De ce a ajuns preţul petrolului în spirala morţii: trei mari cauze

Preţul petrolului a scăzut la noi minime istorice, până la 32,85% (-4,03%) în această dimineaţă. Ieri, preţul barilului a coborât cu 2,45% până la 33 de dolari/baril. Comentând această situaţie, MarketWatch scrie că „petrolul a intrat în spirala morţii”. La New York, preţul petrolului WTI Crude a coborât la 32,53 dolari barilul, cea mai scăzută cotaţie înregistrată în ultimul an.

Închiderea anterioară a survenit la o cotaţie de 33,97 de dolari pe baril, înregistrându-se astfel o scădere de 3,77%. La Londra, preţul ţiţeiului Brent cu livrare în februarie a 32,74 dolari barilul, minimul ultimilor 11 ani, o scădere de 3,96 fata de închiderea anterioară, de 34,35 dolari, înregistrându-se o scădere de 3,84%. Trendul este descendent.

Comentatorii de la MarketWatch susţin că trei sunt cauzele care au adus petrolul la acest nivel nemaiîntâlnit de 11 ani: criza iraniano-arabo saudită, încetinirea economiei Chinei şi problemele existente pe piaţa de capital din această ţară, creşterea stocurilor de ţiţei în SUA, pe fondul abundenţei de pe piaţa mondială.

Prima cauză o reprezintă tensiunea dintre Arabia Saudită şi Iran. Uciderea unui cleric foarte vocal de către regimul de la Riyadh a generat manifestări violente la Teheran împotriva Arabiei Saudite. Consecinţa: Arabia Saudită a rupt relaţiile diplomatice cu Iranul iar preţul petrolului a luat-o în jos pentru că toţi comecianţii au început să realizeze că tensiunile ar complica producţia de ţiţei în regiune. „Această tensiune este diferită de tot ce am văzut în trecut”, a declarat Darin Newson, analist senior la RTD. Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, şi-a redus semnificativ preţurile pentru Europa, mişcare considerată ca fiind un atac preventiv la adresa Iranului, ţară care va scăpa de sancţiunile impuse ca urmare a politicii sale nuclare.

„Saudiţii au redus preţurile din februarie pentru clienţii din Europa. Asta înseamnă că ei s-au angajat puternic pentru menţinerea cotei lor de piaţă”, susţine Fawad Razaqzada, analist la Forex.com. În schimb, a majorat preţurile în Asia şi le-a menţinut pe cele din SUA.
O agenţie de presă iraniană susţine că saudiţii vor încerca să-i oprească pe iranieni şi prin alte metode, nu doar prin preţuri. ZF, care citează Afkar Khabar, scrie că Djibouti, un mic stat din Cornul Africii, ar putea răspunde îndemnurilor sau presiunilor Arabiei Saudite şi să majoreze taxele de tranzit prin strâmtoarea Bab-el-Mandeb pentru tancurile petroliere iraniene. Acestea trebuie să treacă pe
acolo pentru a aduce petrol în Europa de Sud prin canalul Suez şi Marea Mediterană. Presa iraniană scrie că Djibouti şi-a întrerupt deja relaţiile diplomatice cu Iranul.

Până în 2012, Iranul era al treilea exportator la nivel mondial. Pe motiv că are o politică nucleară periculoasă, marile puteri, în frunte cu SUA, i-au blocat ulterior accesul la unele pieţe internaţionale, astfel că livrările de ţiţei au scăzut dramatic. Embargoul va fi ridicat luna viitoare iar tancurile petroliere iraniene sunt gata să invadeze din nou China, India, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan şi Turcia.

Al doilea motiv ţine de China, cel mai mare importator de ţiţei din lume. De la începutul anului, bursele chineze sunt în degringoladă, iar joi a avut loc a doua suspendare a lor, după o scădere de 7%, maxim acceptată. Această scădere vine pe fondul îngrijorărilor cu privire la încetinirea ritmului de creştere a economiei chineze, la care se adaugă deprecierea prelungită a monedei yuan. Banca Centrală a
Chinei a coborât joi cursul de referinţă al yuanului în raport cu dolarul cu 0,51%, până la 6,5546 yuani pentru un dolar, ceea ce înseamnă cel mai scăzut curs de schimb pentru moneda chineză după luna martie 2015. Totodată, reprezintă cea mai mare depreciere înregistrată de moneda chineză după luna august 2015, atunci când autorităţile comuniste de la Beijing au decis devalorizarea yuanului cu aproape 5% în decurs de o săptămână, pentru a stimula exporturile chineze şi pentru a scumpi importurile.

„Volatilitatea de pe piețele bursiere, împreună cu îngrijorarea cu privire la starea de sănătate a economiei chineze, înseamnă că nu există nici un motiv pentru investitori să se aștepte un salt brusc al cererii de petrol în acest an”, a comentat Razaqzada. Se estimează că pe 2015, economia Chinei a înregistrat o creştere de 6,9%, cel mai slab ritm de creştere din ultimul sfert de secol. Comisia de reglementare a pieţelor financiare din China a anunţa joi, ca o încercare de liniştire a investitorilor, prelungirea restricţiilor de vânzare impuse acţionarilor care deţin mai mult de 5% din capitalul unei societăţi aflată pe bursă. Restricţia în cauză datează din vara lui 2015 când a fost impusă pentru a opri căderea bruscă a cotaţiilor la bursă.

Un al treilea motiv ţine de cantitatea uriaşă de petrol existentă de piaţă şi de creşterea stocurilor în SUA. La finele lui 2015, rezervele de petrol constituite în SUA au depăşit nivelul de 490 de milioane de barili, cea mai mare acumulare de combustibil din ultimii 85 de ani. Aceste stocuri au început să se umfle ca urmare a lipsei de cerere de pe piaţa mondială şi a renunţării de către OPEC la politica
cotelor fixe de extracţie, lăsând mână liberă membrilor săi. „Rezervele de petrol din Statele Unite au crescut semnificativ. Nu se avântă nimeni din piaţă să angajeze comenzi masive de termen lung, ceea ce înseamnă că eliminarea surplusului existent va fi foarte dificilă”, crede Yoo Kyung Ha, analist la Dongbu Securities în Seul.
SUA nu mai importă petrol şi gaze naturale, iar Washingtonul a ridicat interdicţia privind exporturile de crud pentru prima dată în ultimele patru decenii.

Analiştii marilor bănci de investiţii, inclusiv Citigroup şi UBS, anticipează că preţul petrolului se va apropia de 30 de dolari pe baril în următoarele luni, potrivit Bloomberg.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4566 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.