Piață, și nimic mai mult

Despre prostia cu „Trădarea Națională”

O știre (în fapt, un calcul simplu) a agenției Agerpres, conform căreia importurile de gaz au crescut, în luna mai, de 350 de ori față de anul trecut, a făcut valuri în media. Comentariile au mers de la „eșec guvernamental” la „dezastru” iar, în politică, s-a ajuns până la „trădare”. Acest termen, unul deosebit de dur, a fost folosit de USR, care a apreciat că Guvernul PSD se face vinovat de trădare a intereselor României în favoarea Rusiei, de unde vin gazele. Vom arăta nu numai că lamentările sunt goale de conținut, dar, mai mult, este chiar un lucru bun pentru economie că importăm acum gaze.

 În primul rând, trebuie menționat că importurile de gaze din mai, 1,2 milioane MWh, reprezintă foarte puțin, circa 20 de milioane de metri cubi, adică un consum de oraș mijlociu, iarna. Anul trecut, erau chiar insignifiante. În al doilea rând, se importă pentru că este mai ieftin și, mai mult, importă firmele, populația fiind , prin OUG 114, arondată exclusiv la gazele de producție internă la preț plafonat de 68 de lei/MWh. Într-adevăr, pe piața liberă, gazele costă circa 100 de lei/MWh, preț care nu s-a modificat nici măcar în sezonul cald, în timp ce, de la Viena, se aduc gaze și la 60 de lei/MWh (sunt tot gaze rusești). Sunt firme care aduc pentru a-și asigura consumul propriu, ori pentru a le vinde mai scump pe piața locală, dar acestea sunt doar acțiuni ale pieței concurențiale. Dacă acestea găsesc la import materie primă mai ieftină decât cea internă, pe care s-o folosească în crearea de produse de valoare superioară, este foarte bine. Dacă gazul intern ar fi fost competitiv, dacă producătorii Romgaz și Petrom ar fi venit cu prețuri mai bune, atunci acesta ar fi fost ales. Dar, aceste firme , aparent, găsesc clienți chiar și la 100 de lei/MWh, iar atunci este normal să aleagă să facă profit mai mare vânzându-le lor.

Că nu este nicio problemă că se importă gaz vara o spune și ministerul Energiei. „Insistăm asupra faptului că importurile de gaze din această perioadă avantajează România, în condițiile în care prețurile de import din această perioadă sunt cu mult mai scăzute decât în vârf de iarnă”, spune ministerul. În schimb, iată care este poziția USR. “ Ministrul Eugen Teodorovici și premierul Viorica Dăncilă, doi dintre giranții OUG 114, trebuie să răspundă pentru încercările sistematice de a transforma România într-o țară dependentă de gazele rusești. Iar OUG 114/2018, catalogată încă de la început drept un atentat la securitatea energetică a României, trebuie să fie abrogată!”, spun cei de la USR.

În realitate, nu este deloc un dezastru în piață și nici România nu este dependentă de Rusia. Este suficient doar să înțelegem că producția locală este de 11 miliarde de metri cubi iar importurile de gaze, în cele 7 luni ale lui 2019 de până acum, nu au ajuns nici la 1 miliard de metri cubi iar indicatorul din mai, care a stârnit controverse, este chiar unul destul de puțin important.

Ce se întâmplă, totuși ?

Se pune totuși problema de ce costă atât de mult gazele de producție internă pentru piața liberă, astfel încât să fie parțial substituite de importuri. Este vorba de aceeași OUG 114 care a impus ca totalitatea consumului casnic de pe piața reglementată să fie asigurat din producție locală la preț plafonat, inclusiv stocarea din depozite. La pachet, ANRE a impus stocuri în creștere semnificativă față de anul trecut iar, neoficial, Guvernul a cerut operatorilor înmagazinări încă și mai mari, spre maximul posibil al depozitelor. A rezultat că aproape jumătate din producția curentă de gaze să se întoarcă în pământ, spre stocare, din mai și până în prezent. Cu gazele destinate casnicilor, rezultă că nu prea au mai fost cantități disponibile pentru piața liberă. Ce a rămas este contractat cu mult timp dinainte și e scump. Astfel, firmele fie acceptă să plătească prețuri mari la Petrom, Romgaz ori traderilor cu contracte bilaterale pe termen lung, fie aduc din import. Strict comportament de piață, nimic altceva!

Iată ce mai spune Energia: “În această perioadă, atenția noastră a fost îndreptată spre umplerea depozitelor subterane cu gaze naturale la prețuri cât mai bune. Astfel, la jumătatea lunii iulie 2019, România avea stocată în depozitele subterane o cantitate de 1,535 miliarde metri cubi de gaze, față de 1,237 miliarde metri cubi la aceeași dată din anul 2018. Pe de altă parte, stocul minim obligatoriu pentru iarna următoare a fost majorat, față de 2018, cu 10%, până la 2,18 miliarde de metri cubi de gaze”, susține ministerul.

De precizat, de la 1 ianuarie 2020, tranzitul de gaze rusesc prin Ucraina ar putea fi sistat. Sunt neînțelegeri politice și comerciale între cele două țări. Prin urmare, România ar putea să nu se mai poată alimenta din aceste conducte, care traversează și Dobrogea, în drumul lor către Bulgaria și sudul Europei. Acesta este motivul pentru care se fac acum stocuri mari de gaze. În acest scenariu extrem, s-ar mai putea face importuri doar de la Viena, prin Ungaria, și din Bulgaria. Ambele rute presupun achiziția tot de gaz rusesc.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10

16 Comentarii

  1. Va rog sa-i explicati treaba asta si tablagiului de Tudor de la A3 care a facut o „emisiune speciala” pe tema asta! Si, mama ce a mai criticat in calitate de „specialist” guvernul!

    • Tudor nu-i tablagiu, este tantalau platit, caci nu stia nimic de FDGR! Asta-i reporter? Nulitate!

  2. Daca faceti abstractie ca USR = Uniunea Saltimbancilor Romanesti, veti pierde timpul cautand justificari ale aberatiilor lor, sau sa le demonstrati ca nu au dreptate.Pai, EI STIU CA NU AU DREPTATE! Totul e sa nu va uitati la ei si sa nu-i bagati in seama. Ei au fise cu misiuni de lupta si aia executa. Iar aia care e completeaza fisele NU sunt aici si nici nu-i intereseaza zbuciumul nostru. Ei sunt acolo unde l-au chemat si pe ala care le-a pus la dispozitie marele serviciu secret romanesc.

  3. Astia de la USR critica, pentru ca altceva nu stiu! Gazul este un produs strategic! Este bine ca-l depozitam, fie pentru consum ulterior, fie pt viitoare exploatare(cel din pamant)! Daca cumparam acum la preturi mai mici decit piata interna, care-i problema? Mai ales cind le folosesti in industrie, deci se reexporta prin produse finite! Practic nu dauneaza balantei de plati externe, care ar fi, adevarat, o probleme! Dar aceasta este inrautatita/dezechilibrata, intrucit comertul este detinut majoritar, de companii straine, care importa orice, de la chibrituri la alimente, cu ocolirea intentionata( de cele mai multe ori) a productiei interne, care nu se dezvolta sau pe anumite segmente, chiar piere!

  4. Manipularea cu ari’metica: daca impartitorul este un foarte numar mic atunci rezultatul impartirii va da un numar foarte mare. Chestia asta tine la aia 25% care nu si-au luat bacu’.

  5. Bai nene ,ați auzit de maimuțele urlatoare?Astia sunt useristii de cand au intrat în Parlament.Ce dracu s-astepti de la ei?Io chiar as vrea sa ia puterea și sa facă din România Planeta maimutelor.Altfel romanii nu vor învața să judece cu căpățânile lor și nu cu netu’ din telefoane și tablete.Sa vina la putere,sa simtă toți romanii pe pielea lor ce-nseamna sa dai putere prostului ingamfat, plin de ifose, diplome și gol de continut.

  6. Adevarul este ca l-am suspectat pe R. Tudor (tablagiul!?!) ca fiind un sustinator al „sistemului” dar cred ca e doar un prost usor de manipulat si atat! Acum ar trebui sa-si puna cenusa in cap, cu scuzele de rigoare, ca face emisiuni de 2 lei, neinformat si orbit de ura fata de rusi….Rahat!

  7. Cand esti ”alergic” fata de ”est” ca si Radu T, inventezi orice ca sa pari ingrijorat, N% din tarile lumii au contracte cu unul din cei mai mari exportatori de gaze, iar la noi devine o drama. Atata timp cat ne ”menajam” resursele vom rezista mai mult atunci cand rezervele mondiale se vor epuiza, unii spun peste cateva zeci de ani. DRAGILOR mai exista viata pe Pamant si in 2100, poate unii nu spera sa aiba strastrastranepoti, dar altii poate vor avea, poate Romania va dainui si in 2100, chiar daca unii spera sa o pustiasca pana atunci.Vara se inmagazineaza tot pt siguranta si pt a rezista unei banale defectiuni pe conducta europeana. Vara se consuma de zece ori mai putin. Cand doar esti doar vorbitor este greu sa intelegi. Cand creste consumul de gaz si curent electric inseamna ca exista unitati de PRODUCTIE, ca se dezvolta economia, ca este activitate si speranta de bunastare, dar ce poti sa le ceri unora? Ei sunt doar generatori de angoase colective.

  8. Cat de slab este analistul care afirma ca au crescut importurile de 350 de ori? Citez din articol:” importurile de gaze din mai, 1,2 milioane MWh, reprezintă foarte puțin, circa 20 de milioane de metri cubi, adică un consum de oraș mijlociu, iarna”. In 7 luni s-a importat un miliard de metri cubi si in mai doar 20 de milioane, adica 2% din cantitate. Stie RADU ce afirma: „au crescut de 350 de ori importurile”? Cum calculam Aberatia? Daca importurile au crescut de 350 de ori iar ele au fost de 20 milioane in luna mai sa zicem Q, atunci importurile in trecut erau de Q/350, deci 57.000 mc adica gazul consumat de 500-1000 de locuinte adica faceam importuri pt un sat mai rasarit si am evoluat la un oras? „Radu mami”…nu mai…spune aberatii…in ’90 importam peste 20 de miliare de metri cubi, de O MIE de ORI mai mult decat cele 20 de milioane pt care s-a ajuns fie disperat Radu…

  9. Romanul are o fixatie indusa sa nu cumpere de la rusi… aia de la USR sunt in stare sa cumpere gaz de la americani, adus cu navele prin Olanda (parca) la pret de 2 ori mai mare, si multi ar fi de acord. Cand vine vorba de Rusia, Romania mimeaza coloana vertebrala si principii… in timp ce toata europa se prostitueaza pentru gazele lor, Germania fiind cea mai ieftina centurista.

  10. De unde ne vin „ideile” si de unde se alimenteaza USR. Intr-un interviu dat de Corneliu Bjola, profesor de studii diplomatice la Universitatea Oxford si director al Oxford Digital Diplomacy Research Group,care traieste „in misiune” in Anglia, este cel care pune pe agenda conceptul liderului-sarlatan, un impostor pe care partidele il promoveaza si care ajunge sa fie ales, pentru ca face spectacol si ofera pesudo-solutii simple la probleme complexe. Individul critica pe Trump, pe Bob Jhonson ii face lideri sarlatani, isi exprima simpatia fata de MAcron si fata de Barna -este un om nou, are avantaje, a facut acest proiect cu semnaturile, a adus un partid la 23%, impreuna cu Ciolos. Nu l-am vazut insa prezentand o viziune, ca sa-l votez pozitiv. Cred ca are potential si o sa fie interesanta campania,Nu Halep, ci Kovesi o sa schimbe imaginea Romaniei, daca reuseste sa preia functia europeana. La Bruxelles exista un mare respect pentru ea: cineva din Est care sfideaza perceptiile, stereotipurile, Estul corupt, sarac, SI Estul e preocupat de o singura chestie: beneficiile. E foarte bine, si Spania a luat bani europeni, si Italia, si Portugalia. Dar trebuie sa si contribuie. Sunt proiecte de facut, in afara interesului national ingust: „eu vreau sa mi se dea”. Aceasta politica e paguboasa”.Normal ca CORNELIU BJOLA-O „ELITA” IN AFARA ,USR-BARNA „o elita”in tara, guvernul ce vrea gaze ieftine la iarna pentru „estul corupt si sarac ” este „tradator”.EI SUNT „patrioti”!

  11. E vorba doar de luna mai, fata de 2018 consumul este de peste 300 de ori mai mare. In articol insa se am esteca „declaratia” cu importul total pe 2019 pana la aceasta data.

  12. 1,2 milioane MWh nu sunt 20 milioane de m3, ci 114 milioane de m3 cand vorbim de gaze naturale / metan. 1 MWh = 1000 kWh ce se impart la 10,5 = 95 m3.

  13. Daca se reia (cum vor tradatorii) „industrializarea” KGBist-ceausista, acest lucru este intr-adevar TRADARE. Romania va avea o industrie „autohtona” care va merge in pierdere si va plati tribut Rusiei.

  14. Gazele rusesti sint vindute in Romania de Germania, singura tara UE care are conducta directa cu Rusia.
    Tradatorul KWI nu scrisneste si nu rinjeste la Merkel, preferind sa traiasca comfor-tabil, injurind PSD si mintind mai rau decit tradatoarea anal-fabeta LCK. Dar romanii dezinformati il vor alege pentru al 2-lea mandat (si mai de cacat) prezidential.

  15. O fi dar, adevarul ca „gazele naturale romanesti” sunt vandute de „straini strainilor si le umplu buzunarele de profitruri grase – este foarte ADEVARAT, daca ma contraziceti inseamna ca sunteti „platiti de mutinationale penytru a le sprijini interesele”, iar aceia care fac asta sunt „celebra coloana a 5-A – adica colaborationisti ai strainii care jefuiesc o tara. Partea cu „exploatarea la maxim cu accize de catre politicieni a resurselor” este iar adevarata. Cum au ajuns romanii, un popor printre putinii din Europa care au resurse de gaze naturale, sa foloseasca gaze naturale de la strainii si la preturi scumpe ca un popor care „nu are astfel de resurse – aici sa va vad cu explicatii si raspunsuri pentruca este un subiect foarte REAL !.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.