De la „Regatul Cerului“ la „Regatul Iadului“

EPA/WAEL HAMZEH

După ce președintele SUA a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului, au reînceput confruntările dintre palestinieni și forțele israeliene de securitate.

La finalul săptămânii trecute, mii de palestinieni au ieșit în strada la Ramallah, Bethleem și Hebron, în Cisiordania – zonă controlată de gruparea moderată Fatah – și în Fâșia Gaza, acolo unde controlul este exercitat de Hamas, trecută în rândul organizațiilor teroriste de către SUA și UE. Din Gaza au fost lansate vineri trei rachete asupra Israelului. Doar una a atins teritoriul israelian, într-o zonă nelocuită. O zi mai târziu a venit riposta israeliană – raiduri aeriene împotriva unei baze Hamas din Gaza, raiduri soldate cu cel puțin doi morți și zeci de răniți, printre care și copii.

Protestele se extind și în Liban, unde mai multe grupări libaneze au organizat manifestații în zona ambasadei SUA din Beirut. Ministerul român de Externe a emis din acest motiv o atenționare de călătorie în Liban, indicând că manifestațiile pot deveni violente.

Riposta statelor arabe

Duminică, miniștrii de Externe ai statelor arabe au cerut ca SUA sa revină asupra deciziei privind Ierusalimul, catalogată drept o evoluție „gravă“ care, din perspectiva dreptului internațional, pune Washingtonul de partea „ocupației“ și a „violării dreptului și rezoluțiilor internaționale“. Miniștrii arabi au precizat că vor cădea de acord asupra unei rezoluții ONU care să condamne mișcarea SUA. Nici creștinii copți din Egipt nu sunt de acord cu decizia lui Trump. Teodor al II-lea, papă al Alexandriei și Patriarh al Sfântului Scaun Apostolic al Sfântului Evanghelist Marcu, și-a anulat întâlnirea cu vicepreședintele Mike Pence, pentru că SUA „nu au ținut cont de sentimentele a milioane de arabi“.

Netanyahu: nu accept ipocrizia

Premierul israelian Benjamin Netanyahu urma să aibă duminică o întâlnire dificilă la Elysee cu președintele Franței, Emmanuel Macron, critic față de extinderea coloniilor israeliene în Cisiordania și în privința statutului Ierusalimului de Est. Netanyahu, slăbit acasă de acuzațiile de corupție aduse de procurori, s-a arătat ferm: „Nu voi accepta duble standarde de la UE și Franța. Aud voci care îl condamnă pe Trump, nu însă și rachetele palestiniene. Nu voi accepta ipocrizia aceasta. Voi reprezenta Israelul cu capul sus“.

„Adio, Palestina“

„Adio, Palestina. Adio, soluție cu două state. Adio, palestinieni“, scrie analistul Robert Fisk în paginile The Independent, acuzându-l pe Donald Trump că a distrus procesul de pace dintre israelieni și palestinieni. „Aici nu mai este Regatul Cerului, ci Regatul Iadului“, spune o palestiniană, făcând aluzie la filmul din 2005 despre rezistența cruciaților din Ierusalim în fața lui Saladin. Fisk îl critică pe președintele Trump pentru că nu a pomenit de „Palestina“ în declarația sa de recunoaștere a capitalei și astfel a semnalat că nu dorește un stat palestinian. „Când a recurs la replicile lui Tony Blair – că viitorul regiunii este prizonierul «vărsării de sânge, ignoranței și terorii» – a fost prea mult și mi s-a întors stomacul pe dos de la atâtea minciuni. Dacă oamenii ar trebui să reacționeze la «dezacorduri» cu «dezbateri, nu cu violență», atunci oare la ce va duce recunoașterea Ierusalimului“, scrie Fisk. Concluzia despre Trump: „Individul e nebun. Și vor trece mulți ani până când țara sa își va reveni după acest act nebunesc“.

Palestinienii, cu pistolul la tâmplă

Sunt voci care susțin însă decizia lui Trump. „Refuzul de a negocia statutul Ierusalimului și insistența pe faptul că SUA nu pot muta ambasada înainte de încheierea negocierilor le-a oferit palestinienilor un avantaj strategic permanent și nu a dus niciodată la progresul negocierilor“, scrie fostul congresman democrat Steve Israel. El insistă pe ideea că Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală, însă nu a vorbit nimic despre când și cum se va muta ambasada, nu a spus nimic despre Ierusalimul de Vest și cel de Est. Cu alte cuvinte, Trump dorește să impulsioneze negocierile forțându-i pe liderii palestinieni să nu mai recurgă la șantajul de a „ține pistolul de la tâmpla propriului popor“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

6 Comentarii

  1. Nori negrii de furtuna se aduna… cine seamana vant….din 1916 cand zionistilor le-a fost garantata crearea statului Israel( 1948) , palestienii au avut permanent statutul de cetateni de rangul 2… este cum UK& Franta ar fi dorit sa amestece uleiul cu apa… Azi, cuprinse de ceva regrete incearca sa se opuna SUA…greu caci sunt multi bani la mijloc…oricum ideea a doua state independente a murit deja …decizia de saptamana trecuta doar a oficializat-o…

  2. Palestina, de fapt, nu exista. E-o creatie mai artificiala decât a Ucrainei, a rezolutiei ONU din 1947, când regiunea înca era ocupata în mare parte de Imperiul Britanic, lasând Israelul în paguba de mare parte a teritoriilor sale istorice. Ca provincie, Palestina a fost creata, initial, de împaratul roman Hadrian, ca sa se razbune pe evrei din cauza revoltei împotriva ocupatiei de catre romani. Tot el i-a stramutat de-acolo si pe evrei. Dupa ocuparea provinciilor de catre Imperiul Otoman, în regiune sunt aduse mase de mamelouci, turci, arabi, în acelasi scop. Rezolutia ONU de la 1947 intervine înainte, chiar, de crearea statului Israel. A carui capitala o recunoaste, însa, la Ierusalim. Si de-asta lumea politica actuala pare sa fi uitat. Si-n privinta Palestinei, în ce ma priveste, n-am sa plâng dupa teroristii pe care i-a tot produs, si dupa xenofobia Autoritatii palestiniene. Ori dupa coruptia fara margini a sefilor.

  3. Nu inteleg ce treaba au unii sau altii unde isi instaleaza SUA ambasada? Daca Ierusalimul este sub control Israelian si este capitala Israelului, e normal ca si ambasadele sa fie tot acolo. Daca si Palestina va face capitala tot acolo, ar putea trece la federalizare.

  4. ai scris ceva la Sputnik,pe tema asta? Vad ca te framanta !

  5. palestinienii trebuie sa inteleaga adevarul si anume ca ei vor avea drept de cetatenie in Israel , sa locuiasca acolo ca si cetateni insa niciodata nu va fi un stat palestinian in Israel.Israel este unit si asa va ramane .Este cel mai frumos popor .

    • Nu te abtine, Gabita. Este nu numai cel mai frumos popor,este si cel mai iubit.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.