De la jazz la simfonic şi la muzică tradiţională

Sharrie Williams Band, Narcotango şi Hidden Orchestra, la Braşov Jazz & Blues Festival

În perioada 4-6 decembrie, la Teatrul Sică Alexandrescu din Braşov, va avea loc a doua ediţie a Braşov Jazz & Blues Festival.

Pe parcursul celor 3 zile ale festivalului vor avea loc 7 concerte ale unor nume importante de pe scena internaţională şi românească de jazz & blues: Sharrie Williams (SUA), Hidden Orchestra (Scoţia), Narcotango (Argentina), Blue Family (Serbia), Berti Barbera & Nicu Patoi, Elena Mîndru şi Accord Vibes (România).

Sharrie Williams

Hidden Ochestra, celebrul grup de artişti scoţieni, a căror muzică este difuzată de radiourile din întreaga lume şi care au susţinut live session-uri la cele mai mari posturi de radio din Europa – BBC (UK), WDR (Germania), Radio 1 Praga -, va concerta joi, 4 decembrie.

Hidden Orchestra creează o muzică ce încorporează şi redefineşte elemente de jazz, muzică clasică, hip-hop şi electronică pentru a forma un întreg original şi coeziv cu straturi de energie, emoţie şi atmosferă. Sunetul lor este bazat pe tehnici de producţie a negativelor, care înlocuiesc sintetizatoarele cu sunete acustice, naturale şi instrumente live. Muzica lor este plină de contraste, însă rămâne energică şi, în acelaşi timp, intimă.

Narcotango

“O formaţie cum nu veţi găsi nicăieri în lume în acest moment, una dintre cele mai impresionante lucruri pe care le poţi vedea live”, aprecia Vic Galloway, BBC Radio 1.

Un trio de jazz unic în România va deschide show-ul celor de la Hidden Orchestra: Accord Vibes.

Accord Vibes reuneşte trei muzicieni, având cariere solistice impresionante (Alexandru Anastasiu – vibrafon, Fernando Mihalache – acordeon, Michael Acker – contrabas).

Accord Vibes

Vineri, 5 decembrie, Elena Mîndru, una dintre muzicienele cele mai apreciate pe scena de jazz din România şi din străinătate, va cânta în deschiderea show-ului extraordinar al celor de la Narcotango.

„Ideea de Narcotango, de dans ca narcotic, s-a născut din faptul că atunci când începi să dansezi tango este ca un drog, nu te mai poţi opri”.

Blue Family

În anul 2000, Carlos Libedinsky, directorul muzical al trupei Narcotango, începe să danseze tango găsind în această experienţă un punct de cotitură în interesul său muzical. Intensitatea oferită de milonga, expresia dezvoltată de dansatori pe ringul de dans, a declanşat dorinţa de a crea o punte între tradiţionalul tango şi secolul XXI. După ce în 2009 trupa a primit 2 nominalizări la Premiile Latin Grammy şi Premiile Gardel, odată cu lansarea noului album, Limanueva, Narcotango a fost nominalizată din nou la Premiile Latin Grammy 2010 pentru cel mai bun album de tango.

Despre sound-ul lor, Narcotango spun că au încorporat muzica electronică în tango-ul autentic, dând naştere unui nou sunet: „asta a fost geneza formaţiei noastre şi felul în care simţim muzica într-o manieră actuală. Tango-ul s-a răspândit între timp toată lumea, în Europa şi nu numai, este ceva foarte la modă”.

Hidden Orchestra

Sharrie Williams, una dintre cei mai buni 15 interpreţi de blues din SUA, va concerta la Braşov sâmbătă, 6 decembrie.

Sharrie Williams a participat la toate festivalurile prestigioase de blues din Europa şi din Statele Unite ale Americii şi este supranumită prinţesa gospel-ului, blues-rock-ului. Asta pentru că reuşeşte să îmbine în concerte aceste 3 genuri muzicale. Atuurile ei cele mai mari sunt concertele live şi spectacole pe care şi le pregăteşte temeinic, reuşind să furnizeze un act artistic de mare calitate.

Tot sâmbătă, 6 decembrie, vor urca pe scenă şi Berti Barbera & Nicu Patoi, precum şi sârbii de la Blue Family.

Recviemul German de Brahms, sub bagheta dirijorului vienez Sascha Goetzel

Dirijorul Sascha Goetzel

În aşteptarea Sărbătorilor de iarnă, care ne apropie mai mult de lumea spirituală, vineri, 5 decembrie, la ora 19.00, Orchestra Naţională Radio vă invită să ascultaţi Recviemul German (Ein Deutsches Requiem), semnat de unul dintre „titanii” muzicii simfonice: Johannes Brahms. Se spune că lucrarea a fost creată sub puternica influenţă a două pierderi importante în viaţa artistului: moartea mamei sale şi a apropiatului său prieten, compozitorul Robert Schumann.

Concertul de la Sala Radio îl va avea la pupitru pe dirijorul vienez Sascha Goetzel şi se va derula cu participarea sopranei Çiĝdem Soyarslan şi a baritonului Ionuţ Pascu, alături de Corul Academic Radio, dirijat de Dan Mihai Goia.

Sascha Goetzel este un muzician remarcabil, cu un vast repertoriu. Este director artistic şi dirijor principal pentru Borusan Istanbul Philharmonic Orchestra. A fost, de asemenea, numit recent dirijor principal invitat pentru două ansambluri importante: Orchestre Symphonique de Bretagne (Franţa) şi Kanagawa Philharmonic Orchestra (Japonia).

Soprana Cigdem Soyarslan

De-a lungul timpului a mai dirijat orchestre prestigioase: Moscow Symphony, Berlin Symphony Orchestra, Shanghai Symphony, Orchestra din Tokyo, Orchestre National des Pays de la Loire, Orchestra Radio din Hanovra, Filarmonica din Luxembourg. Alături de muzica simfonică, Sascha Goetzel abordează şi genul operei în titluri precum: La Bohème, Flautul fermecat, Così fan tutte, Nunta lui Figaro, Răpirea din serai. La invitaţia dirijorului Valery Gergiev, a dirijat opera Don Giovanni, la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg.

După câteva interpretări incomplete la Viena, Bremen, Zürich, versiunea integrală a Recviemului german a fost ascultată pentru prima oară pe 18 februarie 1869 la Leipzig. Prima audiţie românească a avut loc chiar în interpretarea Orchestrei Naţionale Radio, sub bagheta lui Iosif Conta, pe 24 noiembrie 1966.

Soprana Çiĝdem Soyarslan a abordat roluri de operă şi partituri vocal-simfonice din cele mai diverse. A absolvit Universitatea Mimar Sinan din Istanbul, perfecţionându-se apoi la Universitatea de Muzică din Viena. A păşit pe mari scene ale lumii şi a colaborat cu prestigioase instituţii: Opera Naţională din Istanbul, Schauspielhaus din Viena, Grand Théâtre de la Ville din Luxemburg, Filarmonicile din Sofia şi Borusan din Istanbul, Opera din Frankfurt, Volksoper din Viena, Opera Lorraine.

Baritonul Ionuţ Pascu

Format la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, baritonul Ionuţ Pascu s-a perfecţionat apoi la Conservatorul Giuseppe Verdi din Milano. Ionuţ Pascu a întreprins turnee în Canada, Olanda, Australia, Coreea de Sud, Macedonia, Italia, Albania, Ungaria şi a realizat un CD alături de Filarmonica din Sydney. Ca solist vocal a colaborat în ţară cu operele din Constanţa, Bucureşti, Timişoara, Galaţi, iar în străinătate cu operele din Budapesta, Daegu – Coreea de Sud, Skopje – Macedonia.

A susţinut roluri solistice în Requiem – J. Brahms, Clopotele – S. Rahmaninov, Carmina burana – C. Orff, Cantata della Vita – G. Gelmetti, Ode to Napoleone – A. Schönberg, Stabat mater, Petite Messe Solennelle – G. Rossini, iar repertoriul de operă al artistului este reprezentat prin opere precum Aida, Nabucco, La Traviata, de Giuseppe Verdi, Tosca de G. Puccini, Cavalleria rusticana de P. Mascagni, Olandezul zburător de Richard Wagner, Pagliacci de Leoncavallo, Don Giovanni, Nunta lui Figaro, Flautul fermecat de W. A. Mozart, Evgheni Oneghin de P. I. Ceaikovski, Manon Lescaut de G. Puccini, Celan de P. Ruzicka.

Salut voios de pionier – susţinut de Corul de Copii Radio

Corul de Copii Radio

La comemorarea celor 25 ani de la evenimentele din decembrie 1989, Corul de Copii Radio – sub bagheta dirijorului său, Voicu Popescu – vă invită la un concert-spectacol multimedia cu totul inedit: Salut voios de pionier!

Prin evenimentul programat duminică, 7 decembrie, la ora 19.00, la Sala Radio, ansamblul va propune un arc peste timp: micii membri ai ansamblului, născuţi după anul 2000, iau contact cu lumea copilăriei aşa cum au trăit-o şi au simţit-o părinţii lor, fenomenul istoric al pionierilor fiind o realitate comunistă care pentru mulţi tineri este doar o poveste.

Mai mult decât un concert, evenimentul este construit ca un spectacol multimedia complex: un repertoriu cuprinzător ce reuneşte 16 cântece pioniereşti, uteciste, de partid şi de patrie este îmbinat cu poezii scrise de copiii din epocă – jocuri/numărători şi colinde laice (din arhiva radio), un montaj de imagini cu ceremonialuri pioniereşti, defilări, spectacole omagiale (din arhiva TVR) şi amintiri din epocă relatate de cei doi prezentatori – actorii Delia Nartea şi Alexandru Conovaru.

Dirijorul Corului, Voicu Popescu, declară despre concertul-spectacol pe care l-a construit: „Evenimentul este conceput ca un contrapunct între universul ludic şi candid al copilăriei şi cel al tezelor ideologice ale perioadei comuniste. În montajul realizat prin mijloace multimedia se conturează un mozaic menit să readucă în memoria colectivă o pagină de istorie care s-a încheiat în decembrie 1989. Repertoriul ales este unul reprezentativ, reunind unele din cele mai cunoscute cântece de epocă: de drumeţie, de cravată, de steag, de muncă, de patrie, de partid etc.”.

Printre piesele pe care le veţi asculta se numără titluri ca E roşie cravata mea ca focul, Sunt pionier, Cântec de steag, Şoimii patriei, Cântec pionieresc de excursie etc.

Evenimentul se desfăşoară cu acompaniamentul la pian al Magdalenei Faur, iar aranjamentele muzicale sunt semnate de Ioan Dobrinescu. Scenariul spectacolului a fost conceput de Valentina Leonte. Concertul se derulează cu participarea unei formaţii de alămuri – membri ai Orchestrei Naţionale Radio – şi percuţie uşoară.

Festival de Crăciun. „A fost un om, dar Fiu de Dumnezeu”

New Levites

Formaţia de muzică gospel New Levites prezintă cea de-a X-a ediţie a Festivalului A fost un om… dar Fiu de Dumnezeu, sâmbătă, 6 decembrie, la ora 19.00, la Sala Dalles. Evenimentul, un cadou extraordinar organizat cu prilejul Naşterii Mântuitorului, adună la un loc artişti-surpriză care trec dincolo de semnificaţia comercială a Crăciunului şi se bucură împreună cu spectatorii de motivul real al sărbătorii: venirea pe lume a Mântuitorului.

Înfiinţat în anul 2005, Festivalul de muzică independent intitulat A fost un om… dar Fiu de Dumnezeu a adunat sute de muzicieni din ţară şi străinătate care şi-au propus ca prin cântecele lor să aducă un prinos Celui Născut la Betleem: Iisus Hristos.

Printre invitaţii ediţiei din 2013 s-au numărat cântăreaţa de jazz Maria Răducanu, soprana Svetlana Sicencova, compozitorul Liviu Treistaru, Bethel Brass Band, Corala Sf. Elena. Stilurile muzicale abordate în ultimii zece ani au fost variate: de la muzica corală la pop, de la opera la soul, gospel sau blues, de la muzica instrumentală la jazz, funk sau rock, totul presărat, nu de puţine ori, cu versuri recitate de actori români cunoscuţi.

Formaţia New Levites a luat fiinţă în anul 2004, în Bucureşti, avându-i ca membri fondatori pe Cătălin Snop, Emanuel Picu şi Daniel Picu. Odată cu plecarea lui Cătălin din trupă, la sfârşitul anului 2007, formaţia a abordat un stil muzical propriu, concretizat în albumul Cântec nou… într-o lume cenzurată, ocazie cu care cei doi artişti au debutat ca şi cantautori. Ulterior a fost lansat albumul de Crăciun Drumul Magilor (2009) şi albumul Gospel Stories 1 (2012) cu piese gospel tradiţionale în limba engleză.

De-a lungul timpului, New Levites a concertat în bistro-uri, şcoli, resorturi hoteliere, biserici, mall-uri, pieţe şi alte locuri publice, participând totodată şi la numeroase emisiuni de radio şi televiziune.

Concerte ale Ansamblului Anton Pann în Turcia

Ansamblul Anton Pann

În săptămâna 1-7 decembrie, trupa Anton Pann susţine o serie de concerte în Turcia, la Ankara şi Istanbul. Trupa română concertează în Turcia la invitaţia Ambasadei României la Ankara în cadrul unui parteneriat cu Universitatea Hacettepe din Ankara, cu sprijinul Institutului Cultural Român Dimitrie Cantemir de la Istanbul. Evenimentul central al proiectului este reprezentat de concertul ce va avea loc pe data de 4 decembrie, ora 19.00, la Centrul Cultural al Universităţii Hacettepe din Ankara. Muzicienii români vor împărţi scena cu muzicieni turci ai aceleiaşi universităţi, alături de care au pregătit un program comun în săptămâna premergătoare concertului.

În cadrul aceluiaşi proiect, Anton Pann va oferi diasporei române din Istanbul un concert de colinde vineri, 5 decembrie, la sediul Institutului Cultural Român Dimitrie Cantemir de la Istanbul. Concertul a fost oferit gratuit de către trupă, urmare a bunei colaborări avute cu membrii echipei ICR Istanbul şi a sprijinului logistic oferit cu ocazia concertului din vara acestui an.

De asemenea, trupa Anton Pann a susţinut un concert în cadrul recepţiei oferite de Ambasada României cu ocazia Zilei Naţionale a României chiar de 1 decembrie.

Trupa Anton Pann, formată din Constantin Răileanu, Alexandru Stoica, Andrei Zamfir, Ghassan Bouz, Sabin Penea, Jovan Sofronievski şi Oana-Lucia Răileanu Benko, concertează pentru a doua oară în Turcia în anul 2014, după succesul înregistrat în luna iulie la invitaţia Centrului Cultural Turc Yunus Emre. De această dată, muzicienii români vor susţine un program format din lucrări ale lui Dimitrie Cantemir, Anton Pann, precum şi alţi compozitori turci şi români de muzică veche. Pentru concertul din data de 4 decembrie, trupa română va colabora cu muzicienii turci Turev Berki, Eylem Onder Basarir şi Ekrem Oztan.

Proiectul este susţinut financiar şi logistic de ICR Istanbul. Evenimentele se înscriu în strategia institutului de încurajare a colaborărilor între artiştii români şi cei turci în contextul sublinierii moştenirilor culturale comune – informează ICR Istanbul.

Sebastian Spanache Trio, la ICR Berlin

Sebastian Spanache Trio

Institutul Cultural Român din Berlin a iniţiat în anul 2014 seria de concerte Karpaten Jazzy, prin care îşi propune prezentarea pe tot teritoriul Germaniei a unor proiecte de jazz contemporan reunite sub cupola unor importanţi muzicieni ai genului din România. De-a lungul anului au avut loc concerte la Berlin, Heidelberg şi Stuttgart.

Ultimul concert al seriei aduce pe data de 5 decembrie, de la ora 19.00, pe scena ICR Berlin, un grup tânăr, dar deja consacrat, atât pe plan naţional, cât şi internaţional, şi anume pe Sebastian Spanache Trio.

Trioul a avut o activitate concertistică foarte intensă, pentru un grup relativ tânăr, cu participări în cadrul unor festivaluri importante, din care amintim: JazzTM, GreenHours JazzFest, ArCuB Jazz&More, Mupa Budapest Jazz, DixieJazz Fest Bulgaria şi altele, împărţind scena cu artişti de talie mondială, cum ar fi Richard Bona, Hidden Orchestra, Adam Bałdych Imaginary Quartet sau Robert Mitchell’s Panacea.

De asemenea, în 2013, trioul a plecat în turneu european cu concerte în Polonia, Ungaria, Slovacia, Croaţia şi Serbia. La sfârşitul anului 2013, Sebastian Spanache Trio a câştigat premiul cel mare, la prima ediţie a Festivalului/ Concurs Johnny Răducanu din Brăila, Trofeul Johnny Răducanu.

Trioul are la activ două albume lansate oficial, Humanized în 2013 şi A Pasha’s Abstinence în 2014, cel din urmă fiind premiat ca Best Album la prima ediţie a Premiilor Revistei Sunete 2014. Lansarea aceluiaşi album a reprezentat o premieră la nivel naţional, fiind primul “silent concert” din România.

În noiembrie, trioul a lansat DVD-ul Live on the Eiffel Bridge, filmat în timpul concertului de lansare al albumului A Pasha’s Abstinence, din data de 25 aprilie 2014, fiind primul concert amplificat cu sistem silent (pe principiul silent disco) în România.

Sebastian Spanache Trio a luat naştere în a doua jumătate a anului 2011 şi este format din Sebastian Spanache (pian, rhodes, wurlitzer), Csaba Sánta (contrabas, chitară, bas) şi Radu Pieloiu (tobe, percuţie).

Soprana portugheză Alexandra Bernardo a cântat Deşteaptă-te, române!

Alexandra Bernardo cântând Deşteaptă-te, române!, acompaniată de Bernardo Marquez

Recepţia oferită de Ambasada României în Portugalia cu ocazia Zilei Naţionale a fost a găzduită de Muzeul Orientului, pe malurile estuarului Tejo, deschis spre celebrul Ponte 25 Abril.

În muzeul gândit ca un pod între culturi îndepărtate, cu fabuloase colecţii portugheze şi asiatice ce atrag anual mii de turişti, a răsunat imnurile naţionale ala României şi Portugaliei.

Soprana portugheză Alexandra Bernardo, îmbrăcată cu o superbă ie românească, acompaniată la pian de artistul Bernardo Marques, a intonat cu măiestrie Deşteaptă-te, române! şi A Portuguesa. Pronunţia impecabilă în limba română a tinerei artiste portugheze pregătită de soprana Elena Dumitrescu Nentwig i-a emoţionat pe românii de pe ambele maluri ale Prutului care au participat la eveniment.

Latinii Orientului, cum ne-a numit Mircea Eliade în studiul său Românii, latinii Orientului, aniversează ziua de 1 decembrie împreună cu portughezii, care la 1 decembrie 1640 şi-au restabilit independenţa ţării, odată cu instalarea dinastiei de Bragança.

Regele Ferdinand I „Întregitorul“ (1914-1927), sub a cărui domnie a avut loc Marea Unire de la 1 decembrie1918, afost nepotul direct al Reginei Maria a II-a a Portugaliei, din dinastia de Bragança.

Şi din aceste motive, Deşteaptă-te, române! şi A Portuguesa intonate de artişti lusitani au impresionat asistenţa numeroasă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.