De ce funcționează Fiscul la cota de avarie

ANAF nu reușește să colecteze datoriile mari. Fostul șef al instituției Gelu Diaconu susține că lipsa investițiilor, precum și frica personalului sunt motivele principale care au condus la funcționarea „la avarie“ a Fiscului.

Într-o declarație pe care ne-a acordat-o, Gelu Diaconu a declarat că ANAF va intra foarte curând în colaps, iar frica angajaților față de justiție îi face să nu ia decizii corecte.

„Eu am atenționat de acum 2 ani, când am plecat de acolo, că ANAF se află într-o criză profundă. Capacitatea administrativă a instituției a fost puternic afectată de ceea ce s-a întâmplat. Nu uitați că toți din vechea conducere a ANAF au fost subiecți ai unor dosare penale care, probabil, în foarte scurt timp vor fi dovedite a fi falsuri absolute. Această situație a creat o fugă de răspundere în luarea deciziilor cele mai potrivite. La această atitudine adăugați lipsa teribilă de resurse în asigurarea cheltuielilor de funcționare, dar mai ales în investiții. Nu s-a investit un leu în ultimii 2 ani în infrastructura IT, în softuri, iar programul de reformă a Administrației Fiscale derulat cu Banca Mondială s-a blocat. ANAF funcționează la avarie, este lipsită de capacitate administrativă“, a afirmat fostul șef al Fiscului. Gelu Diaconu apreciază că această situație critică va mai dura câțiva ani. „Cred că ne vom confrunta cu această situație cel puțin 3 ani, dacă nu vom asista la un colaps imediat. Spun aceasta pentru că, la nivelul anului 2015, noi ne aflam pe un drum parcurs în proporție de 60% în reformare, în digitalizarea operațiunilor de administrare fiscală. Astăzi, din punctul de vedere al infrastructurii IT, ANAF este la nivelul unei țări din zone subdezvoltate ale Globului“, a spus Gelu Diaconu. El pledează pentru o infuzie de bani pentru îmbunătățirea capacității de colectare a restanțelor la buget. „Noi cheltuim 50-60 milioane euro cu asfaltarea sau înlocuirea stâlpilor într-un oraș mort din România, dar nu cheltuim măcar 10 milioane euro în upgradarea soluțiilor informatice din ANAF. De exemplu, Olanda a propus pentru 2017 soluții software de circa 500 milioane euro, iar ANAF-ul lor colectează 88% din veniturile bugetului de stat. Nu poți să ții în stare de subdezvoltare o instituție atât de importantă, care este mai importantă decât mulți consumatori bugetofagi din zona guvernamentală“, a precizat Gelu Diaconu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

5 Comentarii

  1. ce investiţii: camioane să ducă banii( merg prin bancă). nu au mină de pix să scrie.( nu ştiu să scrie). canapele( nu că sforăie prea tare) frica de justiţie( de ce ,că doar nu fură de la stat, fură de la cetăţeni şi nu am auzit să fie daţi în judecată vreodată, oamenii doar se apără când sunt atacaţi.

  2. Ba Diaconu,pe vremea ta s-a demarat programul cu banca mondiala,dar tu in loc sa te ocupi de investitii in softuri si calculatoare tu ai epurat politic Fiscul.Ai dat afara profesionistii din Anaf ba mai mult ai desfiiintat Garda Financiara si ai mentinut si angajat pupincuristi in special la PNL.de aceea este fiscul in aceasta situatie

  3. Pai ce noi avem fisc? Aceasta institutie este inevoluata si nefunctionala pentru ca nici un guvern indiferent de culoare s-a complacut cu aceasta situatie. Macar acum cand suntem in UE am putea reforma aceasta institutie cu un model care functioneaza. Cert este ca daca avem un fisc”adevarat” hotii iniferent ca sunt politicieni sau nu or sa aiba probleme.

  4. Criza din ANAF este provocata de lipsa de profesionalism a celor ce conduc Ministerul de Finante. ANAF ar fi trebuit sa functioneze ca un ceasornic elvetian unde totul sa fie clar si usor de inteles. Numai ca nu este asa; ani de zile ANAF s-a ocupat de abuzuri impotriva firmelor romanesti iar acum cand ar trebui sa aibe si responsabilitati au dat inapoi.
    Devine pe zi ce trece mai greu sa storci de bani pe patronii firmelor mici si mijlocii in conditiile in care in lupta impotriva coruptiei mai pica si cate un mare sef din finantele romanesti locale si centrale, ce numai din salariu de bugetar detine case de vacante, moteluri si chiar hoteluri, nu ?? !!
    Din puzderia de angajati noi de la inceputul anului 2017 peste 90 % au parasit ANAF caci deh, nu mai este o vaca de muls pentru functionarii cu…. pile. Ma intreb daca nu este si asta tot un rezultat al revoltei parazitilor securistoizi impotriva……….muncii.

  5. „….frica personalului sunt motivele principale care au condus la funcționarea „la avarie“ a Fiscului… toți din vechea conducere a ANAF au fost subiecți ai unor dosare penale care, probabil, în foarte scurt timp vor fi dovedite a fi falsuri absolute. Această situație a creat o fugă de răspundere în luarea deciziilor cele mai potrivite ”
    In curind va exista raspunderea magistratilor . Cei care au luat decizii de trimitere in judecata nefondate, sa li se impute paguba rezultyata in urma impiedicarii luarii de catre ANAF a deciziilor corespunzatoare

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.