Eticheta în societate, Bune maniere la masă, Gazdă sau oaspete.  Se va accentua latura practică a comportamentelor predate, iar după finalizarea cursurilor, participanții vor avea ocazia să le exerseze prin intermediul unui eveniment festiv, organizat în cadrul proiectului. Cadrele didactice vor avea acces la cursuri, iar copiii vor rămâne cu materialele didactice.

 

Prin activitățile desfășurate, obiectivul vizat este sporirea interesului pentru domeniul prezentat, însușirea de către participanți a temelor de bune maniere predate si exersate la cursuri, ceea ce va determina creșterea stimei de sine si îmbunătățirea vieții sociale a acestora. De asemenea, se urmărește propagarea în cadrul comunității a comportamentelor învățate la cursuri.

Pachetul de cursuri se adresează tuturor elevilor din ciclul primar ai școlilor partenere: Școala Gimnazială Mitropolit Pimen Georgescu Provița de Sus și Școala Gimnazială Nr. 1 Telega. Pe parcursul lunii octombrie, vor fi organizate câte 4 cursuri în fiecare școală, urmând ca în luna noiembrie, printr-un eveniment tip petrecere, cursanții să pună în practică cunoștințele acumulate, într-o atmosferă festivă, organizată sub deviza „Bune maniere ca stil de viata”. Se vor propune copiilor activități atrăgătoare și interactive, cu jocuri și bună dispozitie, cu scopul de a crea o experiență de învățare unică și remarcabilă.

„Bunele maniere îl sprijină pe copil să își construiască respectul de sine și încrederea în propriile abilități. Familiarizarea de la o vârstă fragedă cu acestea determină integrarea lor în stilul de viață” ne spune Ruxandra Lăcătuș, vicepreședinta Institutului de Bune Maniere, Etichetă și Protocol în Culturile Lumii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

10 Comentarii

  1. Nu copiilor de la sate trebuiesc predate cursuri de bune maniere, ci copiilor de la orase.
    Masa tinerilor drogati,agramati,prost crescuti sunt la orase !Bruma de bun simt, e pastrata ca o traditie in paturile de la sate unde inca nu a patruns „manierele” orasenesti.

  2. Initiativa e mai mult decât laudabila, numai ca 2 luni, si numai într-un judet al tarii, n-ajunge. Kaufland, lant german de superagazine, trebuie ajutat si de institutiile românesti. Mai ales ca lectiile practice de maniere si buna purtare, la scoala, sunt o distractie pentru copii, care-n mod sigur or sa li se dedice. În acelasi timp, un învatator/profesor bine pregatit, cultivat, putând sa strecoare si notiuni de istorie, civilizatie si etnografie pentru elevi (fiecare tacâm are o istorie, farfuria, la fel, fiindca apare târziu, si-nainte ciorba se mânca în cavitatile facute-n lemnul mesei. Spalatul pe mâini. Felurile de mâncare, ele, însele, având si-o istorie, si-un loc de orgine, si la raspândirea lor contribuind campaniile militare, pe de-o parte, casatoriile regale sau „evreul ratacitor” (fiindca multe feluri de mâncare din Sudul Europei si Polonia, de origine din Orientul Mijlociu – unde, apropo, si azi se mânanca fara tacâmuri, cu degetele !… – au ajuns în Vest, si-nca si la restaurante de renume (restaurantul însusi fiind rezultatul revolutiilor, când bucatarii curtilor nobiliare, ajunsi fara stapâni, deschid restaurante, în orase, ca sa-si câstige existenta).

  3. Corect, la orase sunt dezmatati au nimanui, scuipatori pe strada, vb urat, drogangeala, proasta crestere…nu la tara, acolo nici nu mai sunt copii, au plecat la studii la oras

  4. Învățați să se poarte întâi pe copii de la oraș care nu mai nu mai știu saluta, înjură înfiorător, nu mai respectă dascălii, oamenii în vârstă. Și plescăie când mânâncă de-ți iei câmpii. Și de când îi educă părinții după cartea americană nu ascultă de nimeni. În preszent copii de la țară sunt mai civilizați și educați.

  5. Dar soferii de BMW pot fi educati sa nu se mai repeada razant pe langa cei batrani ? Desigur multi batrani care scapa se intorc acasa fericiti ca au mai prins o zi dar mai sunt si unii stresati carora nu le face bine masajul cu BMW-ul.

  6. Cursurile sunt necesare copiilor taranilor securisti adusi de secu la oras, gen Bode, Helvig si altii. Copiii taranilor autentici de la sate au educatia milenara a bunului simt, patriotismului si muncii cinstite.

  7. -Alo? Școala de dans și de bune maniere Start ONG a lu’ Kaufland de la Provița de Sus în jos de Telega?
    -Pă dracu’ dă dans! Numai dă bune maniere!

    Dar ce voiam să spun: s-aveți grijă dragi oengiști, musai să-i educați pe modelul oengistului marian ceaușescu, efectiv să pută de bune maniere la finalul workshopului!
    Iar voi, dragi copii, când gustați o manea pusă la maxim de părinții voștri, nu uitați să ridicați, delicat, degetul mic! De la orice picior, cum vă vine vouă bine…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.