Da, a fost o duminică de handbal

Ştiri cu adevărat senzaţionale au marcat ziua de duminică. În ce ne priveşte, am titrat „Duminica în care handbalul bate fotbalul”. Şi aşa s-a şi întâmplat, România a învins Polonia cu 28-23 în grupa preliminară pentru CM din 2018.

Tot duminică, Andy Murrauy l-a detronat pe Novak Djokovici, preluând şefia în ATP, după ce l-a învins pe John Isner în finala turneului Masters de la Paris. Tot duminică, echipa lui Mircea Lucescu, Zenit Sankt Petersburg, a fost învinsă pentru prima dată în actualul campionat al Rusiei, de Terek Groznâi, cu 2-1. Tot duminică, FC Liverpool a preluat şefia în Premier League, după ce a învins cu 6-1 pe Watford. Un nou lider şi în Bundesliga, unde fosta echipă redegistă Lokomitiv Leipzig, devenită RB Leipzig, a egalat la puncte pe Bayern Munchen, după victoria cu 3-1 în faţa celor de la Mainz. De precizat că RB Leipzig a promovat în prima ligă în acest an şi, deocamdată, este neînvinsă.

Revenim cu handbalul. Veşti nu prea bune pentru CSM Bucureşti. Se zvoneşte că antrenorul Jakob Vestergaard ar putea fi înlocuit de Aurelian Roşca, fost antrenor la Oltchim şi Baia Mare. Mai mult: danezele de la Midtjyland au trcut şi de Rostov Don, cu 25-23, ceea ce complică enorm situaţia bucureştencelor care sunt obligate să câştige în deplasarea din Rusia şi acasă, cu danezele. Va fi cu atât mai greu cu cât, iată, echipa este pe cale să-şi schimbe antzrenorul şi, implict, jocul.

Continuăm cu un rezultat surpriză: în grupa băieţilor s-a înregistrat duminică şi la Niş, unde Serbia a fost depăşită de Belarus cu 36-27, cea pe care handbaliştii noştri o învingeau la Minsk, în timp ce Serbia trecea, surpirnzător, de Polonia, la Gdansk, cu 37-32. Următoarele partide în această foarte puternică grupă vor avea loc abia anul viitor, în 3-4 mai, când România va juca, pe teren propriu, împotriva Serbiei. O victorie cu sârbii, plus încă una, la fel de posibilă, în returul cu Belarus, ne-ar consolida primul loc pe care-l deţinem acum. Poate că e prea mult, poate că visăm, dar nici locul doi nu e de lepădat, şi acesta asigurând calificarea la CE 2018 din Belarus. Se cuvine ca, dincolo de uriaşa bucurie şi speranţă, sentimente pe care le trăieşte tot iubitorul de sport, să consemnăm numele celor care au învins Polonia, medaliata cu bronz la CM 2015 şi semifinalista de la JO de la Rio: portarii Mihai Popescu (15 parade!), Irimuş, Mocanu, 5 goluri, Csepreghi 5, Ramba 5, Criciotoiu 5, Cântec 3, Pavel 3, Ghionea 1, Adi Rotaru 1, Sadoveac 1. Au mai jucat Mihalcea, Negru, D.Lazăr, Stamate.

Cât despre fotbal, consemnăm că duminică s-au disputat două partide, Astra-Pandurii Tg. Jiu, 2-0, şi Steaua-Viitorul, 2-0, cu o importantă contribuiţie a arbitrului Gâman care le-a oferit steliştilor un penalty discutabil. Etapa se închie în seara asta, cu o partidă de foc, CFR Cluj-FC Botoşani, surprizele, alături de CSU Craiova, ale actualului campionat.

De ce , totuşi, atâta atenţie pentru handbal!? Pentru că, la sporturi de echipă, am câştigat la handbal 4 (patru!) titluri mondiale şi visăm la renaşterea acestui sport. Pentru că, dincolo de fotbal, am avut încă un sport în care am strălucit, gimnastica feminină, cu superstaruri mondiale, o veritabilă constelaţie cu Nadia Comăneci pe post de port-drapel. Pentru că la tenis i-am avut pe Ilie Năstase şi Ion Ţiriac, pe Virginia Ruzici, Irina Spârlea şi, mai nou, Simona Halep, Irina Begu şi Monica Niculescu. Pentru că suntem competitivi pe plan mondial, la scrimă, la judo. Pentru că sportul nu se reduce numai şi numai la fotbal, deşi aşteptăm cu sufletul la gură confruntarea de vineri. 11 noiembrie, cu Polonia. Hai România!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victor Nita 183 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.