Datoria externă a crescut cu 2.826 milioane euro

Reprezentanții BNR anunță că datoria externă totală a crescut cu 2 826 milioane euro în luna ianuarie.

Potrivit BNR, în luna ianuarie 2022, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 815 milioane euro, comparativ cu un excedent de 9 milioane euro în luna ianuarie 2021. În structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 868 milioane euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mic cu 22 milioane euro, balanța veniturilor primare și-a redus excedentul cu 93 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent de 15 milioane euro, față de un deficit de 144 milioane euro în perioada de comparație.

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 463 milioane euro (comparativ cu 628 milioane euro în luna ianuarie 2021), din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 577 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 114 milioane euro.

În luna ianuarie 2022, datoria externă totală a crescut cu 2 826 milioane euro. Datoria externă pe termen lung a însumat 99 294 milioane euro la 31 ianuarie 2022 (72,4 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 2,3 la sută față de 31 decembrie 2021. De asemenea, datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 ianuarie 2022 nivelul de 37 788 milioane euro (27,6 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 1,5 la sută față de 31 decembrie 2021.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 11,2 la sută în luna ianuarie 2022, comparativ cu 16,5 la sută în anul 2021. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii la 31 ianuarie 2022 a fost de 4,9 luni, în comparație cu 5,0 luni la 31 decembrie 2021.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 ianuarie 2022 a fost de 86,7 la sută, comparativ cu 82,3 la sută la 31 decembrie 2021.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

18 Comentarii

  1. Poate mulți nu se prind că e vorba de aproape 3 miliarde, 2,8 miliarde. Pe o lună.
    Se zice că românii am făcut foame în anii 1980 pt plata datoriei de 18 miliarde dolari.

  2. Hai caCatzu ,nu ne salvezi ? Unde-s ba drogangiu betiv francii de la cooperativa ? Ai luat ca nesimtitul si ca sinistru de finante si ca prim sinistru 65 de melearde de coco . Ce-ai facut cu ei ?In 10 august ati iesit ca va vind pisideii viitorul copiiilor (apropo- tu cu care ai facut copii ,cu stinga sau cu dreapta?) ,iar tu lepra ai amanetat viitorul si al stra-stranepotilor nostri.Vad ca esti ritos ca „privatii „( sau privatele ) de la energie au fost amendate . Tu lepra ,al 2-lea om in stat dupa Wermer , tii cu poporul sau cu privatele ?

  3. O țară o cucerești prin forța armelor sau … prin INDATORARE ! (cea mai perversa ) .

  4. Am hotarit sa Scap de 5inci Saci burdusiti cu FIAT CURRENCY – US DOLLARS – astazi 16 Martie, 2022.
    Zombie Joe TaliBiden si Baba Dementa Pelosi – Nancy Pelosi – cumpara Ruble cu Vaporul Imperiului.
    Profitati de Ocazie !
    1 USD = 100 Ruble.
    Oferta Limitata.

  5. Urmează strânsul curelei, dar nu la pantaloni, asta a fost pe vremea lui Ceaușescu, urmează strânsul curelei în jurul gatului agață de cui.

  6. Fata de 50 de mld făcuți preț de Catzu & PNL ăștia sunt nimic, dar adevărat spune cineva mai sus. Romanii au făcut foamete pt 18 mld de dolari ăștia ii toaca in 6 luni și nici că ai simțit pe ce. Nu zic ce producea atunci Romania și de nu mai produce acum.

  7. Să nu ne plângem, totuși la ceva, la datoria externă avem creștere.

  8. Am inteles cita datorie are Romania ,dar curiozitatea mea ar fi sa ne spuna cineva si in ce au fost investiti acesti bani inprumutati de guvernul tarii.Ce s-au facut cu ei ,pt. ca asa daca ne uitam cam cum arata Romania si in ce conditii traesc oamenii ,te intrebi unde sint acesti bani inprumutati .

  9. Datorită noii legi împotriva discriminării (eu cred că românii sunt grupul discriminat in acest caz când au primit acest pumn figurativ în gură) trebuie să laud (sau mai degrabă sunt nevoit) clasa politică (recomand tuturor să faceți la fel, laudati-i până le iese pe nas). Bravo conducători români, bravo parlamentari, sub glorioasa voastră conducere, lumina zorilor de dimineață, vă mulțumim! Ne simțim atât de fericiți că România va fi pustiită încât ne-am făcut toți bagajele! Vă mulțumim strașnicilor conducători pentru dăruirea și jertfa pe care o faceți ca să conduceți această națiune spre neființă! Sunteți cu adevărat lumina călăuzitoare a poporului român în groapă! Sunteți îngăduitori și buni, cu lumină caldă în suflet, luptând continuu pentru propășirea (conform Constituției) acestei națiuni pe lumea cealaltă! Vă mulțumim pentru dreptul de a ne înghiți limbile când vorbim despre competențele voastre absente!

  10. LA MAI MARE! tinand cont ca PIB-ul Romaniei e de vreo 250miliarde pe an, am reusit performanta sa crestem deficitul cu 1%

  11. PSD când era in opoziție,acum vreo câteva luni de zile tot urla sa se desecretizeze,sa se afle cum a crescut datoria României de la ..pana la,peste 50% din PIB.
    Hai,acuș sunteți la guvernare-așteptăm răspunsurile la întrebările pe care le puneai înainte.
    Aveți voie ?
    Si inca ceva,pe unde suntem cu procentul de romani care trăiesc sub pragul sărăciei.Ultima data pe vremea lui Dracnea,ciuma roșie,eream pe la 37,5%.
    S-a ajuns la 60%,mai mult…?
    Cu 33% dintre copii României care se culca flamanzi s-a rezolvat ceva,sau pot sa mai aștepte pana in 2024,când reluați lozincile,doar trebuiesc prostiei alegătorii cu ceva,de dreapta,stânga,lozinca sa fie.

  12. Catu&Orban&Iohanis&Ciolacu&Barna+UDMR
    “Datoria nu este a mea,este a urmașilor,urmașilor celor care ne-au votat,si a celor care nu ne-au votat,in vecii vecilor”.
    Amin,si fiți bucuroși de ceea ce ați dorit,votat.

  13. Aaa un fleac geme țară de specialiști …in Medicina avem cei mai tari specialiști Geostrategi colcăi să vină criză financiară și sa vedeți cum apar … stați liniștiți și aveți încredere in specialiști ….

  14. Răspuns pentru „cum cucerești o țară”. Nu, nu prin forța armelor. Prin asimilare. Toate ocupațiile cu forța dacă populația nu a fost asimilată nu au avut succes. Nu uitați, România e deja asimilată dar nu vă spun de cine, este mult prea evident.

  15. Răbdareee, roomaaniii miei ,in curând va cumpăra OCULTA toată datoriaaa ! Și …GATA ,veți scăpa de toate grijurile !!… S-auzim de bine și de pace !
    .

  16. DATORIA EXTERNA A ROMANIEI A LUAT-O RAZNA IN ULTIMII 3 ANI ! S-A DUBLAT !!!!!!!!, UNDE SUNT BANII IMPRUMUTATI ??,CE-ATI FACUT CU ACESTI BANI VOI CEI DIN ” GUVERNELE MELE „,GUVERNELE LUI JOHANIS !,NE-AI DEMONSTRAT CE FEL DE POLITICA STII SA FACI JOHANIS !,DOAR PRAFUL, PULBEREA SI SARACIA VOR RAMANE CA RASPUNS AL PERIOADEI IN CARE AI VEGETAT LA COTROCENI.
    Johanis ESTI AUTORUL JAFULUI FACUT PENTRU ASA ZISA INARMARE CU FIARE VECHI !,DE CAND CRESTEREA BUGETULUI PENTRU INARMARE ESTE STABILITA DE UN SINGUR OM ??, ROMANIA A DEVENIT O DICTATURA ?,ABIA AI SCOS PERLA Johanis SI A SI INHATAT-O COTOFANA ,IN NUMELE SOLIDARITATII !!,SOLIDARITATE IN CE ??. IN PROSTIA NOASTRA INGHITIM BALOANELE DE SAPUN SI BALIVERNELE UNOR FLECARI .

  17. Deci consumam cu aproape 3 mld E / luna , mai mult decat producem …

    Traim bine ! …. pe datorie , cineva , candva , va plati .

  18. In mod normal, pentru ministrii care au semnat astfel de imprumuturi inrobitoare, SUBMINAND ECONOMIA NATIONALA si promovand GENOCIDUL ECONOMIC, solutia este un pluton, doua ordine scurte, o salva si gata.
    In mod normal. Intr-o tara normala. Nu ocupata.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.